Text/bild: Niclas Berglund
Bezl möter Eqotimes Aleksandar Mladenovic, även känd som AleksWatches på Instagram, en framstående profil i klockbranschen med djup kunskap och ett speciellt öga för vintage-klockor. Som en drivande kraft bakom Eqotime och sitt egna varumärke AleksWatches, samt som konsult inom handel med begagnade klockor baserad i Stockholm, har Aleksandar odlat ett rykte om excellens med kunder från hela världen som söker hans expertis.
Artikeln är författad av Niclas Berglund från Bezl Magazine i samarbete med Eqotime
Jag når Aleksandar i ett snötäckt Stockholm för att prata om en klassiker från Rolex, specifikt Explorer-modellen. Under vårt samtal delar han med sig av sin omfattande kunskap och passion för denna ikoniska klocka, som är en favorit bland många samlare och äventyrare världen över.
Rolex, en ikon inom världen av lyxklockor, är ett märke som symboliserar prestation och tillförlitlighet. Det schweiziska klockmärket är känt för sin kompromisslösa kvalitet och sitt engagemang för innovation, vilket återspeglas i varje klocka de tillverkar. Rolex-klockor är kända för sin hållbarhet, eleganta design och tekniska precision, egenskaper som gör dem till en föredragen följeslagare för både äventyrare och människor i alla livets skeden.
Vad kan du berätta för Bezls och Eqotimes läsare om den historiska betydelsen av Rolex Explorer 1 och dess koppling till äventyr?
– Rolex Explorer är, i mina ögon, en av de mest underskattade modellerna i Rolex sortiment samtidigt som det är en perfekt klocka ur många synvinklar. Den är lågmäld, robust och mångsidig.
I början av 1950-talet så utvecklade Rolex klockor som skulle klara stora temperaturskillnader och man utrustade de äventyrare som skulle bestiga Mt. Everest med ”Oyster” klockor. Efter att Sir Edmund Hillary och Tenzing Norgay lyckades med bedriften och kort därefter föddes Rolex modell ”Explorer” med den ikoniska layouten av urtavlan med de arabiska siffrorna 3-6-9.
Rolex lanserade referensen 1016 år 1959 och det är den referens som Rolex producerat längst någonsin, fram till 1989. Ett kvitto på att det är den ultimata sportklockan kanske?
1989 var det dags att uppgradera serien med bland annat nya urverk och urtavlor och dagens moderna Explorer skiljer sig inte mycket från modellen som introducerades 1989.
Explorer har kommit i flera olika storlekar, 36mm 39mm och nu senast 40mm. Vilken storlek gör modellen mest rättvisa enligt dig?
– Som något av en konservativ person med handleder av det mindre laget så är det ingen tvekan om att 36mm är storleken jag lobbar för. Oavsett om du har större eller mindre handleder så tycker jag att en Explorer bör vara 36mm.
Sen förstår jag så klart de personer som tycker att den är för liten och väljer de större på 39/40mm för att man vill ha samma estetik i en större förpackning. Men utifrån proportioner och sett till historien skulle jag aldrig välja någon annan storlek än just 36mm.
I denna artikel kan vi se referensen 14270, hur har designen på Rolex Explorer 1 utvecklats sedan den först introducerades 1953 med referens 6350?
– Ganska mycket men samtidigt ganska lite. Referens 6350 som var den första att bära just ”Explorer” på urtavlan hade ett ”honeycomb” mönster med ”gilt” index, text och visare.
Referens 1016 ser ju i princip ut som 6350 men med ett lite mer avskalat utseende, men där typsnitt på siffror är väldigt likt.
Med 14270 så har vi på alla sätt en mycket mer modern klocka till utseendet, index och visare med ram i vitt guld, vit lysmassa (som i vissa fall gulnat om det är tritium) samt mycket större och modernare typsnitt på ”3-6-9”.
Den röda linjen är tydlig och är också det som Rolex är kända för, man uppfinner sällan hjulet igen utan förfinar bara sina egna modeller och uppgraderar dom med modern teknik.
Vad har gett denna modell den ikonstatus den har idag?
– Självklart kopplingen till Mt. Everest och de kända äventyrare som burit den. Men sen var ju Explorer ett självklart val på många kändisar under 90 och 00-talet t.ex.
Tom Hanks, Matt Damon, Orlando Bloom & Ellen Degeneres har alla gemensamt att dom sportat en Rolex Explorer.
Hur viktig är denna modell för Rolex?
– Extremt viktig. En av de viktigaste om än inte lika ikonsik som Submariner och Daytona t.ex. Historien talar för sig själv och det är faktiskt en av de modellerna folk som inte egentligen gillar Rolex oftast kan tänka sig bära om de skulle välja en Rolex. Den är väldigt ”egen” i sin design jämfört med många andra klockor Rolex producerat.
Vilka är de mest eftertraktade versionerna av Rolex Explorer 1 på samlarmarknaden?
– Självklart de allra tidigaste betingar ju i vanlig ordning en hög prislapp. Men även välbevarade och fina exemplar av referens 1016 kan nå höga höjder (no pun intended).
När det kommer till de lite mer moderna är självklart ”Blackout” versionerna av referens 14270 väldigt eftertraktade bland samlare. Dessa producerades bara en kort period under ca. 2 år mellan 1989 och 1991.
En vacker åldrad patina ses ofta som en faktor som ökar värdet – varför lockar detta fenomen samlare runt om i världen?
– Patina är ju inte för alla, men i regel så är det en värdehöjande faktor. Det faktum att ingen klocka åldras likt en annan höjer ju känslan av att man har något lite mer unikt i sin ägo.
För mig som föredrar vintage överlag är det ingen tvekan att om jag skulle skaffa en Rolex Explorer så hade det nog varit en 14270 (om inte budgeten räcker till en fin 1016). I mina ögon får man då en perfekt kombination av det nya, moderna men med estetiken som kommer med en äldre Rolex, dvs. Gulnade index och visare då dessa har tritium som lysmassa.
Om du ska köpa din första Explorer 1, vad råder du Bezls läsare att tänka på?
– Som alltid är jag en förespråkare att man ska välja skick framför tillbehör. Box och cert bär man ändå inte på handleden.
Tänk igenom lite vad du söker när du ska välja Explorer, det finns så många varianter. Från tidiga versioner av 14270 med ”gamla” låset och tritium, till nyare versioner med solida ändlänkar och superluminova och ”rehaut”.
Slutligen, vad bär du själv för klocka idag?
– Idag bär jag faktiskt en Explorer 14270, T-serie från 1996, tro det eller ej!
Min resa i klockornas värld har varit både lång och fylld med passion, men en modell som håller en speciell plats i mitt hjärta är Rolex Explorer ref. 14270. Denna klocka, som jag stolt har ägt i nästan ett decennium, var en av de första jag köpte från märket. Dess skönhet ligger i dess enkelhet – en sann klassiker som står emot tidens prövning. Jag förstår fullt ut varför den har blivit en ikon; än idag kan jag inte låta bli att beundra dess sportiga elegans och enkla skönhet. Explorer ref. 14270 representerar Rolex essens – dess förmåga att kombinera form och funktion i en design som känns lika naturlig i vildmarken som i en formell miljö. Klockans balans mellan äventyr och sofistikation påminner oss om varför Rolex fortsätter att vara en ledare inom lyxklockor. Dess diskreta charm och solida konstruktion gör den till den ultimata följeslagaren genom alla livets äventyr.
14270 har visat mig att sann skönhet ofta ligger i enkelheten. Som Aleksandar nämner i intervjun, ”Med 14270 får du en perfekt kombination av det nya, moderna men med estetiken som kommer med en äldre Rolex” – för mig, ett fysiskt bevis på att klassiska designvärden alltid kommer att stå emot tidens prövning. Explorer 14270, påminner mig om varför jag började samla på klockor från första början.
Artikeln är författad av Niclas Berglund från Bezl Magazine i samarbete med Eqotime