10 favoriter från Bukowskis Important Timepieces den 26 april

Text/Foto: Aleksandar Mladenovic


Den 26/4 med start kl. 19:00 klubbas vårens Important Timepieces på Bukowskis. Vi på Eqotime har valt ut 10 favoriter från en stark katalog.

Visningen pågår mellan den 21 och 25:e april hos Bukowskis på Berzelii Park 1, Stockholm.

127 objekt skall klubbas och det bjuds på en hel del spännande objekt. Allt från en Volvo-märkt Heuer, till limiterade helguldsklockor från Breitling och Omega och även en klocka från Vacheron Constantin som benämnts som världens vackraste kronograf.

Eqotime har i samarbete med Bukowskis valt ut 10 favoriter.


Auktionsnummer 5 – Omega Seamaster ref. OJ 2518 ”Five Liner”

Vi börjar med en riktigt charmig Omega Seamaster från 1950-talet. En tidstypisk Seamaster så kallad ”Fat Lugs” som kännetecknas av sina kraftiga bandhorn.

Klockan är inlämnad av första ägaren och är en lite ovanligare variant av denna referens då den har en så kallad ”Five liner” urtavla, dvs. fem rader med text. Index är vackert fasade och klockan 12 återfinner vi just siffran 12 i form av ett så kallat ”Breguet index”. En mycket charmig och välbevarad Omega med automatiskt urverk.

Utropspriset ligger på 10 – 20,000 kr och ni kan läsa mer om objektet här


Auktionsnummer 11 – Heuer Carrera ref. 2447NST ”Volvo”

Auktionsnummer 11 är en mycket spännande och väldigt ovanlig Heuer Carrera med tydlig svenskkoppling. Denna är nämligen märkt med Volvos logotyp kl 12 på urtavlan.

Klockan har intressant proveniens och är inlämnad av första ägarens systerson. Morbrodern jobbade för Volvo i USA under ett par årtionden från 1960-talet fram tills han gick i pension i början på 2000-talet. Enligt Bukowskis korrespondens med Heuer så delades dessa specialbeställda klockor ut till högpresterande medarbetare under en tidsperiod.

Enbart en handfull Volvo-Heuers har sålts tidigare vilket gör att det ska bli extra spännande att följa detta objekt, dels pga. kopplingen till Sverige och dess intressanta proveniens men också för att det är en väldigt läcker och eftertraktad kronograf från Heuers glansdagar på 1960 och 70-talet.

Läs mer om objektet här


Auktionsnummer 12 – Rolex Submariner ref. 1680 ”Röd” MK IV

På Eqotime gillar vi vintage och det är ju något som kittlar lite extra när en Rolex Submariner från mitten av 1970-talet ska klubbas och då den kommer direkt från första ägare och man ser att det är en klocka som har levt under de senaste 50 åren – men fortfarande är i ett orört originalskick.

Denna Rolex Submariner ref. 1680 så kallad ”Rödsub” är inköpt 1975 i Benghazi, Libyen där ägaren arbetade för Skanska under en tidsperiod. Sedan dess har den varit en trogen följeslagare över stora delar av jordklotet där den burits av ägaren som representerat svenska företag som Skanska, IKEA, Nordea, Swedbank och även självaste FN.

För den lycklige budgivaren som ropar hem denna klocka kan denne tacka inlämnarens helt ointresserade släkt som föredrar sina Apple Watch istället för detta extremt charmiga objekt. Läs mer om objektet här


Auktionsnummer 39 – Breitling Aerospace ”Limited Golden Edition”

En av de kaxigaste objekten på auktionen är helt klart denna limiterade utgåva i 18k guld från Breitling. Denna version av modellen Aerospace är en av endast 250 exemplar i hela världen.

Klockan är från mitten av 2000-talet och levereras som ett komplett set med boxar, certifikat och manualer. Det är nog en och en annan Breitling-samlare som håller sina ögon på auktionsnummer 39.

Läs mer om objektet här


Auktionsnummer 53 – Omega Speedmaster Jubilee 27 CHRO C12, ”Limited Edition” ref. BA 345.0052

Här har vi ännu en limiterad klocka helt i 18k guld i form av en Omega Speedmaster. Modellen är en limiterad utgåva om 999 exemplar från 1992 som lanserades för att fira kronografkalibern 27 CHRO C12 som introducerades 1942. Denna kaliber utvecklades senare och döptes om till kaliber 321, ett av Omegas mest legendariska urverk.

Förutom att detta är en riktigt läcker Speedmaster var det även den första Speedmastern som förseddes med ett safirglas. Även denna klocka levereras komplett med alla tillbehör inklusive den exklusiva lådan i trä.

Läs mer om objektet här


Auktionsnummer 64 – IWC Yacht-Club II ”Jumbo” ref. 3212

IWC Yacht-Club II är en väldigt tidstypisk sportklocka i stål från 1970-talet. Under en tidsperiod på ungefär 10 år föddes många legendariska klockor som idag är hetare än någonsin. Vi pratar alltså om modeller Audemars Piguet Royal Oak, Patek Philippe Nautilus, Vacheron Constantin 222 med flera.

Yacht-Club II har tillverkats i olika boettmaterial och storlekar och främst med quartzverk. Det är det som gör just detta objekt lite mer exotiskt, det sitter nämligen ett automatiskt urverk i den och den är även med sin 38mm stora boett en så kallad ”Jumbo”.

Skicket är fint, patinan är jämn och vi gillar urtavlans struktur starkt. Med stor sannolikhet är detta objekt ett sådant som bara kommer öka i värde framöver.

Läs mer om objektet här


Auktionsnummer 66 – Patek Philippe Nautilus ref. 3800J

Patek Philippe Nautilus behöver nog ingen närmare introduktion vid det här laget. Här har vi en så kallad ”mid-size” Nautilus helt i 18k gult guld med referens 3800J som ursprungligen såldes 1985 hos Rob Engström i Stockholm.

Urtavlan är stensatt med briljanter och köptes till i efterhand, men originaltavlan följer även den med. Likaså följer box och certifikat med. Det är något som kittlar lite extra med en Nautilus helt i guld med lite subtilt bling.

Läs mer om objektet här


Auktionsnummer 78 – Cartier Santos Dumont ”Paris”

En charmig Cartier Santos Dumont från ca. 1970-80 talet med manuellt urverk i trevligt skick. Detta är den lite knubbigare versionen av Santos Dumont (och inte den ultratunna) men vi tycker denna helt klart har något ändå.

Läs mer om objektet här


Auktionsnummer 114 – Vacheron Constantin 222 ”Jumbo”

Sist ut har vi två stycken väldigt intressanta klockor från Vacheron Constantin och vi börjar med den sportigare av dom.

Modellen 222 släpptes 1977 för att fira Vacheron Constantins 222:a jubileum. Detta var Vacheron Constantins svar på den rådande ”stålsport”-trenden och den introducerades 5 år efter Royal Oak och 1 år efter Nautilus. Till skillnad från de två så var denna inte designad utav Gerald Genta utan av den då 24-årige Jörg Hysek.

Modellen fanns tillgänglig i 3 olika storlekar och detta är den största med sina 37mm och benämns som ”Jumbon”.

Enbart ca. 700 klockor i denna storlek tillverkades under de 8 år som modellen var i produktion och efterfrågan har ökat kraftigt för dessa de senaste åren.

Läs mer om klockan här


Auktionsnummer 127 – Vacheron Constantin ref. 4178 ”Teardrop Lugs”

Sist ut har vi en vacker kronograf från Vacheron Constantin med tårdroppsformade bandhorn. Den har faktiskt även benämnts som världens vackraste kronograf och vi förstår helt klart varför.

Detta exemplar kommer från första ägarens familj och har blivit restaurerad hos Vacheron Constantin så sent som i mars i år.

Referensen 4173 tillverkades under många år, från 1938 till 1964 och var en väldigt populär kronograf. Vad som gör detta objekt lite extra speciellt är kombinationen av material. Boetten är tillverkad i stål men bandhorn, krona och tryckknappar är tillverkade i roséguld.

En exotisk kronograf som ska bli spännande att följa under auktionen.

Läs mer om objektet här


Vi på Eqotime ser med spänning fram emot auktionen som bjuder på en hel del intressanta objekt utöver våra 10 favoriter. Det var svårt att välja och vi hade utan tvekan kunnat välja minst 10 objekt till som vi fann lite extra intressanta.

Förhandsvisning av objekten startar hos Bukowskis den 21:a april och pågår till den 25:e april. Mer information om öppettider hittar ni här.

För er som skall buda på auktionen den 26:e april med start kl. 19:00 önskar vi lycka till och vi tackar Bukowskis för ett trevligt samarbete och ett bra jobb med katalogen.