Tigerns år inspirerar klocktillverkarna

Text Britta Rossander


I morgon börjar tigerns år den kinesiska kalender som instiftades av kejsare Quin shi Hugandi 259 – 210 före Kristus. Under årens lopp har vi kunnat följa hur flera varumärken gör klockor med de olika djuren i den kinesiska kalendern som dekoration för urtavlorna. Detta är klockor som tillverkas i mycket begränsad upplaga och som är svindyra att införskaffa. Men det verkar inte finnas någon hejd på vad rika kineser kan lägga på denna typ av klockor. Eqotime’s Britta Rossander har valt ut tre högaktuella favoriter som alla hyllar Tigerns år.


I morgon börjar alltså Tigerns år och av de tre modellerna jag valt ut, Arnold & Son, Jaeger Le-Coultre och Jaquet Droz tar Jaegers klocka priset som snyggast. Att jag brytt mig om dem är för att jag är född i det vackra kattdjurets år därför läst vad astrolog Li Larsson skriver om vad vi tigrar har att vänta oss för 2022: 

”Under tigerns år är det inte lönt att ha alltför fastspikade planer och raka spår att följa, det mesta kommer troligen ändå att kastas omkull och nya planer och projekt uppstår i spillrorna av de gamla. Nu blåser förändringens vind och ibland upp till orkanstyrka, bara du som är modig, uthållig och framåt klarar dig utan skrubbsår! 

Vad som helst kan hända under detta oberäkneliga år, men det är när allt vänds upp och ner som kreativiteten får lysa och nya möjligheter uppstår. Fantastiska upplevelser väntar, men också motsatsen. Ett utmanande år särskilt för den som vill leva tryggt och känna igen sig i sin värld. När det går mot sitt slut drar vissa en lättnadens suck”. 

Jahapp, det var det. Som om det inte varit upp och ner i två år… Inte för att jag tror på sådant men kul att läsa att det i alla fall inte är ond bråd död som står inför dörren.


Tigerklockorna

Jaquet droz gör sin tigerklockor i unika bitar – två par och en singel.

En i vitgulds boett med diamanter på bandfästen och runt boett ringen med en spänstig tiger på promenad. Den är matchad med en där boetten är i rött guld och en tiger som ligger ner, dock med uppmärksamheten riktad mot omgivningen.För nästa par är båda tigrarna porträtterade i närbild och tittar skarpt på sin bärare. Den ena boetten är i vitt guld och den andra i rött guld och tigrarna spegelvända. Sist ut är en ensam tiger som ligger ner och tittar på en fisk.
Arnold & Son Year of the Tiger Perpetual Moon även kallad Golden Water Tiger har extra allt. En gyllene tiger, rytande och på alerten. I bakgrunden ett vattenfall och en urtavla gjord av hematit, pärlemor och aventurin. Åtta exemplar ska tillverkas och det finns utrymme för specialbeställningar.Jaeger Le-Coultres modell Reverso Tribute Enamel Tiger i rosa guld har en kraftfull tiger graverad i guld mot den svarta emaljerade urtavlan i Grand Feu teknik. Okomplicerat och väldigt elegant. Samma djupa svärta finns även på bakboetten. Ref är Q39324K1 och klockan är förstås made to order.