Text: Filip Ericsson
Intresset för mekaniska armbandsur har ökat stadigt sedan kvartskrisens avtrappning, särskilt på senare år. De mest exakta uren kallas för “kronometer” vilket innebär att de klarat precisionstesterna hos Schweiz officiella testinstitut för kronometrar. Eqotime listar åtta prisvärda kronometer-klockor på marknaden idag!
Begreppet “kronometer” härstammar från 1700-talet och avsåg extra exakta ur framförallt avsedda för navigering på sjön.
Organiserad kronometertestning skedde vid observatorierna i Neuchâtel och Genève i Schweiz, liksom separat inom de olika kantonerna, från senare delen av 1800-talet och framåt. Därefter utvecklades testerna och kraven, och från och med 1961 innebar kronometercertifiering exempelvis mätning i fem olika positioner och en precision på -1/+10 sekunder per dygn.
1973 skapades så slutligen Contrôle officiel suisse des Chronomètres (COSC), det officiella schweiziska institutet för kronometer-testning. Tillsammans med federationen för den schweiziska klockindustrin, FHS, grundades institutet av fem kantoner där klocktillverkning äger rum. Det omfattar idag tre olika laboratorier som tar emot urverk från alla schweiziska tillverkare som vill erhålla kronometer-certifikat för sina klockor; i Biel, Saint-Imier och Le Locle.
Kronometer-tester utförs både på kvartsverk och mekaniska urverk och idag fokuserar vi på de mekaniska. Testerna för dessa utförs under 15 dagar där urverken utsätts för tre olika temperaturer (-8 till +38 C) och positioneras i fem olika lägen.
För att urverket ska kunna äras med ett kronometer-certifikat måste den genomsnittliga gångavvikelsen hållas mellan –4 och +6 sekunder per dygn. Men det stannar inte där; följande intervaller mäts också: genomsnittlig variation av takt, störst variation av takt, skillnad mellan takt i horisontella och vertikala positioner, variation av takt i olika temperaturer samt återupptagande av takt.
Dyrare märken som Rolex, Omega och Breitling säljer uteslutande kronometer-certifierade klockor och de är förstås dyra. Allra billigaste Omegan med mekaniskt urverk kostar exempelvis runt 45 000 kronor och sedan går priskurvan brant uppåt. En Seamaster Diver kostar exempelvis 78 300 kronor med länk…Det samma gäller för Breitling, medan Rolex är ännu dyrare än så.
Men det finns kronometer-certifierade klockor från lite mindre prestigefulla märken som inte gräver lika djupa hål i plånboken. Eqotime listar åtta fina alternativ inom spannet 10 000 – 30 000 kronor, alla schweiziska kvalitetsklockor som utlovar certifierad kronometer-precision. Vi tar det i bokstavsordning.
Ball Engineer III
Den egensinniga, nästan lite skruvade klocktillverkaren Ball är idag ett schweiziskt märke, men är – grundat i Ohio 1891 som det är – samtidigt en signifikant del av den nordamerikanska urhistorien. Ball var med och skapade segmentet railroad watches, en idag ytterst smal nisch, och inspirerade faktiskt självaste COSC när kronometer-standarden kom till. Med sina relativt återhållsamma priser bör en Ball därmed onekligt vara med i en artikel för prisvärda kronometrar!
Ball är ett märke som sällan nämns vid diskussioner om klockor. Många har aldrig hört talas om det och dess produkter är för många väl originella. Modellutbudet är omfattande och kanske lite rörigt. Den röda tråden är hur som helst tåliga instrumentur i ett flertal serier som alla liknar varandra.
De som inte skrämts bort av allt detta kanske slutligen vänder bort blicken på grund av den märkestypiska krumeluren i form av ett stilistiskt “RR” (Railroad Standard) på sekundvisaren som märket envisas med.
Ser man förbi även det går det dock att vaska fram några guldkorn ur Ball-russinskålen. Ett av dem är Engineer III som har formen av ett enkelt instrumentur, en så kallad GADA-klocka eller kanske lyxsportklocka – välj det som bäst faller i smaken. Ungefär som en Omega Aqua Terra eller Rolex Oyster Perpetual, skulle man kunna säga.
Boetten mäter 40 eller 43mm och är 13.6mm tjock. Lite i överkant för vissa men så är Ball-klockorna byggda som stridsvagnar, och specifikationerna är för prisklassen överdådiga.
Stålet i boett och länk är exempelvis det så kallade 904L, en verklig kvalitetsmarkör som man delar med självaste Rolex (och några få till). Det är ett finare och renare stål än det 316L som används av konkurrenterna, och innehåller lägre kolhalt såväl som högre nickel- och kromhalt, vilket ökar korrosionsbeständigheten. Materialet är flera gånger dyrare och svårare att bearbeta, samt ger en finare lyster som extra bonus.
Engineer är vattentät till 100 meter och är dessutom väl skyddad mot magnetiska fält (80 000 A/m) såväl som stötar (5000 Gs).
Inuti sitter ett automatiskt urverk i form av Ball Caliber RR1101-C, som i själva verket är ett modifierat ETA 2892-A2, detta pålitliga och exakta premiumverk som har suttit i så många lyxklockor genom åren. Många har varit kronometer-certifierade, så även i denna Ball.
Engineer III finns i ett flertal versioner, där främst urtavlorna skiljer. Priserna börjar på strax under 20 000 kronor. Udda, tåligt och exakt – något för praktiskt lagda excentriker!
Christopher Ward C65 Sandhurst Series II
Christopher Ward är ett litet brittiskt märke grundat 2004. Kärnverksamheten är premiumklockor till rimliga priser vilket uppnås genom att man sköter försäljningen på egen hand, utan mellanhänder. Klockorna formges i Storbritannien men sätts samman Schweiz under parollen “English Swissness”.
En av företagets viktigaste modeller är C65 som har formen av ett lyxigt fältur. Företaget kallar den också för “VIP field watch”. I C65-utbudet finns C65 Sandhurst som är en i raden av hyllningar till Storbritanniens väpnade styrkor. Märket har ju från början anammat en patriotisk ådra som uttrycks genom modeller som hyllar landets militärmakt.
Trots sina återhållsamma priser är flera av Christopher Wards klockor kronometer-certifierade, så även C65 Sandhurst.
Modellen utkom 2019 och har inspirerats av det gamla militäruret Smiths W10, en brittisk-tillverkad fältklocka som användes av landets försvarsmakt från och med 1967. Tillverkningen upphörde 1970. Namnet Sandhurst är vidare en hyllning till den kungliga militärhögskolan i staden med samma namn. Idag saluförs en uppdaterad variant under namnet Series II.
Boetten mäter modesta 38mm i diameter och 11.9mm på höjden. Kronan är skruvad och vattentätheten anges till väl tilltagna 150 meter. Glaset är i vackert välvt safir.
Som alla C65-klockor är boetten tidlöst och elegant formad och urtavlan sådär övertydlig som bara en fältklocka med militära gener kan vara. Detaljarbetet är för prisklassen magnifikt, se bara på den vackert dekorerade kronan.
Inuti sitter som i så många andra måttligt prissatta mekaniska klockor ett automatiskt Sellita SW200-1 med 38 timmars gångreserv, som här alltså har erhållit kronometer-certifiering. Det schweiziska urverket är som många vet en klon av det berömda ETA 2824-2, som ju har drivit miljontals mekaniska klockor i alla möjliga prisklasser i decennier.
Välj mellan tygband eller stållänk. Priset är runt 13 000 kronor med tygbandet och dryga 15 000 kronor med länk, beroende på valutakurs gentemot Euron. Som hittat med tanke på den vackra formgivningen, kvaliteten och det exakta kronometer-verket!
Frederique Constant Highlife Automatic COSC
Schweiziska Frederique Constant har sedan starten 1988 gjort sig ett namn på lyxklockor med internt utvecklade och byggda urverk, utan att kosta skjortan. Sedan 2016 ägs företaget av japanska Citizen.
Deras snygga lyxsportklocka med integrerad länk, Highlife, utkom 1999 och utgör idag ryggraden i företagets utbud. Genren tycks ju för evigt omåttligt populär samtidigt som Frederique Constants bidrag är en attraktiv produkt som dessutom är inom räckhåll för gement folk. Bäddat för succé alltså!
En helt ny version lanserades 2020 och förblev snabbt en bästsäljare. Modellen finns i ett flertal utföranden såsom herrmodell på 39mm, dammodell på 34mm, kronograf, Worldtimer och Perpetual Calendar. Den kronometer-certifierade herrmodellen med tre visare är den som får vår uppmärksamhet idag, då dam-varianten saknar certifiering och då priserna drar i väg med adderade funktioner.
Boetten mäter som sagt 39mm i diameter och smärta 10.34mm i tjocklek, idealiskt för ett allround-ur som ska klara lyxsportklockans krav på vardagsbestyr och formella tillfällen. Vattentätheten är för övrigt till ändamålsenliga 100 meter.
Inuti tickar Frederique Constant Caliber FC-303 som är märkets variant av det berömda Sellita SW200-1 som även motoriserar flera andra klockor i dagens lista. Det ter sig onekligen som ett lämpligt val för tillverkare som vill erbjuda kronometer-precision till bra priser.
Highlife 39mm säljs främst med den snygga integrerade stållänken medan vissa varianter kommer med läderband. De säljs även med PVD-behandling i guldfärg för den som är lite mer glamouröst lagd. Modellen kommer med ett gott urval av urtavlor så det är bara att välja vilken färg man föredrar.
Priset är cirka 24 000 kronor för en klocka i stål med stållänk medan PVD-modellerna är några tusen dyrare. För en väldesignad lyxsportklocka av god kvalitet från en respekterad tillverkare, som dessutom ståtar med kronometer-urverk, ter sig Highlife obestridligen som ett frestande alternativ!
Longines Spirit
Anrika Longines är en av de större aktörerna inom schweizisk klockindustri och tillika en del av den gigantiska klockkoncernen Swatch Group. Utbudet av eleganta kvalitetsur för gemene man är väldigt och med kombinationen humana priser, genomarbetad design och en svårslagen historia går man hem hos entusiaster såväl som hos vanligt folk utan särskilt klockintresse.
Longines är kanske störst av alla när det gäller att tillhandahålla retroklockor, det vill säga nya armbandsur som är kraftigt inspirerade av forna tiders tidmätare. Man var ju med att skapa den alltjämt pågående retrotrenden med sitt vackra dykarur Legend Diver 2007, och därefter har man formligen sprutat ur sig det ena retrouret efter det andra.
Longines Spirit som utkom 2020 är också inspirerad av historien, men representerar en ny sorts inriktning hos märket. Spirit är ingen retroklocka och har ingen förlaga att kopiera. Det är ett nytt armbandsur men som själsligen hämtar impulser från forna tider. Som sådan är den också en hyllning till den “pioneering spirit” som Longines vill förknippas med.
För upptäckaranda utsöndrade märket i massor förr i världen, med den ena äventyraren efter den andra bärandes Longines-klockor under sina historiska strapatsresor.
Mest kände äventyrare med Longines-koppling är sannolikt piloten Charles Lindbergh, som bar ett pilotur från märket när han 1927 flög nonstop från New York till Paris. Amerikanskan Amelia Earhart flög ensam över Atlanten 1932 och bar då en kronograf från märket.
Året innan satt en Longines-klocka runt handleden på landsmaninnan Elinor Smith när hon nådde nära 10 000 meters höjd i ett flygplan, medan luftskepps-kaptenen Hans von Schiller under 30-talet flög jorden runt i luftskeppet Zeppelin med olika Longines-instrument ombord.
Fransmannen Paul-Emile Victor använde Longines-instrument för navigering under sina expeditioner till polerna, och ska ha lovordat de Longines-klockor han bar under resorna. Schweiziske djuphavsdykarna far och son Auguste och Jacques Piccard, utforskade under 60-talet haven i ubåt med Longines-stoppur till sin hjälp. Och så fortsätter det.
Många decennier senare ville Longines skapa ett armbandsur som påminner om alla dessa historiska landvinningar, och resultatet blev ett sportigt elegant armbandsur med en form som inspirerats av klassiska pilotklockor.
Spirit erbjuds i tre boettstorlekar om 37, 40 och 42mm. Det finns kronografer och GMT-versioner, boetter i stål, stål/guld eller titan, armband/länk i läder, tyg och stål samt fem olika färger på urtavlorna. Det finns alltså en Spirit för de flesta smaker. Gemensamt för dem alla är att de huserar kronometer-certifierade, automatiska urverk.
I de enklare trevisarklockorna sitter Longines Caliber L888.4, vilket innebär ett kraftigt modifierat ETA 2892-A2, med precisionsfrämjande moderniteter som balansfjäder i kisel (silicon) samt en finfin gångreserv på 72 timmar.
Onekligen en ytterst konkurrenskraftig motor i ett schweiziskt kvalitetsur från en berömd och respekterad tillverkare som köps för rimliga 28 600 kronor (med läderband). Några tusenlappar till för den som föredrar en stållänk.
Jag väljer en 37-millimeters med stållänk och silverfärgad urtavla, ger mig ut i världen och tar den inte av mig förrän jag kommer hem, oavsett vad jag företar mig under resan. Nog är Spirit en riktig GADA-klocka alltid – en kromometer-certifierad sådan!
Mido Commander Chronometer & Icone
Mido grundades i Schweiz 1918 och riktade inledningsvis in sig på eleganta dressklockor. Under 30-talet ändrades fokus till sportiga, vattentäta klockor med antimagnetiska och stötsäkra egenskaper – nyskapande för tiden.
1959 lanserades dykarklockan Oceanstar såväl som den sportiga Commander, båda fortfarande i produktion – i moderna utföranden förstås.
Idag tillhör märket Swatch Group och samsas där med flera varumärken i ungefär samma prisklass. Mido saluför nämligen klockor som ligger någonstans mellan Tissot och Longines i pris.
Mido Commander säljs i flera subgrupper med många olika modeller men det är uteslutande Commander Chronometer och Commander Icone som bjuder på kronometer-certifiering.
Commander Chronometer är ett modernt format armbandsur som dock hämtat inspiration från originalet från 1959. Den mäter 40mm i diameter och 11.3mm i höjd, lagom och lättburna mått för de flesta herrhandleder kan tyckas.
Chronometer har datum såväl som veckodagsindikator och säljs uteslutande med stållänk. Fyra olika färger till urtavlan erbjuds.
Commander Icone är mer retro-inspirerad och liknar originalet i än högre grad. Den mäter (lite förvånande) 42mm i diameter och kommer med en tidstypisk mesh-länk. Precis som hos 1950-talets original saknas luggar och kronan är knappt synlig på boetten. Det ger en Mido-typiskt ren design som ter sig helt modern än idag, trots formelement med 65 år på nacken.
Icone finns i stål med grå urtavla, boett i svart eller guldfärgat PVD-stål, eller stål med PVD-bezel i guldfärg och silverfärgad tavla.
Båda modeller är vattentäta till motsvarande 50 meter och båda innehar Swatch-koncernens toppmoderna automatverk Powermatic 80 med hela 80 timmars gångreserv. Hos Mido kallas det för Mido Caliber 80.
Priserna är lockande. Stålvarianterna hos både Chronometer och Icone kostar 16 800 kronor enligt svenskt listpris medan PVD-klockorna är någon tusenlapp dyrare.
Med sin betydande historia, säregna formgivning och kompetenta, kronometer-certifierade urverk ter sig det som ett klipp. Om man nu gillar formen det vill säga!
Squale 1521 Classic COSC
Squale grundades 1959 i Schweiz. Inledningsvis producerade man boetter till ett flertal namnkunniga klocktillverkare såsom till exempel Blancpain, Heuer, Doxa och Sinn. 1974 började man bygga egna klockor och under 80-talet levererades dykarur till den italienska flottan. Namnet “Squale” betyder för övrigt “haj” på franska.
I efterdyningarna av kvartskrisen försökte företaget styra om till kvartsklockor men det gick knackigt och i början av 1990-talet upphörde produktionen. Squale köptes upp av den italienska Maggi-familjen och 2010 återlanserades märket. Huvudkontoret är baserat i Milano men klockorna sätts samman i Chiasso i Schweiz, nära gränsen till Italien.
Idag produceras uteslutande hårdhudade dykarklockor för professionell användning. Flera olika modellserier erbjuds och den mest klassiska, den som bäst hedrar märkets ursprung, är modell 1521. Den går dessutom att få i kronometer-utförande och går då under namnet 1521 Classic COSC.
Formen är klassisk och tidlös och saknar därför kanske lite egen karaktär. Det är dock en helt ändamålsenlig anrättning med övertydlig urtavla och visare, rejäl självlysning och klassisk dykarbezel som vrids åt ett håll, som sig bör. Ett klassiskt Squale-attribut är att kronan sitter vid klockan fyra.
1521 Classic COSC mäter 42mm och 12.5mm i tjocklek. Smärt med tanke på att den klarar 500 meter under ytan!
Inuti sitter föga förvånande ett Sellita SW200-1 som alltså kronometer-certifierats, ett smart och ändamålsenligt val av tillverkaren då dess låga pris, exakta gång, stryktålighet och ekonomiska underhåll är skräddarsydda för seriösa instrumentklockor såsom Squales.
Klockan levereras med en riktigt snygg stållänk, medan mesh-länk, tyg- eller läderband kan köpas till. Prislappen är 1990 Euro vilket motsvarar precis över 23 000 kronor, i skrivande stund. Nog är en Squale något att resa till världens ände med!
Tissot Heritage 1938 Automatic COSC
Schweiziska Tissot är ett av instegsmärkena inom Swatch-gruppen och har en lång och spännande historia att luta sig tillbaka på. Företaget grundades redan 1853 och blev snabbt pionjär inom flera tekniska områden. 1929 gick man samman med Omega och 1983 svaldes företaget av det konglomerat som 1998 förblev Swatch Group.
Tissots klockor är mycket attraktivt prissatta och de lite lyxigare armbandsuren i repertoaren ter sig särskilt prisvärda. PRX, lyxsportklockan i budgetklassen exempelvis, fås för blygsamma 9000 kronor, trots ett toppmodernt mekaniskt urverk och fin byggkvalitet.
Man saluför även marknadens kanske billigaste kronometer i form av Heritage 1938 Automatic COSC som därmed har en självklar plats på denna lista. Tissot har släppt ett flertal snygga vintage-inspirerade klockor de senaste åren och Heritage 1938 utkom under 2023.
Formen är kraftigt besjälad av 30- och 40-talens välsvarvade armbandsur och urtavlorna, som erbjuds i svart eller gammalrosa, äger en tydlig vintage-stil. De är dessutom mycket tydliga, en praktisk fördel även för en modern klockbärare.
Dessa versioner saknar datum och har stor sekundvisare. En tredje variant med datum och liten sekundvisare – Small Second – erbjuds också, och den har svartvit urtavla av så kallad sektor-typ.
Heritage 1938 mäter idealiska 39mm och 11.1 i tjocklek. Small Second är tunnare med blott 9.8mm i höjd. Detta beror på att den innehar ett tunnare och finare urverk.
Inuti 1938 Automatic tickar ett ETA 2824-2, något som kanske förvånar då märket ju frekvent använder det modernare Powermatic 80-urverket som också ingår i koncernen. Någon märkbar nackdel för bäraren lär det dock inte innebära, förutom att gångreserven stannar vid 38 timmar i det äldre 2824-verket – om det nu spelar så stor roll i en automatiskt uppvriden klocka.
Small Second använder istället ETA 2895-2 (lillsekund-varianten av 2892-A2) som är en mer premiummässig enhet och som drivit betydligt dyrare armbandsur genom åren, exempelvis många Omegor.
Vattentätheten är till 50 meter och safirglas sitter både fram och bak. 1938 Automatic levereras med ett stiligt läderband medan Small Second kommer med stållänk av mesh-typ. Priset är 10 495 kronor för Automatic och 12 395 kronor för Small Second. De lär aspirera till titeln decenniets klock-klipp!
Zodiac Super Sea Wolf Pro-Diver
Zodiac grundades i Schweiz 1882, då under namnet Ariste Calame. Det skulle dröja till 1908 innan företaget officiellt bytte namn till Zodiac. Märket var tidigt ute med automatisk uppvridning redan 1930 och 1953 släpptes dykarklockan Sea Wolf, ett av världens första dykarur.
Redan på den tiden riktade man in sig på massproducerade sportklockor för massorna och så har det fortsatt fram till idag. Zodiac ägs för närvarande av Fossil med huvudkontor i Texas, USA. Tillverkningen sker dock fortfarande i Biel i Schweiz.
Super Sea Wolf kommer i flera utföranden medan två av dem har kronometer-certifikat, åtminstone i stål. Det finns även en variant i keramik som dock kan betecknas som en egen underkategori. Idag riktar vi in oss på stålisarna.
Kronometer-klockorna går under namnet Pro-Diver och finns i två utföranden: med klassiskt svart urtavla och en mer iögonfallande variant med ljusgrön tavla där hela tavlan är självlysande. Pro-Diver är i övrigt en rättframt formad dykarklocka med lite kantiga linjer och med klassisk vridbar bezel i svart.
Boetten mäter 42mm i diameter och 13 på höjden. Vattentätheten är till 300 meter.
Inuti finns, inte ett Sellita-verk, utan Caliber STP 1-21, ett automatiskt urverk från Swiss Technology Production. Urfabriken grundades i Ticino i Schweiz 2006 och ägs idag av Fossil, och därav kopplingen till Zodac. Caliber 1-21 är precis som Sellita SW200 en klon av det gamla goda ETA 2824-verket. Pålitlig och precis tidmätning kan därmed även väntas av en Zodiac Pro-Diver.
Priset är 23 295 kronor vilket avser listpris i Sverige. Coolt namn, cool klocka, oantastlig stryktålighet och precision – för högst rimliga medel.