Hands-on med Chopard´s nyheter under Watches & Wonders
Text/bild: Mia Litström
En av de stora ”snackisarna” under mässan var bland annat Chopard och då framförallt om deras ambassadör, Julia Roberts, som var på plats med sitt välkända leende. Företaget var ytterst tidiga med att bara använda sig av guld från kontrollerade och godkända leverantörer, så kallat etiskt guld. Dessutom använder de ett egentillverkat stål, Lucent Steel, som använts till Alpine Eagle-modellerna. Under Watches & Wonders, via en presskonferens med Julia, berättades det att i slutet av 2023 kommer alla deras stålklockor tillverkas i det egna Lucent Steel som består 80% av återvunnet stål.
Utökning av Alpine Eagle
I och med det egna stålet känns det naturligt att börja just med en av deras största nyheter som är en fortsättning i deras Alpine Eagle-kollektion, Alpine Eagle 41 XPS. Vi har tidigare skrivit om den här och nu har vi också fått känna på den. Urtavlans färg är i laxrosa, en trend som fortfarande håller i sig och där flera varumärken presenterade olika nyanser av färgen. Chopard har döpt sin till Monte Rosa Pink efter ett namngivet alpområde i Schweiz.
Den laxrosa nyansen är riktigt trevlig och behövs verkligen upplevas i verkligheten för urtavlans mönster som ska likna irisen i örnens öga gör tavlan härligt levande och den förändras beroende på hur ljuset slår in på mönstret. Det gör att den laxrosa färgen blir relativt svårfotograferad. Det har jag inte tidigare upplevt med exempelvis den mörkblå urtavlan som har en så djup färg. Med med den här händer det mycket mer. Trevligt är också att den är så stilren, bara en extra liten urtavla för sekundvisning. Utöver är det rent och snyggt som gör den sportigt elegant.
Förhoppningen är att den också kommer i mindre storlek i framtiden, 41 mm är en bra storlek men inte lika unisex som exempelvis 36 mm. Det som är extra läckert med denna är just att den har ett automatiskt urverk från L.U.C som heter L.U.C 96.40-L som har fått Poincon de Genève märkningen vilket garanterar kvaliteten och stämpeln ser man på baksidan i kanten av boetten. Alpine Eagle är sportklockan som i mitt tycke hela tiden växer och den är riktigt läcker med sin laxrosa urtavla. Det är nu också extra intressant i och med deras satsning på det återvunna stålet som de framöver kommer utveckla ännu mer. Inget som egentligen syns men som känns bra för själen.
Två nyheter från L.U.C
Nästa nyhet är den elegantaste av dem, L.U.C. 1860, där inspirationen till klockan kommer från deras allra första L.U.C. modell som presenterades 1997. Dessa klockor håller en ytterst hög nivå så den har självklart också fått märkningen Poincon de Genève. Den nya versionen av den klassiska modellen har här också fått den eftertraktande färgen laxrosa som i detta fall är extra läckert tack vare att urtavlan, som är i guld, har fått ett handgjort guilochémönster. Boetten är också i deras egna Lucent stål och det är allra fösta gången de använder sig av det stålet till en modell i L.U.C. serien Att de har valt att hålla klockan i en mindre storlek är fantastiskt snyggt! Den hade inte alls fått samma känsla i större storlek utan är perfekt med sina 36,5 mm.
Automatverket är detsamma som Alpine Eagle 41 XPS, L.U.C 96.40-L, som har en höjd på 3,30 mm vilket gör att höjden på botten är bara 8,20 mm. Den öppna baksidan visar också den vackra mircro-rotorn som är i 22-karat guld.
Den andra nyheten är L.U.C 1963 Heritage Chronograph och som är limiterad i 25 exemplar. Den har en grön färg som är lätt att förälska sig i, Chopard själva har döpt den till English-green. Storleken är 42 mm och det är en kronograf med flygback-funktion. Boetten är också i Lucent stål och i den sitter ett manuellt urverk, L.U.C 03.07-L. En intressant och snygg detalj är att skalan i stora arabiska siffror är i skala från 05-60 för sekunder och minuter för att visa på en skön retro-racingkoppling. Det bruna armbandet i kalvskinn klär helheten och en snygg detalj är de gröna grova sömmarna. Det här är en klocka som klär någon som älskar att kombinera modellen tillsammans med klassiska bilar.
Årets Mille Miglia modell
Slutligen har vi Mille Miglia Classic Chronograph. Totalt är det fyra modeller som lanseras. Jag fick tillfälle att titta på två av dem. De fyra färgerna är svart, röd, blå och ljusgrön där det är de två förstnämnda som jag tittade närmare på. Det som utmärker den i svart är att den har ett armband i gummi med en yta som påminner om ett bildäck och då inte vilket bildäck som helst utan det är inspiration från Dunlops däck 1960. Chopard har en stark anknytning till bilvärlden, speciellt klassiska bilar eftersom de har varit officiell tidtagare för det anrika bilracet Mille Miglia sedan en lång tid tillbaka. Karl-Friedrich Scheufele har personligen deltagit i alla race sedan 1989 som också genom åren har resulterat i många vackra racinginspirerade klockor som tagits fram i samband med detta race.
En förändring de har gjort är att den är mindre i storlek för att inte bli för mycket på handleden under körning. Nu är den 40,5 mm och även denna är i det egna Lucent stål. Även kronografknapparna och kronan är i stål förutom den modellen med blå urtavla som har boettring, krona och kronografknappar i guld. Att just den är mindre i storlek och att kronografknapparna tar för sig och inte är så slimmade intill boetten gör helheten riktigt läcker men en skön retrokänsla. Och sedan, att de mindre kronografurtavlonrana får ta för sig på det sättet genom att inkräkta på de stora siffrorna som visar timmar gör urtavlan levande och rolig. Det här är klockorna för de som älskar hela klassiska bilatmosfären och speciellt Mille Miglia. Alla modellerna har ett automatverk baserat på ETA A322-11.
Läs mer om klockorna hos Chopard