TAG Heuer och Porsche tillsammans!

Text: Britta Rossander


TAG Heuers kreative chef, Guy Bove, med team har skapat ännu en fantastisk klocka: Tag Heuer Carrera Porsche Chronograph Special Edition Calibre Heuer 02 Automatic. Nu har man gjort det tillsammans med Porsche. Företagen har i stora delar en gemensam historia. Två historier fulla av innovation från två visionära familjers entreprenörskap. Det är jakten på precision och prestanda som har varit och är deras ledord. Nu gör alltså Tag Heuer och Porsche gemensam sak på allvar.


Tag Heuer Carrera Porsche Chronograph Special Edition

Frédric Arnault, 26 år och vd för Tag Heuer, poängterade vid den digitala pressinformationen den 4:e februari att som företag delar de både historik och värderingar. Och Detlev von Platen från Porsche sa:

– Jag är mer än glad över att vi nu tar nästa steg för ett strategiskt partnerskap.


Frédéric Arnault

Porsche

Båda företagen grundades av starka entreprenörer. Till exempel stod Heuer för den första fabrikstillverkade kronografen 1889 och Porsche för en elektrisk hjulnavmotor (electric wheel hub motor) år 1900. Ferdinand Porsches son, Ferdinand Anton Ernst ”Ferry”, kom in i verksamheten 1931. Och 1948 döpte han företaget med familjenamnet.

Ferdinand Porsche

Inom några år skulle Porsche förknippas med framgång över hela världen – inklusive vinst i Carrera Panamericana-loppet 1954. Därefter fick deras mest kraftfulla motor namnet ”Carrera”.  


Porsche Carrera 2020

Edouard Heuer

Jack Heuer

Barnbarnet till Edouard Heuer, Jack, skapade 1963 den första Heuer Carrera-kronografen. Så det blev så att Heuers klocka och Porsches motor förenade dem.  När jag för några år sedan lunchade med Jack i La-Chaud-de-Fonds berättade han storyn om F1. Här kommer ett klipp ur det samtalet:

Jag har faktiskt varit i Stockholm en gång, det var  när jag var 15 år (1949). Vi bilade och var tvungna att ha lots genom Hamburg eftersom staden var så sönderbombad efter kriget.

Under vistelsen i Stockholm intog familjen Heuer middag på Operakällaren och värd var Heuers distributör i Sverige som visade goda resultat för försäljningen av Heuerklockor redan då.

Hur kom det sig att du ledde in Heuer på tidtagning för bilar i F1-cirkusen?

Genom att jag var väl bekant med den schweiziska bryggaren Blancpain (samma namn som klockmärket men inte samma familj) som höll till i St Tropez under somrarna. Han sponsrade Formel 1 och föraren Joe Seiffert, han tyckte att vi också skulle gå in.


Joe Siffert, 1971

Via Blacpain träffade jag Automobilklubbens medlemmar i Monte Carlo, vårt varumärke öppnade dörrarna på vid gavel. Vi gjorde de bästa kronograferna och vilka var det som bar dem – jo bilförarna. I dessa sammanhang träffade jag också er Prins Bertil, han var bekant med Blacpain. De hade samma stora bilintresse och bodde inte långt från varandra. Jag gav er motorprins en klocka en gång som jag tror han bar ganska flitigt.


Racingikoner

Joe Siffert träffade jag för första gången tillsammans med Blacpain på en putting green i Freiburg 1968. Han var en stor talang och hjälte i Schweiz.

Du gör ju klockor, varför kan inte du också gå in och sponsra Siffert, sa Blacpain.

Ok, jag sa till Joe: du får en kronograf och jag får vår logo i nosen på din bil. Så blev det.

Vi hade ju i stort sett alla förarna på besök i fabriken i Bienne men Siffert var den som var där oftast där. Han kom från fattiga förhållanden och hade lärt sig ”krängandets” sköna konst. En dag berättade Clay Regazzoni för Siffert att de skulle till Longines för att titta på klockor. Varför i hela fridens namn till dem – det är till Heuer ni ska gå sa Siffert och så gjorde de.


Ronnie Pettersson, Jack Heuer och Barbro Pettersson.

Heuer och F1

Han också fick köpa klockor till inköpspris sedan sålde han dem sedan vidare till förare och mekaniker i alla team vilket resulterade i att i stort sett alla inom F1 bar Heuer klockor.

Siffert var ju en damernas man och en verklig gentleman. När han omkom 1971 ville jag sluta med samarbetet – det var så tomt efter honom. Men fyra månader efter hans bortgång gav Gilles Liard ut en bok om Sifferts liv med en bild på omslaget där han har vår logo på overallen och det satte bollen i rullning igen.

Ronnie Pettersson och Jack Heuer.

Ronnie Peterson träffade jag flera gånger och han var verkligen en trevlig kille, och mycket bättre än många av de andra förarna. Han körde ju aldrig Ferrari i F1 tyvärr vilket gör att han aldrig fick en graverad guldklocka från oss. Tänk vilken ära det hade varit för oss om han haft det och vi kunnat få visa upp den i vårt museum.

Jack lämnade företaget redan 1982 för att arbeta inom teknik för medicinska behov – det blev nästan 20 år.

– När LVMH köpte Tag Heuer tog en ödmjuk VD, Jean Christophe Babin (numera VD på Bvlgari) kontakt med mig, lyssnade på vad jag hade för input för nya modeller och frågade om jag vill komma tillbaka. Jag tackade ja och det har jag aldrig ångrat.

Porsche skapade 2019 sitt eget Formel E-team med TAG Heuer som titel- och timingpartner och markerade därmed med ett ordentligt avstamp för ett långvarigt samarbete.


Tag Heuer Carrera Porsche Chronograph

Tag Heuer Carrera Porsche Chronograph Special Edition är ritad av Guy Bove m team. Guy med bakgrund på IWC, Chopard, och Breitling + lite specialuppdrag för fristående varumärken – är en enastående skicklig formgivare för klockor och räknas till de allra bästa.Porsche-färgerna rött, svart och grått går igen i hela klockan och genom bakboettens safirglas syns den svarta rotorn som har form av en ratt i Porsche Carrera S. Urtavlan har fått en asfaltsliknande yta.Tachymeterskalan är i svart ceramica, verket är Caliber Heuer 02 med 80-timmars effektreserv och boetten är i polerat stål (44 mm), vattentätheten är 100 m och band finns både i stål och läder – det sistnämna med sömmar á la sömmarna inne i en Porsche.

Distributionen kommer vara mycket slimmad. I Sverige är det till Krons i Stockholm eller Klockmaster Hansson i Göteborg man ska gå för ”touch and feel”.