Richard Mille’s tickande talismaner

Text: Britta Rossander


Med en stor skopa självförtroende och mycket lekfullhet. Richard mille erbjuder tickande talismaner som ska ge ett gott liv. Varumärket startades av Richard Mille 1999 tillsammans med Dominique Guenat som då hade Guenat SA Montres Valgine i Le Breuleux.

Idag är det Dominiques dotter Cécile som är kreativ chef för RM. Hennes första kollektion, The Bonbon Collection, med ur som var några av de mest omtalade klockorna på mässan 2019. Antingen älskade man dem eller så hatade man dem. Lite uppkäftiga var de allt och pastellfärgerna på marshmallowklockan var förföriska. 


Cécile Guenat

Serien innehöll tio frestelser med godis eller frukter i boetterna. I Marshmallowmodellen fanns bland annat lavendelrosa TZP keramik, vit ATZ keramik och ett automatiskt skeletterat inhouse-verk. Hela godisbitens boett mätte 45,32 mm x 32,30 mm x 11,93 mm och i den satt ett verk med 50 timmars kraftreserv.


Richard Mille Marshmallow

Redan 2016 fick vi se prov på Richard Milles superba tekniska kunnande kombinerat med extravagant utförande med kvinnlig touch. Då var det magnolians år i Mille Montern. Både värdinnor och monterdekorationer stod i blom.



RM19-02 Tourbillon ’Fleur’

Klockan Richard Mille RM19-02 Tourbillon ’Fleur’ hade nere till vänster på urtavlan en magnolia som slöt sina fem känsliga kronblad runt en flying tourbillon. Det automatiska verket lät magnolian öppna sina kronblad var femte minut. Eller på begäran om bäraren tryckte på knappen vid klocka 9. Som kronan på verket sitter det några ädelstenar i blommans mitt som ska representera ståndare och pistiller.


Richard Mille RM19-02 Tourbillon ’Fleur’

RM 71-02 Automatic Tourbillon Talisman

Årets kollektion med RM 71-02 Automatic Tourbillon Talisman med massor av stenar i regnbågens alla färger klart inspirerade av 1970-talets discovåg med Studio 54 och dess extravagans. En era som vi aldrig kommer att glömma och som Cécile Guenat använt som inspirationskälla trots att hon är för ung för att ha kunnat vara med på den tiden. Studio 54 var extra allt och så är det också med de tio modellerna var och en tillverkad i en limiterad upplaga om sju exemplar.



Varje urtavla ska vara som en talisman (som enligt folktron ska ge lycka och magiska krafter), de är tillverkade av bland annat malakit, lapis lazuli och rosa opal.

Jag får veta att de tagit över ett halvår att hitta de rätta stenarna när det gäller storlek och färg. De olika modellerna skiljer sig åt när det gäller val av stenar, gravyr och färger men har verket CRMT1 gemensamt. Det är bara 6,2 mm högt och väger ynka 8 gram och klockorna ska trots det tunna verket klara användning till vardagslag.



Armbanden är på flera av modellerna tvåfärgade och är valda för att matcha och förstärka stenarnas färger.

Talismanserien består av 70 klockor och med Richard Milles extremt skickliga sätt att linda sina kunder runt sina fingrar är de säkert i stort sätt redan sålda. Han har en speciell förmåga att tala om för de som älskar hans klockor att de faktiskt behöver en till…