Mjukt, lätt och skimrande

Text: Britta Rossander


Van Cleef & Arpels, som gör delikata smycken med fantastisk design och ofta undangömda detaljer. Varje år släpper de en kollektion med relativt tillgängliga smycken för att fira vårens ankomst. I år har de låtit naturen ta plats i formgivningen med en poetisk hyllning till både blommor och små underbara nyckelpigor. Eqotimes Britta Rossander har tagit en titt på årets nyheter.De senaste Frivole- och Lucky Spring-serierna innehåller spröda blommor i roséguld, diamanter, onyx och karneolerer samt örhängen, hängsmycken. Till detta kommer armband med nyckelpigor där den älskade lilla figuren är nästan 1,5 centimeter. Den finns antingen i vila med vingarna stängda eller något öppna som om den vore redo att flyga.


Även blommor i miniformat ingår i Frivoleserien där det också finns en vacker ”betwen finger” ring med blommor. Blommor vars blad är vackert kupade. Van Clef et Arpels välkända fembladiga signaturblomma i pärlemor, med konturer av knoppar i guld på blombladen, är självklart också med på armband och halskedjor.Utsökt nyckelpiga

Nyckelpigan är en ständigt återkommande minimal liten skalbagge i Van Clef et Arpels fomgivning. På 1930-talet var den en populär berlock. Och 2018 vann de kategorin juvelur för dam på GPHG med en enastående klocka översållad med smaragder. Mitt i det gröna överdådiga ”gräset” fanns en nyckelpiga med vingar av rubiner och prickar på skalet av diamanter. Samtidigt var mellanrummet mellan vingarna och pigans nos av onyx. Knuffade man på den lilla pigan avslöjades också att den ruvade på en urtavla.


Guldet i mjuk rosa ton, den ultrafeminina stilen och de tun-tunna kedjorna gör att de nya smyckena känns spröda utan att vara ömtåliga. Ringens lätt böjda, hjärtformade kronblad har en pistill i forma av en rejäl diamant likaså de matchande örhängena.Van Cleefs et Arpels smycken och självklart också klockorna på damsidan har alltid något förfinat poetiskt över sig. De skriker inte utan är sublima i sitt utförande. Än så länge finns det ingen återförsäljare av dem i Sverige. Det närmaste vi kommer i de svenska butikerna är deras dofter som inte heller de går av för hackor. Men om man väntar på något gott kan man ju som bekant vänta länge. Och jag håller tummarna för att vi snart ser Van Cleef i butik i Sverige.