Uppdaterad Catalina från MALM Watches

Svenska MALM Watches, baserade i flygstaden Linköping har gjort sig ett namn inte bara genom sina trevliga och prisvärda kronografklockor utan också genom sin starka koppling till det svenska flyget. Genom åren har man tagit fram ett flertal specialmodeller i samarbete med olika grupper inom militären och flygvapnet. Men även för oss vanliga dödliga utan körkort för JAS-plan och häftiga helikoptrar har MALM också trevliga klockor att erbjuda. En av deras mer populära modeller är Catalina. En modell som funnits tillgänglig med boetter i både stål och brons. Lagom till sommaren släpper man ett kollektion uppdaterade Catalinor med ny tavelfärger och boetter. Eqotime har tagit en titt.



Catalina-affären

Modellen Catalina är döpt efter sjöflygplanet Catalina TP47 som sköts ned under 50-talet av en MiG-15 från dåvarande Sovjetunionen. Händelsen har i efterhand kommit att kallas för ”Catalinaaffären” och utvecklades till en djup diplomatisk kris mellan Sverige och Sovjetuninonen. Catalinan sköts ned under ett sökuppdrag efter en försvunnen DC-3a som misstänktes ha skjutits ned tre dagar tidigare och vars hela besättning om åtta personer saknades. Samtliga av Catalinans fem besättningsmän överlevde attacken och räddades i Östersjön av ett tyskt handelsfartyg.



Efterspelet präglades av total förnekelse om inblandning från Sovjetunionens sida. Samtidigt hävdade Sverige att den försvunna DC-3an var på ett vanligt navigeringsuppdrag när den blev nedskjuten över internationellt vatten. Något som senare skulle visa sig ha varit ett skarpt spaningsuppdrag för GCHQ och NSA. Dessutom hade flygplanet brittisk spaningsutrustning ombord. Det skulle gå många år innan Sovjet erkände sin inblandning och år 1991 erkände Chrusjtjov att sovjetiska jaktplan hade skjutit ner DC-3an.

Den försvunna DC-3an återfanns den 10:e Juni 2003 på 125 meters djup öster om Fårö på internationell vatten. Planet hittades av den före detta dykaren och flygvapenpiloten Anders Jallai. Tillsammans med Björn Blomberg och Carl Douglas hade han bestämt sig för att lokalisera flygplanet. Senare samma sommar hittades även den nedskjutna Catalinan, dock 22 km mer österut än vad som rapporterats. DC-3ans skador visade att flygplanet, precis som Catalinan, hade skjutits ned av ett MiG-15 stridsflygplan. Det var även möjligt att fastställa exakt tid då DC-3an slog ned i vattenytan eftersom klockan i cockpit hade stannat av smällen och visade 11.28.40 svensk tid. 


Uppdaterad Catalina

Klockmodellen Catalina kommer i nya uppdaterade versioner med vit/silvertavla, svart tavla och i en ny boettversion med DLC-coating och carbon-tavla. Precis som i de tidigare versionerna hittar vi skruvad krona, vattentålighet till 10 BAR och ett pålitligt urverk i form av den pålitliga arbetshästen SEIKO VK64, mecaquartz. Listpriset landar just nu på behagliga kampanjpriset 4290 SEK (normalpris 6590). Prisvärt, särskilt för DLC-versionen med den skönt svartflammiga tavlan som redaktionen tycker känns som en riktig hit.



Klockorna hittas i MALM Watches webbshop och hos utvalda återförsäljare.