Hands-on + Video: Casio G-Shock 40th Anniversary Recrystallized

Text: Albin Johansson
Bild: Aleksandar Mladenovic


Casio är ett av klockvärldens viktigaste varumärken. Sällan omnämnt i samlarkretsar men en av de viktigaste tillverkarna när det kommer till funktionella digitala armbandsur. I år firar även den tåligare modellen G-Shock 40 år vilket vi har skrivit om här. Utöver detta har vi på Eqotime har i samarbete med Casio tagit en närmare titt på en av huvudnyheterna för 2023 i G-Shock-serien: 40th Anniversary Recrystallized.


Historik

G-Shock skapades för 40 år sedan då den japanske Casio-ingenjören Kikuo Ibe en dag tappade sitt klassiska dressur i golvet. Klockan, som han fått i present av sin far, gick i bitar och just där (1981) föddes idén om att konstruera världens tåligaste klocka, en digital tool watch som skulle övervinna naturens lagar.  Klockan vi har tagit en titt på är en direkt släkting till originalet DW-5000 som släpptes 1983.

En detaljrik ”beater”

Nyheten med refensen GMW-B5000PS-1ER är en limiterad utgåva för G-Shocks 40-årsjubileum. Det märks tydligt att Casio har satsat ordentligt på den här utgåvan Vid första anblick en detaljrik G-Shock i klassiskt utförande. Det som sticker ut är boetten och länken. Klockan är tillverkad i stål men har ett lager av kristalliserad titan som ger ett distinkt ”frostat” utseende vilket ser riktigt bra ut. Boettlocket har DLC-coating som bryter av i svart.

Urtavlan är inriktad ren funktion som sig bör med en G-Shock. Klockan har en uppsjö med komplikationer så som 39 tidszoner, olika timing-funktioner, dag och datum samt alarm och en kalender som inte behöver ställas om förrän år 2099. Om du söker en viss funktion så har GMW-B5000PS-1ER den troligtvis. Hela listan med vilka komplikationer GMW-B5000PS-1ER erbjuder finner ni hos Casio här.

På handleden

G-Shock är enligt redaktionens uppfattning i regel funktion över stil och bekvämlighet. Det hindrar givetvis inte Casio från att under de 40 senaste åren ha förfinat modellerna till en utmärkt kompromiss för handleden. Det är en större klocka och den bär därefter. Både bredd och höjd bygger på den känslan. Klockan väger förhållandevis mycket med sina 167 gram vilket bidrar till en robust känsla. Vi tänker även att en G-Shock ska kännas stabil på handleden och det lyckas modellen utmärkt med.


Sammanfattning

CASIO G-Shock 40th Anniversary Recrystallized med referensen är en rolig G-Shock som är trogen sitt arv. Då den är inspirerad av originalet från 1983 finns spåren av DNA genom hela klockan men i en modern tappning som sitter bra på handleden, ser bra ut och är en limiterad utgåva. Vi tror samlarna av G-Shocks kommer kasta sig över släppet samtidigt som det är en stabilt val för en person som vill ha en mer premium klocka från G-Shock i en vettig prisklass.

Tekniska specifikationer

Märke: Casio
Modell: G-Shock
Referensnummer: GMW-B5000PS-1ER

Diameter: 43,2 x 49,3mm
Tjocklek: 13mm
Boettmaterial: Rostfritt stål med titanbehandling

Armband: Rostfritt stål med titanbehandling

Urverk: ”Tough Solar” Solar Powered
Uppvridning: Quartz

Pris: 11998kr


Läs mer om klockorna hos Casio.