Rolex Datejust – en snabbguide

Text: Albin Johansson
Bild: Adam Johnson


En av Rolex mest kända modeller är tveklöst den klassiska Rolex Datejust. Standardutförandet med en boett på 36 mm och jubilee-länk som ofta går i guld och stål är en av de enklare klockorna att känna igen på håll. Dessutom fyller Rolex Datejust 75 år i år och är väl värd att titta på lite närmre. Allra helst som det dessutom är dags för en specialauktion för modellen hos Kaplans Auktioner.

Rolex Datejust må vara en klassiker. Men den har utvecklats genom åren. Och nu för tiden finns det en uppsjö av varianter att ta del av och även 41mm version, så kallad Datejust II. Eqotime ger er här en introduktion till Rolex Datejust.Datejust som modell lanserades i samband med Rolex 40-årsjubileum 1945. Länken ”jubilee” som klockan kom på som standard lanserades också i samband med detta. Därav namnet jubileum. Till skillnad från vad man kan tro så kom den första Datejusten enbart i solitt guld, hade vit urtavla, ingen Datejust-märkning och med plexiglas utan förstoring för datumet. Referensen heter 4467 och klockan kom på ett jubilee i helguld som standard. Signifikant för klockan var också en vattensäkrad, så kallad oyster-boett med skruvad krona, datumtavla kl tre, samt ett Chronometer-klassat automatiskt urverk.
Efter lansering utvecklades modellen regelbundet fram till mitten av 50-talet då en av de första referenserna i det mer typiska datejust-utförandet lanserades. Denna hade referensen 6305. Och med typiskt utförande tänker vi här på boett i stål, räfflad glasring och jubilee-länk i stål.Datejust som modell var med sin storlek och sina funktioner ett modernt herrur som fortsatts att uppdateras löpande. Och fram till idag har ett antal olika referenser lanserats.  Just stålversionerna heter idag 116234 på jubilee-länk och 116200 på oyster-länk. Dessa modeller är fortfarande 36mm och har fått flera uppgraderingar gällande urverk, glas, länkar och annat. Men om man ser till det stora hela så står sig 2020 års modell förvånansvärt trogen till originalet. Och det är ingen överdrift att säga att den grundläggande essensen i klockan har blivit väl förvaltad av Rolex.


Ännu mera Datejust!

Om du inte kan få nog av Rolex Datejust så rekommenderar vi en genomlyssning av Urbildningsradions Datejust-special tillsammans med Kaplans Auktioner.

Missa inte heller Kaplans specialauktion för Datejust den 21:a mars. Och kom ihåg att ta en titt på de tre auktionsfavoriter som valts ut av Kaplans klockansvarige Georgios Batselas.Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0