Rolex Datejust. Kaplans klockexpert Georgios Batselas väljer tre favoriter från specialauktionen.


På lördag är det dags! Kaplans Auktioner håller då sin specialauktion för 75-årsjubilerande Rolex Datejust. En klassisk sportmodell från Rolex som haft bestående popularitet ända sedan den lanserades 1945. Eqotime bad klockansvarige på Kaplans Auktioner, Georgios Batselas, att lyfta fram sina tre favoriter.ROLEX, Oyster Perpetual, Datejust, Chronometer, ”Birch Dial”, Ref nr. 16018,


– Det här min är min stora favorit, säger Georgios. Jag tycker egentligen att Datejust i guld med jubilee är mycket snyggare än Day-Date med President-länk. Dessutom är den betydligt ovanligare. Jag kan också tycka att de här modellerna borde ha högre värde. De släpat lite prismässigt jämfört med tex Day-Date som dragit iväg mer i pris. Just det här exemplaret gillar jag skarpt!


ROLEX Datejust ”Tapestry Dial”, Ref nr. 16200,


– Den här gillar jag! Det vanligaste är ju annars att 36 mm Datejust i stålutförande har vita eller ljusa urtavlor . Det är mer sällan man ser mörka urtavlor, fortsätter Georgios. Därför sticker denna ”Tapestry-dial” ut med den mörkgråa färgen. Jag tycker det är fin harmoni mellan tavlan och Jubileelänken som får en fin brytning tack vare den släta stålringen. Ett riktigt trevligt exemplar som jag verkligen tycker om.


ROLEX, Datejust Ref nr. 116234


– Det här är egentligen min kollega Cissi’s favorit, säger Georgios. Hon gillar den lite udda rosa urtavlan. Jag tycker själv att den ger ett femininare intryck vilket kanske gör den till en lite damigare variant av Datejust. Kanske för att den är i ljusrosa? Mörkrosa hade nog funkat mer på en man. Men framförallt är det trevligt med en lite större klocka på handleden för en tjej med 36 mm. Sen är det väldigt kul att många kvinnor har börjat välja både denna och större storlekar på sina armbandsurAuktionen går av stapeln den 21/3 och hela auktionskatalogen hittar du här. Ni har väl inte heller missat avsnittet av podcasten Urbildningsradion där Denke, med Georgios som gäst, kör ett specialavsnitt om just Rolex Datejust? Avsnittet hittar du här.