TAG Heuer Monaco – Från Steve McQueen till Walter White

Text: Filip Ericsson


Vid 60-talets slut förblev den legendariska, egensinnigt formade sportkronografen Heuer Monaco den starkast lysande stjärnan på märkets himmel och en högst integrerad del av tidens framåtanda och glamour. Den har nu med marginal passerat 50 år och förtjänar lite uppmärksamhet.  


Men ”Heuer Monaco”? Jo, TAG Heuer hette Heuer på den tiden och Monaco föddes 1969, i en spännande tid när utforskning av hav och rymd förtrollade en hel generation. En tid när glamourösa sporter som bilracing fascinerade gammal som ung.

I kölvattnet av alla dessa spännande framsteg gjordes även horologiska landvinningar för att tillhandahålla tidmätare för att bistå mänskligheten i dess exploderande äventyrslusta. Och Heuer Monaco var en av dessa tidmätare. 


Historia 

Redan 1860 grundades det schweiziska varumärket, då under namnet Heuer, och blev tidigt synonymt med bilracing och kronografur. Redan 1869 vann Heuer sitt första patent och 1882 utkom deras första kronograf. 

I slutet på 60-talets var kronografer som Carrera (s0m vi skrivit om förr) och Monaco de starkast lysande stjärnorna på Heuer-himlen och en integrerad del av tidens vristburna fåfänga.  

Heuer-berättelsen är fylld av coola, smakfulla kreationer som en gång föddes i Saint-Imier-fabriken bland bergen i västra Schweiz, och som matchar de spännande historier som följde med dem.  

I modern tid har man även, i den retro-trend som alltjämt råder, skapat nyversioner av några av sina smakligaste ur – och Monaco är ett av dem. 


Monaco

Vid mitten av 60-talet inledde Heuer samarbete med Breitling och Hamilton för att utveckla ett nytt kronografverk med automatisk uppvridning, världens första. Presentationen av verket, kallat Calibre 11 skedde 1969 och sammanföll med en helt ny klocka: Monaco.

Den nya klockan var en ren sportkronograf inspirerad av tidens biltävlingar och hade en högst säregen, närmast kvadratisk form. Även funktionerna var udda placerade med kronografknapparna ”sneda” och ut mot hörnen samt kronan på vänster sida av boetten.

Monaco hyste inte bara ett av de första automatiska kronografverken utan var även en av världens första vattentäta klockor med kvadratisk/rektangulär form. Namnet var en hyllning till det årliga Gran Prix-loppet i just Monaco, en tävling som man fortfarande sponsrar.

Men man nöjde sig inte med det. Under devisen ”There are no legends without heroes” gjorde Heuer en ytterst listig produktplacering av den nya klockan, och såg till att superikonen Steve McQueen bar den under inspelningen till den lika ikoniska filmen Le Mans med premiärvisning 1971. Exponeringen i filmen i kombination med den säregna formen gjorde så Monaco till en av historiens mest kända klockor.

Trots detta blev dock Monaco med sin uppseendeväckande form ingen större försäljningssuccé, och tillverkningen lades ner redan vid mitten av 70-talet.


Heuer blir TAG Heuer 

Som en följd av den så kallade kvartskrisen som drabbat den schweiziska klockindustrin under 1970-talet såldes Heuer 1982 till Piaget, och familjeföretaget som levt ända sedan 1860 hamnade för första gången i utomstående händer.  

1985 bytte företaget ägare igen då det köptes upp av racingteknologi-tillverkaren TAG (Techniques d’Avant Garde), och TAG Heuer var fött. Idag ägs märket av lyxvarumärkeskonglomeratet LVMH.


Monaco återuppstår  

Monaco återuppstod 1998, då förstås under namnet TAG Heuer Monaco, med en limiterad upplaga om 5000 klockor. 2003 utkom en ny version som var så snarlik originalet att det var svårt att skilja på dem, till entusiasternas glädje får man förmoda.

Under huven satt ett nytt kronografverk baserat på det berömda ETA 2894-2 i kombination med kronograf-modul från Dubois-Depraz, två högst renommerade, schweiziska urtillverkare som levererar hela verk eller delar till många världsberömda lyxmärken såsom Breitling och Omega.

Den moderna Monacon hade förstås även safirglas medan det dröjde till 2009 innan vattentätheten nådde motsvarande 100m, såsom sig bör hos en modern sportklocka. Samma år tillkom även baksida i safirglas så att man kunde avnjuta det kompetenta kronografverket även okulärt.

Monaco idag

2019 uppdaterades Monaco med små formmässiga detaljförändringar samt ett helt nytt urverk – Calibre Heuer 02 – konstruerat och producerat inhouse, eller åtminstone inom LVMH-koncernen där även Zenith och Hublot ingår. Det är en modern enhet med kolumnhjulskonstruktion och goda 80 timmars gångreserv som dessutom uppmätts till en särdeles exakt gång, väl inom kronometerstandard.

Måtten är helt kvadratiska med 39x39mm vilket skiljer sig något från originalets 40×38.5mm, medan tjockleken med sina 15mm är identisk generationerna emellan. Nog finns mer graciösa kronografer, men den välgödda profilen torde knappast utgöra ett hinder för entusiaster av sportiga kronografer.

En mängd limiterade specialversioner har kommit och gått sedan introduktionen medan dagens valmöjligheter är begränsade till olika färger på urtavlan samt stållänk eller läderrem.

Priserna börjar idag på runt 75 000 kronor enligt svenskt listpris. Inga låga priser alltså men så lär Monaco med sitt fina urverk och prestigeladdade namn kunna konkurrera med storheter som Breitling Premier Chronograph och Zenith El Primero.

För mig var det inte Steve McQueen som öppnade ögonen för den säregna kronografen från TAG Heuer, utan Walter White, huvudrollsinnehavaren i den skruvade kriminalserien Breaking Bad. I sista säsongen (säsong 5) från 2012 får Walter nämligen en Monaco i 51-årspresent av sin ständigt bekymrade sidekick Jesse Pinkman.

Monacon medverkar sedan aktivt i ett flertal scener under säsongen. Sekvensen där Walter tajmar den delikata uppgiften att simultant ta livet av tio gängmedlemmar i fängelset är lika otäck som vacker när Monacons tickande kronograffunktion filmas close-up.

På senare år har äldre Heuers stigit kraftigt i värde och den heliga graalen, Steve McQueens egen Monaco, såldes 2020 för runt 20 miljoner kronor på auktion. Legenden lever alltså vidare och jag trodde aldrig att jag skulle vara sugen på en TAG Heuer. Tills nu.

De tveksamheter som finns kring varumärket TAG Heuer hamnar nämligen onekligen i bakvattnet vid en studie av Monaco. Med sina kapabla specifikationer, sin glamourösa historia och snygga, extroverta form är det bara att kapitulera.