Taktisk solklocka perfekt bakom fiendens linjer

Text och foto: Ola Jacobsen


Garmin Instinct Solar – Tactical Edition är något så underligt som en hi-end-produkt i ett budgetsegment. Men med sina extremt specifika funktioner kan den också vara den perfekta klockan – särskilt för den som sysslar med taktisk fallskärmshoppning och behov av att under längre perioder verka utan att synas. Eqotimes Ola Jacobsen har testat.

Garmins tränings- och friluftsserie Instinct har sedan den lanserades hösten 2018 rönt stora framgångar. Kombinationen av många och avancerade funktioner, lång batteritid och relativt lågt pris har träffat precis rätt.

Förutom att tillverkas i en uppsjö olika färger rymmer serien numera dessutom flera olika modeller. Den senaste är Garmin Instinct Solar – Tactical Edition. Som namnet antyder är huvudskillnaderna från basmodellen möjligheten att ladda med solenergi och flera så kallade taktiska funktioner.Solladdning och taktiska funktioner

Solladdningen är inte avsedd som huvudsaklig energikälla, utan räcker bara för att förlänga batteritiden. I det mest extrema strömsparläget klarar solcellen att hålla klockan laddad, men vid alla varianter av normal användning bromsar bara solcellen urladdningen.


Med tre timmars solladdning per dag räcker batteriet på Garmin Instinct Solar – Tactical Edition i upp till en och en halv månad.

En större anledning att Instinct Solar-modellerna har bättre batteritid än den vanliga Instinct är att de har ett batteri med högre kapacitet.

Instinct använder en enfärgad lågströmsskärm, vilket sparar energi jämfört med mer högupplöst modern färgskärm. Pixlarna har inget eget ljus, men hela skärmen kan tändas för att läsas vid svagt ljus.


Den enkla skärmen med 128 x 128 pixlar kan anpassas på hundratals sätt. Och smygläget är alltid nära till hands. Då stängs all lagring och delning av position, samt trådlös anslutning och kommunikation av.

Den bakgrundsbelysta skärmen är lättläst även i skymning och mörker.

Det som skiljer Tactical Edition från de vanliga Instinct Solar är just de taktiska lägena för smygning och mörkerseende.

Smygläget avbryter all lagring och delning av position samt stänger av trådlös anslutning och kommunikation. Mörkerseendeläget växlar till ett skärmläge som är läsbart med mörkerseendeglasögon.

Förutom alla förväntade funktioner för träning och friluftsliv kan klockan visa både civilt och militärt positionssystem på samma skärm. Den har också ett så kallat jumpmasterläge, som hjälper till att beräkna utlösningshöjd för fallskärmen enligt militära riktlinjer och hitta målet när du har hoppat.


Lätt på armen

Garmin Instinct Solar – Tactical Edition känns med sina 53 gram nästan obegripligt lätt på handleden. Vid praktisk användning har den många dagars batteritid, även med smartwatch-funktionerna påslagna och vid daglig träning och GPS-användning.

Bandet är mjukt och följsamt utan att dra åt sig damm.Trots sin diameter på 45 mm och höjd på drygt 15 mm är klockan bekväm. Undertecknad kan till och med sova med den utan att störas.

Sammanfattningsvis kan man konstatera att Garmin Instinct Solar – Tactical Edition är en lämplig klocka för den som behöver verka dolt och jobbar med mörkerseendehjälpmedel på natten. Om man dessutom brukar nå denna hemliga plats med fallskärm är klockan helt perfekt.

Garmin Instinct Solar – Tactical Edition är naturligtvis lika perfekt för den som vill fantisera om en annan (mer specialförbandsaktig) tillvaro när man springer sin skogsrunda i novembermörkret.

För personer som varken jobbar bakom fiendes linjer, eller dagdrömmer om att göra det, kan vanliga Garmin Instinct eller Instinct Solar vara ett bättre val. De finns i många roliga färger, kostar mindre att köpa och är även de otroligt kompetenta klockor.Snabbfakta: Garmin Instinct Solar – Tactical Edition

Boett: 45 mm fiberförstärkt polymer. Grön eller svart.

Tjocklek: 15,3 mm.

Glas: Power Glass.

Tavla: 23 x 23 mm, 128 x 128 pixlar. Monokrom, transflektiv memory-in-pixel-teknik.

Lysmassa: Skärmen kan tändas för att kunna avläsas i mörker.

Band: Silikon, 22 mm mellan bandhornen. Bandet passar handleder med en omkrets på 132–224 mm.

Vikt: 53 gram.

Komplikationer: Hundratals tränings och hälsokomplikationer. Hela listan finns här (https://buy.garmin.com/sv-SE/SE/p/716891/pn/010-02293-03#specs)

Vattenresistens: 100 meter.

Batteritid: Smartwatchläge: upp till 24 dagar/54 dagar med solenergi*. Batterisparläge: upp till 56 dagar/obegränsat med solenergi*. GPS: upp till 30 timmar/38 timmar med solenergi* GPS för expeditionsaktivitet: upp till 28 dagar/68 dagar med solenergi*

*Solenergiladdning, vid användning hela dagen med 3 timmar per dag utomhus i förhållanden med 50 000 lux

Pris: Omkring 5 100 kronor.