Nya Girard-Perregaux Laureato Copper 38mm

Text: Britta Rossander


Girard-Perregaux har precis lanserat modellen Laureato Copper med en diameter om 38 mm och en urläcker tavla i kopparton. Ett trevligt tillskott i Laureato-familjen. Eqotime tar en närmare titt.


Lite bakgrund

Klockföretaget Girard-Perregaux har tillverkat klockor sedan 1791 och respekten för firmans kunnande har från starten varit mycket stort. Grunden lades av den legendariske urmakaren Jean-Francois Bautte (1772 -1837) som grundade sin tids mest kompletta klocktillverkning i Genève. Under andra halvan av 1800-talet gifte sig urmakaren Constant Girard med Marie Perregaux och tillsammans startade de Girard-Perregaux och de köpte familjen Bauttes rörelse 1906.

1975 – 69 år senare presenterade Girard-Perregaux en sportig och originell modell utrustad med en åttkantig polerad boettring och ett integrerat armband. Det var en COSC certifierad kvartskronometer och i bicolore. Sitt namn fick den av märkets dåvarande italienske distributör efter den italienska filmen ”The Graduate” (på italienska: Il laureato). 

Även designen var italiensk och gjord av Adolf Natalini, en arkitekt från Milano. Att man då valde att sätta in ett extremt tunt quatzverk i boetten kan låta överraskande med dagens mått mätt, men det var då ett logisk val och en konsekvens av tidsandan som kan förklaras med ordet quartskris. Girard Perregaux hade arbetat med att ta fram quartzverk inhouse sedan 1960-talet. Intressant i sammanhanget är att bara två år senare lanserade Rolex sin första Rolex Oysterquartz. 

När det gäller design från 1970-talet är det en period som är extraordinär inom klockbranschen. Flera märken lanserade klockor i stål och bicolore med integrerade band. GP’s Laureato kom tre år efter AP’s Royal Oak (som man brukar säga startade trenden) men ett år före Patek Philippe och IWC som också hoppade på tåget för lyxklockor i stål med modellerna Nautilus och Ingenieur SL. Sist ut i gänget från 1970-talet var Vacheron Constantin med sin modell 222 designad av en ung Jorg Hysek 1977, relanserad på Watches & Wonders i mars år i helguld.

Girard Perregaux Laureato har en något tonneuformad boett med en åttkantig boettring och i motsats till Royal Oak liknar den inte en gammal dykarhjälm med skruvar, här ligger fokus på spelet mellan form och proportion.

Även om nya klockor tillkommit i Laureato-serien då och då – framför allt de sportiga EVO 3-modellerna 2003 och den spektakulära Blue Spinel Tourbillon med tre bryggor 2012 – tog det ett tag innan det blev en hel kollektion för modellen vilket skedde 2016 till Girard Perregaux 225-årsjubileum. Då kom ett helt nytt kapitel för Laureato-modellen som blev en komplett kollektion med fyra storlekar: 44 mm, 42 mm, 38 mm och 34 mm. 


Varma koppartoner

Mönstret för tavlan är Clou de Paris som består av massor med små pyramidformade rutor där ljuset faller lite olika beroende på vinkel. Både visarna (av batongtyp) och index är behandlade med självlysande material vilket gör läsbarheten god även i skymning.

Boetten är behagligt tunn, bara 10 mm hög, och i den sitter det automatiska verket Caliber GP03300 som är väl synligt genom bakboettens safirglas. Vissa av verkets delar har upp till komponenter fyra olika dekorationer som till exempel fasning, spegelpolering, satinfinish, snigelfinish, solstrålefinish och olika gravyrer. Bryggorna har raka Côtes de Genève och den oscillerande vikten i roséguld har fått cirkulära Côtes de Genève.

Boettringen är naturligtvis fortsatt åttkantig och bandet integrerat, som sig bör på en Laureato.

Redaktionen välkomnar återintroduktionen av den mindre storleken om 38mm. Klockor med integrerade länkar i den sportiga 70-tals looken bär ju som vi alla vet betydligt större än vad måtten skvallrar om, vilket gör den nygamla storleken om 38mm ett perfekt komplement till storebrodern på 42mm.


Tekniska specifikationer

Märke: Girard-Perregaux
Modell: Laureato
Referensnummer: 81005-11-3154-1CM

Diameter: 38mm
Tjocklek: 10mmmm
Boettmaterial: Rostfritt stål
Vattentäthet: 100m

Urtavla: Kopparfärgad med clous de paris-mönster 
Armband: Rostfritt stål
Spänne: Viklås

Urverk: GP03300-2034 (in-house)
Komplikationer: Datum
Gångreserv: 48h
Uppvridning: Automatiskt

Pris: 15,000 euro


Läs mer om klockan hos Girard-Perregaux