Synchron kuppar med en Doxa re-issue framför näsan på Doxa

Text: Ola Jacobsen


Sedan 1997 har Synchron Group väckt liv i dykklassiker som Aquadive, Isofrane och Tropic. För att fira sitt 25-årsjubileum släpper de nu ytterligare en klassiker – den här gången från sin historiska Doxakatalog. Synchron Military Diver Re-Edition baseras på Doxa Army. Klockan som var rejält ovanlig redan när den lanserades bygger på en Doxa Sub300T-boett men utan den NoDeco-bezel som kännetecknar tillverkarens dykarur. Historien kring Doxa Army är höljd i dunkel men baserat på bilder på produktkataloger från 70-talet såldes klockan till den civila marknaden jämsides med Doxas övriga utbud.

Från bilderna är den nya klockans boett väldigt snarlik den nätt Doxa Sub300-boetten, både till form och borstning. Det enda som skiljer är det djupa uttaget för kronan, vilket gör att den rejält tilltagna kronan sticker ut avsevärt utanför boetten.Tavla och visare är också väldigt lika originalet. Här har Synchron valt brun Super Luminova för att efterlikna åldrat tritium, som på de eftertraktade originalen.

Det kan inte vara en slump att samma man, klockälskaren och entreprenören Rick Marei, som övertalade Doxas ägare att återuppväcka Doxa Sub-linjen och ligger bakom de omåttligt populära Sub300 återutgåvorna, nu lanserar just den här klockan genom Synchron där han är verksam nu.Synchron Military görs i 500 exemplar, 250 DLC-boetten och 250 i stål. Enligt pressmeddelandet kommer klockan aldrig att göras igen. En tydlig känga mot den nuvarande Doxaägaren Jenny, som börjat tillverka och sälja modellen Doxa Sub300, trots att den tidigare återskapats och sålts endast i limiterad utgåva till entusiaster.Några timmar efter lanseringen kontrar Doxa med en bild av sin Doxa Army-version på Instagram, med texten ”The DOXA Army of the 70’s is back. Stay tuned. Only the original deserves your trust.”

Dags att poppa popkorn.Fakta: Synchron Military Diver Re-Edition


Material: 316L rostfritt stål, med eller utan DLC-behandling

Storlek: 42 mm i diameter, 45 mm från bandhorn till bandhorn, 12,5 mm tjock, 14 mm inklusive baklock

Verk: Automatiskt ETA-2824 Elabore

Vattenresistens: 300 meter

Glas: Kupolformat antireflexbehandlat safirglas

Vridring: Motursroterande med 120 klick. Självlysande 60-minutersskala med safirglas

Band: 20 mm Isofrane eller Tropic gummi

Tillgänglig: Mars 2021