Rolex Air-King – fula ankungen som blev en svan?

Text: Filip Ericsson


Den evigt udda fågeln i Rolex modellprogram, Air-King, föddes redan 1945 och kom i en helt ny version 2022. Eqotime presenterar den och går igenom historien. Men framför allt försöker vi finna Air-Kings själ och förklara varför klocksamlarna har haft så svårt att beundra den!



Historia 

Air-Kings historia börjar med Rolex leveranser av pilotklockor till brittiska flygvapnet under andra världskriget. Den förblev en civil modell 1945 varpå den också fick sitt namn (ref. 4925).  

Förutom den uppenbara kopplingen till flyget ska Air-King ha fått andra delen av sitt namn från den 34mm vida boetten, vilket på 1940-talet ansågs voluminöst. Därav “King”. Å så tiderna förändras!  

Air-King modifierades regelbundet under historien. Automatiskt urverk tillkom 1953 (ref. 6552) och därmed nya benämningen ”Oyster Perpetual Air-King”. Modellen erhöll nu även det stilistiska ”Air-King” tryckt på urtavlan, något som har följt med ända fram till idag. 

1957 utkom Air King ref. 5500, en milstolpe som kom att tillverkas i över 30 år med endast små förändringar. Urtavlan erhöll nu det stringenta formspråk som de flesta förknippar med Air-King, samt den berömda Oyster-länken (i stället för det tidigare läderbandet), uppdateringar som på riktigt skulle popularisera modellen.

En större förnyelse skedde först 1989 (ref. 14000) när Air-King fick safirglas och ett nytt, modernt urverk (Caliber 3000) medan ännu ett nytt urverk infördes år 2000 (Caliber 3130) i enlighet med uppdateringarna för övriga Rolex-programmet. Produktionen av denna generations Air-King pågick i hela 27 år. 

2007 utkom till sist ytterligare en modifierad variant (ref. 114200) där den viktigaste uppdateringen innebar kronometercertifiering av 3130-urverket, för första gången hos Air-King. Produktionen av 114200 pågick fram till 2014 då modellen lades ner. 

Air-King fick tidigt rollen som instegsklocka i Rolex-sortimentet och utgjordes i princip av en Oyster Perpetual som saknade kronometercertifikat. Boetten om 34mm hängde med till modern tid och Air-King har därmed fungerat som unisex-ur för både damer och herrar med faiblesse för, får man förmoda, stryktåliga, chosefria armbandsur för livslång tidmätning.  

Dock har den av ovan beskriven anledning knappast fungerat som någon pilotklocka i verklig mening, utan ett enkelt (men välgjort) vardagsur för anspråkslösa köpare med hyfsad ekonomi.

Men 2016, efter att i princip ha sett likadan ut i ett halvt sekel, fick Air-King ett helt nytt liv (ref. 116900). Med den 40mm stora boetten från den lika klassiska (och udda) Rolex-modellen Milgauss hade Air-King förvandlats till ett sportigare och modernare kreatur. Men också till ett högst polariserande sådant.   

Urtavlan hade nämligen fått en egensinnig, och enligt många inte särskilt tilldragande form som kunde uppfattas som lite rörig, fjärran de tidigare modellernas avskalade skönhet. Jag har själv aldrig tagit den till mig, knappt ens ägnat den en tanke, och när ersättaren presenterades på den stora klockmässan Watches and Wonders i Genève i våras, förändrades knappast min kalla hållning till Air-Kings udda figur.  


Nya Air-King  

Rolex hade två vägval när de började fila på en ny Air-King, antingen att forma ett retrour med “back to basics”-tänk, eller uppdatera det aktuella konceptet från 2016. Man valde uppenbarligen det andra alternativet och förbättrade det på en rad centrala punkter, såsom en snyggare, smidigare boett och installationen av företagets senaste urverk. Det som förvånade var dock att man lät den föga insmickrande, något röriga urtavlan bestå.  

För övertecknad var det lite svårt att smälta, men efter kanske 24 timmar eller så, så hände något. Jag började mjukna, både genom att påverkas av klockjournalisternas artiklar och genom att sakta börja smälta den lite knepiga, säregna urtavlan som har uppdaterats men som ser ungefär likadan ut ändå.  

Det Rolex har gjort är att utveckla Air-King till en äkta pilotklocka. Boetten är fortfarande på idealiska 40mm men nu med en form lånad från legendaren GMT Master, men utan 24-timmarsbezeln. Det betyder att Air-King innehar de karaktäristiska kronskydden, för första gången på en Rolex utan vridbar bezel. Sensation! Rolex placerar numer också Air-King i sitt sportsortiment, eller “professional watches” som man officiellt uttrycker det. 

Men framför allt ger den ett elegantare intryck med sin betydligt tunnare boett, nog så viktigt. Nya modellen mäter endast 11.59mm på höjden, ner från mer köttiga 13.1mm.  

Nya Air-King kan alltså ses som en lillebror till nämnda GMT Master II, en pilotklocka “the Rolex way”. Och kanske har modellen således kommit ur sin udda, fula ankunge-dräkt och kanske förblivit en svan? Åtminstone om det inte hade varit för den där urtavlan.  

Air King innehar hur som helst alla de egenskaper som en riktig pilotklocka tarvar. För det första, som den Rolex Oyster den är, är den stryktålig såväl som vattentät (100m) i det fall flygplanet skulle haverera mitt över Stilla Havet. Tavlan är tydlig, självlysande-effekten tillfredsställande och urverket välskyddat från magnetiska fält.  

Toppen alltså och jag har som sagt själv mjuknat inför den, men är fortfarande inte helsåld. Det är jag däremot på Rolex vägval och för vad Air-King nu står för och kan prestera.   


Urverket

Inuti nya Air-King tickar Rolex senaste basverk Caliber 3230 som så pålitligt och exakt driver (nästan) alla nuvarande Rolex-ur i en eller annan form. Det innehåller flera patent och har onekligen tagit det mekaniska urverket till nya höjder.  

Tack vare patenterad steghjulsdesign (escapement) och en nykonstruerad, antimagnetisk spiralfjäder har man optimerat precision såväl som magnetfältsskydd och gångreserv, som nu är på goda 70 timmar. Konstruktionen ger dessutom ytterligare förbättrat skydd mot stötar och temperaturvariationer, något som ju alltid utmärkt Rolex-klockorna.  

Givetvis är 3230 certifierat enligt Rolex “Superlative chronometer”-brgrepp, vilket innebär en utlovad variation på max +/-2 sekunder per dygn. Minns att den officiella gränsen för en “vanlig” kronometer ligger på -4/+6 sekunder. 


Epilog  

Med ett svenskt listpris på 79 600 kronor utgör Air-King själva insteget till Rolex sportsortiment. Det är förstås inte billigt. Rolex har aldrig varit billigt och har blivit ännu dyrare de senaste åren. Men Milgauss, Submariner och GMT Master betingar ju kring 100 000 kronor.   

Även om sanningen är att det idag knappast går att köpa någon av dessa klassiker i butik, åtminstone inte för en vanlig dödlig, eftersom efterfrågan som bekant vida överträffar tillgången. Inte heller Air-King lär vara lätt att få tag i hos de auktoriserade Rolex-handlarna. Man får helt enkelt vända sig till de så kallade grå-handlarna på nätet där nya Air-Kings just nu erbjuds för en bit över 100 000 kronor. 

Trots ovanstående ovationer av nya Air-King måste tillstås att en mer klassisk, det vill säga snygg, urtavla hade föredragits. Det hade då varit lättare att gilla Air-King, förstå och acceptera Rolex vägval – en modern pilotklocka och insteget till märkets sportpalett. Så frågan är varför de tvingar oss att försöka älska den när det hade varit så lätt att låta den förföra oss.