Är det en väckarklocka som krävs för en god natts sömn?


Väckarklockor, reseklockor och bordsur har varit lite av en snackis bland klockintresserade under hösten. Det är en typ av ur som kan vara fokuserad på såväl teknik som design och variationen är stor. Här finns allt från traditionella tillverkare som JLC där vi hittar såväl nyare bordsur som trevliga vintage reseklockor med alarm. Från nyare tillverkare som QlockTwo hittar vi betydligt mer uppdaterade varianter av vägg- och bordsur. Men vi hittar också nyproducerade reseur i gammal stil. Av de senare är kanske Hodinkee’s nyproducerade alarmklocka den mest omskrivna.

Eqotime har vi en soft spot för den här typen av klockor. Och nu har det dykt upp en svensk aktör som erbjuder väldesignade väckarklockor. Vi har tagit en titt på svenska Båge & Söner.Svensk design

Båge & Söner Table Alarm Clock är en svensktillverkad och egendesignad väckarklocka där man i produktionen jobbar med hantverkstradition hämtad från världens främsta klockhus. I sin egna ateljé i Stockholm sköter man både design och montering av sina väckarklockor. Utgångspunkten är att skapa en vacker inredningsdetalj som en genuint tillverkad väckarklocka som faktiskt kan bidra till en ostörd natts god sömn.

– Alla mår bra av en god natts sömn, säger grundaren och VD’n Lisen Båge. Jag har i många år varit frustrerad över att dela sovrum med en massa digitala skärmar och började leta efter ett alternativ till mobiltelefonen för att få upp familjen på morgonen. När jag letade efter väckarklockor tyckte jag inte att det fanns några som uppfyllde mina krav på estetik och funktion. Så jag bestämde mig för att ta fram en egen väckarklocka.

Ambitionsnivån var hög och målet var att försöka ta fram världens finaste väckarklocka. Lisen påbörjade arbetet tillsammans med klockexperten Federico Casado. Federico har lång branscherfarenhet och har bland annat poddat med Urbildningsradions egen Denke i den numera avsomnade klockpodden Klocksnack – tillsammans med Nymans Ur.Klockhus i mässing

Federicos uppdrag blev att designa och leta tillverkare av komponenter till Båge & Söner Table Alarm Clock. Resultatet blev en väckarklocka med en blandning av traditionellt hantverk och ny teknik.

– Urverket är ett relativt enkelt kvartsverk, men det är ett medvetet val vi gjort eftersom det ger driftssäkerhet och hög precision, berättar Federico.

Urets övriga delar är dock allt annat än enkla. Förutom ett klockhus i mässing så kläs varje ur i läder från svenska Tärnsjö. Och urtavlan är minst sagt genomarbetad.– Vi applicerar index och siffror för hand och visarna är delikat utformade för att rama in tim- och minutmarkeringarna på ett tydligt sätt, säger Federico.

Urtavlan är också vackert dekorerad med olika mönster.

– Vi använder ett geometriskt tapisseri-mönster i alarmzonen på den vita och blå urtavlan, fortsätter Federico. På den gröna och rhodiumgrå urtavlan har alarmzonen ett sunray–mönster av skiftande linjer som precis som solstrålar skär varandra vid samma centrala mittpunkt.Lyckad lansering

De första exemplaren av Båge & Söner Table Alarm Clock sålde slut snabbt redan vid lanseringen och nu pågår produktionen för fullt för att kunna leverera fler klockor i januari.

– Responsen har varit jättebra, berättar Federico. Vi sålde slut på första upplagan av klockorna på en vecka och nu pågår produktionen för fullt. Vi är såklart superglada för den fina responsen. Det finns verkligen ett behov att fylla och vi är i full gång med att inte bara producera fler klockor utan också att jobba fram fler och ännu bättre produkter till 2021!Båge & Söner Table Alarm Clock kommer i dagsläget i fyra olika färgsättningar och har ett listpris på 3695 SEK.