Fyra decennier av passionerat klocksamlande – The OAK Collection del 1
Text: Britta Rossander
Den 19 maj – 25 maj visar The Design Museum i London en sällan skådad samling av de bästa, mest sällsynta och värdefulla uren i världen.
Det är ett unikt tillfälle för oss klockintresserade att se det bästa av det bästa eftersom det vanliga är att seriösa samlare har sina samlingar inlåsta under sträng bevakning och sällan – eller aldrig – visar dem för allmänheten.
Vi presenterar fyra decennier av passionerat klocksamlande – The OAK Collection del 1
En av världens största privatägda klocksamlingar
Under en vecka i maj låter alltså denna storsamlare oss att se det som han som passionerad klockafficionado i tysthet samlat under fyra decennier. Det är utan tvekan en av världens största privatägda samling av armbands- och fickur som flugit under radarn men som nu blir tillgänglig i en utställning svars första stopp är London för att sedan resa till Bahrain, Kina och USA.
Besökare på utställningen kommer vara de första utanför familjen att se uren. Aldrig tidigare har en privatägd samling med så exceptionella klockor gjorts tillgänglig för allmänheten. Det är nog också högst osannolikt att en så omfattande och noggrant kurerad samling av både vintage och moderna klockor någonsin kommer att kunna samlas under nuvarande generation.
160 makalösa klockor
The OAK (One of A Kind) Collection omfattar 160 vintage- och samtida klockor i museikvalitet. Många är unika specialbeställningar, andra extremt sällsynta limiterade upplagor. Flera av dem är de mest värdefulla exemplen av sin modell och där finns även det största antalet Patek Philippe-ur som tidigare ägts av den välkände samlaren Henry Graves Jr. En av världens viktigaste klocksamlare.
Samlingen som med mycket tålamod anskaffats kan beskrivas som en av klockvärldens bäst bevarade hemligheter. Alla klockor är i perfekt skick där majoriteten är nya eller praktiskt taget oanvända. Samlaren (som inte vill att jag skriver ut hans namn) låter dem servas regelbundet av en anställd mycket erfaren urmakare vars jobb är att hålla dem i perfekt skick.
Historien bakom samlandet
Personen som samlat på sig den anmärkningsvärda OAK Collection (som omfattar mer än 500 klockor) delar här med sig av historien för mig och Eqotimes läsare om varför och hur han kom att längta efter och så småningom kunna äga flera av de bästa klockorna i världen. Han berättar att:
– Som ung pojke på internatskola i Schweiz levde jag bland barnen till några av världens rikaste människor – men allt jag hade var en liten fickpeng varje vecka. Jag var inte avundsjuk men jag ville bli som dessa människor och deras föräldrar. Jag bestämde mig för att nå den nivån av framgång som skulle kunna ge mig frihet att göra det jag älskade.
Sagt och gjort, han nådde sitt mål som entreprenör genom att utnyttja sin fingertoppskänsla för affärer som gjorde att han kunde förvärva företag med större potential än deras befintliga och förbättra den. Modellen var framgångsrik och han nådde så småningom den frihet han drömt om som skolpojke.
-Så fort jag fick lite framgång började jag köpa klockor till priser jag då hade råd med, förklarar han.
-Så småningom ökade summan jag kunde handla för så klockorna blev bättre och passionen för samlandet blev samtidigt starkare. Jag har aldrig tänkt på den ekonomiska aspekten eller att värdet på dem kan stiga – men tack och lov verkar jag ha köpt rätt i rätt tid, förklarar han.
Han var förståndig och byggde upp ett litet, sammansvetsat nätverk av experter som han lärt känna och kan lita på och det är bara genom dem han gör nyförvärv till OAK Collection.
-I början sökte jag efter rariteter överallt. När jag reste runt om i världen i affärer letade jag alltid efter klockor och det var på en loppmarknad i Frankrike för 35 år sedan som jag gjorde mitt bästa fynd. En Patek Philippe Reference 130 i stål – när jag såg den började jag skaka.
Varför gör du ni en turné med din samling och visar upp den?
-Att jag gör det är både som en belöning till mig själv för att jag har byggt den och en unik möjlighet att dela den med de människor som brinner lika mycket för klockor som jag själv men som inte har varit lika lyckligt lottade med tid och möjlighet att förvärva så många speciella föremål. Jag ser ägandet av uren som en ära och med det följer en skyldighet att låta andra njuta av dem.
Samlaren har länge velat visa sina klockor för andra entusiaster och det var sonen som föreslog en utställning efter att ha tillbringat tid med att se sin fars passion för urmakeri. Han berättar:
-Jag har inte varit med och skaffat alla klockor till samlingen, men jag har levt med den så länge jag kan minnas, förklarar han.
-Det har lärt mig att sanna samlare är en sällsynt ras som aldrig tappar intresset för ämnet de älskar, de vill bara lära sig mer. Ofta har jag har hittat min far, väldigt sent på kvällen eller vid tidiga mornar, läsandes i klockböcker vid skrivbordet eller i sängen med dussintals referensverk utspridda runt omkring sig.
-Som pojke insåg jag snabbt att när han föreslog att om vi skulle titta på några klockor en lördagseftermiddag, skulle det bli fem timmar och diskussion om varje detalj.
-Och när det gäller att köpa klockor i sällskap med honom var det alltid en pinsam upplevelse eftersom han ställde ett oändligt antal frågor för att vara säker på att det han funderade på att köpa var enligt hans exceptionella standard. Ingenting fick vara åtgärdat, inga boetter polerade och inga urtavlor retuscherade. Originalet är nyckeln och skicket ska vara orört.
Lite om vad som visas
Den tillverkare som är starkast representerad i The OAK Collection är Patek Philippe, med många exempel som tillverkats specifikt för samlaren något som bara är tillgänglig för ett litet antal kunder. Bland vintage Patek Philippe-modeller finns referenser som ägts av kända personer som t ex musikern Eric Clapton, skiesset Jean Claude Killy och skådespelaren Jean-Paul Belmondo, så även modeller tillverkade för speciell användning eller som visar enastående emaljering och gravyr. Anmärkningsvärt är också OAK Collections extraordinära innehav av Patek Philippe-klockor som en gång tillhörde den legendariske samlaren Henry Graves, bankiren och järnvägsmagnaten som mellan 1922 och 1951 beställde 39 klockor varav ett 30-tal har överlevt. Av dem hittar vi fem i The OAK Collection.
Samtidigt som samlaren fokuserat på Patek Philippe är han Rolex-kännare vilket vi kan se i utställningen. Han låter också visa ur från oberoende tillverkare som Francois-Paul Journe och Kari Voutilainen. Engagemang för moderna tillverkare har visat sig i det faktum att han under de åtta upplagorna av Only Watch varit den mest aktiva köparen och köpt tio unika ur från till exempel Kari Voutilainen, H. Moser och Chanel.
Några snabba fakta
Den äldsta klockan: Henry Graves Jr guld, slimmad, hunterfodral, minutrepeter. Tillverkad 1927. Med unik härkomst och i nyskick, den ärförmodligen en av de bästa enkla minutrepeters från Patek Philippe som överlevt.
Den nyaste klockan: Nautilus 5711/1A-014 – med grön urtavla av Nautilus som lanserades 2021.
Den största klockan: Henry Graves tourbillon fickur, som mäter 48 mm i diameter.
Den minsta klockan: platina Calatrava Reference 96 som med diameter om 30,5 mm
Den mest komplicerade klockan: den moderna Reference 5208 – med minutrepeater, evighets kalender och kronografindikeringar.
Den enda klockan med ett kvartsverk: vintage Nautilus Reference 3800 – det enda kvartsdrivna exemplet på referensen som finns, gjord på särskild begäran av en läkare till Patek Philippe.
Samlarens favorit: inte en klocka utan fyra. Alla från vintage Calatrava-sektionen, två i stål, en i gult guld och en rosé guld Calatrava, alla med Breguet-siffror.
Det tidigaste köpet: Cartier Tank köpt för en vinst från hästkapplöpning.
Juvelerna i samlingen: det anmärkningsvärda urvalet av Graves/Fullerton-klockor – det största privata innehavet i världen utanför Patek Philippes museumssamling.
Bra att veta: The OAK Collection öppnar på Design Museum, 224-238 Kensington High St, London den 19 maj och pågår till den 25 maj.
I nästa del av OAK Collection tittar Eqotime närmare på flera av de utställda uren.