13 favoriter från Kaplans Important Watches den 12 november

Text/Foto: Aleksandar Mladenovic


Nu på lördag den 12/11 med start kl. 13:00 klubbas 103 objekt på Kaplans ”Important Watches” eller Klockkvaliten. Höstens katalog innehåller många intressanta objekt så som en extremt ovanlig Patek Philippe Calatrava i stål och två stycken så kallade ”Paul Newman” Rolex Daytona.

Visningen inför Klockkvaliten öppnar på onsdag den 9/11 och Kaplans Auktioner har öppen visning, så vi uppmanar nyfikna läsare att besöka dem på Biblioteksgatan 5 i Stockholm.

Totalt går 103 objekt under klubban och enligt Giorgios Batselas är detta deras starkaste katalog någonsin, en uppfattning som redaktionen är beredd att dela. Till exempel så kommer en hel del olika referenser av Rolex Daytona att gå under klubban, allt från en så kallad ”Pre-Daytona” till den senaste referensen med keramisk glasring.

Eqotime har i samarbete med Kaplans tagit en närmare titt på hela 13 favoriter från auktionen. Det blir en blandning mellan extremt eftertraktade klockor från Rolex, till komplicerat från Patek Philippe och även funkiga Omegor från 1970-talet.


Auktionsnummer 5 – Patek Philippe Perpetual Calendar 3970E

Likt vårens Important Watches har vi återigen en Patek Philippe ref. 3970E som skall klubbas till en ny lycklig ägare. Denna gång är det den fjärde och sista serien av referensen som har safirglas på bakboetten. Den såldes ursprungligen år 1995 och ackompanjeras av ett så kallat ”Extract from the Archives”. En av redaktionens absoluta favoritreferenser när det handlar om komplicerade klockor från Patek Philippe i klassisk storlek.

Referens 3970E introducerades 1986 och anses av många vara arvingen till den legendariska referensen 2499. Utrustad med en evighetskalender med månfas och kronograf i en mycket välavvägd och klassisk storlek om 36mm.

Utropspriset ligger på 620,000 kr och ni kan läsa mer om objektet här


Auktionsnummer 16 – Rolex Daytona ref. 6239 ”Underline dial”

En tidig Rolex Daytona från 1963 med en så kallad ”underline dial”. Klockan är daterad till ungefär 1963 och är den första generationens Daytona. Med en modest storlek om 37mm och med svart urtavla och vita subtavlor är detta en klassisk konfiguration. Den har även en tidskorrekt så kallad första generations glasring och tidsenliga ”pump pushers” som användes innan dessa blev skruvade.

Utropspris för auktionsnummer 16 är 255,000 kr.

Läs mer om objektet här


Auktionsnummer 96 – Rolex Daytona ”Paul Newman” ref. 6239

Vi stannar kvar lite vid referens 6239 då det finns ännu ett objekt på auktionen med samma referens. Denna gång med den exotiska så kallade ”Paul Newman”-tavlan. Ett mycket eftertraktat objekt bland samlare.

Klockan daterar till ca. 1967 och även här har den en svart tavla, men den ”exotiska” varianten av en sådan. Klockan kommer på en nitad Oysterlänk och har ett utropspris på 900,000 kr.

Läs mer om objektet här


Auktionsnummer 88 – Patek Philippe Calatrava ref. 1504

Åter till Patek Philippe men inte vilken Patek Philippe som helst. Detta är en Calatrava med referens 1504 som såldes år 1943. Klockans boett mäter ungefär 36mm vilket ansågs stort vid tidpunkten och den är tillverkad i stål. Vad är det som är så speciellt med just denna klocka då? Jo, det är nämligen det femte kända exemplaret av en ref. 1504 i stål som någonsin dykt upp på marknaden.

Klockans urtavla är rätt hårt åtgången tyvärr men fortfarande med en hel del charm och sina vackra så kallade ”Breguet numerals”. Utropspriset är blygsamt satt till 220,000 kr och klockan kan gå för mycket högre belopp än så. Det ska bli extremt intressant att följa detta objekt.

Läs mer om objektet här


Auktionsnummer 82 – Rolex Daytona ”Paul Newman” ref. 6264

En av de mer eftertraktade referenserna av Paul Newman Daytonor, denna referens 6264 har en så kallad ”panda” tavla och levereras med box och papper vilka daterar till 1977.

Utropspris för denna dyrgrip är 1,900,000 kr och redaktionen tycker att det är väldigt spännande med inte bara en, utan två Paul Newmans på samma auktion i Sverige!

Läs mer om objektet här


Auktionsnummer 60 – Omega Seamaster ref. ST 145.0023 ”Anakin Skywalker”

Något mycket charmigt och en typisk 1970-tals design. Denna Omega Seamaster kronograf är en ordentligt pjäs. Boetten är tillverkad i tungsten och stål och är en riktig ”conversation starter”. Exemplaret daterar till tidigt 70-tal och naturligtvis är det Omegas berömda arbetshäst kaliber 861 som tickar under huvet.

Utropspriset är 22,000 kr.

Läs mer om objektet här


Auktionsnummer 48 – Patek Philippe Nautilus ref. 7118/1200R

Något för den kvinnliga handleden (eller för män för den delen, delar av redaktionens män skulle absoluta kunna tänka sig denna på handleden) är denna Patek Philippe Nautilus med referens 7118/1200R. Boett och länk i roséguld med briljantkrans. Ursprungligen såld 2015 och levereras som ett komplett set.

Utropspriset ligger på 710,000 kr.

Läs mer om objektet här


Auktionsnummer 59 – Universal Geneve Tri-Compax ref. 881101/01

En riktigt mysig kronograf från Universal Genve, så kallad ”Tri-Compax” som även visar månens faser, dag, datum och månad. Objektet har så kallade ”lyre lugs” dvs. vridna bandhorn, något som de flesta säkert känner igen från Omega Speedmaster men som faktiskt användes av Universal Geneve innan Omega introducerade det på Speedmastern.

Läs mer om objektet här


Auktionsnummer 66 – Rolex Oyster Chronograph ”Pre-Daytona” ref. 6234

En så kallad ”Pre-Daytona” är föregångaren till den senare kultförklarade Daytonan. Referensen producerades mellan 1955-1961 och totalt producerades cirka 2,300 exemplar i stål.

Detta objekt dateras till ca. 1956 och är således en av de tidigare. Tavlan är rätt hårt åtgången av tidens tand, men med en fortsatt hög dos av charm.

Utropspris för detta objekt är 130,000 kr.

Läs mer om klockan här


Auktionsnummer 28 – Rolex Day-Date ref. 118296

Ett stycke Day-Date i platina med fabrikssatta stenar. En ganska sen referens och detta objekt dateras till tidigt 2000-tal. I ärlighetens namn inget vi hade valt bland våra favoriter om det inte vore för de stensatta bandhornen, vilket gör detta objekt lite mer speciellt och ovanligt.

En tung pjäs med ett utropspris på 285,000kr.

Läs mer om objektet här


Auktionsnummer 21 – Rolex Daytona ref. 16520

Vi avslutar med en trio av moderna Rolex Daytonor. Dessa inkluderades för att sluta cirkeln från Pre-Daytona, genom 1960 och 70-talets mer eftertraktade samlarobjekt till den moderna referens som är i produktion. Efter de manuella urverken från Valjoux som användes under många årtionden så levererades första generationens automatiska Daytona med automatiskt urverk baserat på Zeniths El Primero.

Detta objekt har också den mer eftertraktade första seriens urtavla med 4 rader text. Det är de små detaljerna som avgör!

Läs mer om objektet här


Auktionsnummer 33 – Rolex Daytona ref. 116520

Referens 116520 var också viktig, då det var den första Daytonan med en in-house verk från Rolex, kaliber 4130.

Utropspris för detta objekt är 195,000 kr.

Läs mer om objektet här


Auktionsnummer 9 – Rolex Daytona ref. 116500LN

Den senaste generationens Daytona och antagligen en av de mest hypeade klockorna under senare år. En klocka som i princip är omöjlig att få tag i hos din lokala auktioriserade återförsäljare och som har sålts på den öppna marknaden flera gånger dyrare än sitt listpris. Här i det mest åtråvärda utförandet med vit urtavla.

Utropspris är 285,000 kr.

Läs mer om objektet här


Eqotime ser fram emot auktionen och tror på ett starkt resultat, ta del av hela katalogen på Kaplans Auktioner här och glöm inte att besöka visningen av auktionen från och med idag, eller varför inte besöka själva auktionen på lördag med start klockan 13.00.

Mer ingående information om auktionen hittar ni här hos Kaplans , där hittar ni även deras kalkylator där ni själva kan räkna ut hur mycket era bud blir med provision och slagavgift.