Ikonen Chronoswiss Delphis från 1998 är tillbaka

Text: Britta Rossander


Från 1983, precis när kvartsklockor översvämmade marknaden, grundade Gerd-Rüdiger Lang Chronoswiss. Anledningen var att han trodde på den tidlösa fascinationen av tidtagningens mekanik. Från första stund blev Chronoswiss ett varumärke för visionärer, pionjärer och nonkonformister. 


År 2012 sålde han företaget till klockentusiasterna Oliver and Eva Ebstein som driver det vidare i Gerd-Rüdiger Langs anda. Lang gick bort nyligen vid 80-års ålder och den uppgraderade modellen Delphis får så här i efterhand ses som en homage till en man som var fascinerad av mickromekanik och skapade ett unikt varumärke.

Modellen Delphis är limiterad till 50 exemplar har böjd tavla med guilloché och fantastisk ”fire enamel” i nästan självlysande blå färg. Delphis i den nya versionen har fått tilläggsnamnet ”Oracle” och är starten på en ny kollektion… 

Modellen har digital ”jumping hour” vid klockan 12, retrograd minut som visas med en bred central visare som sveper över den knallblå emaljen på 180-graders minutspår och sekunderna går att avläsa vid klockan 6, även de på knallblått emaljunderlag.  

Normalt är urtavlor platta, vilket är en utmaning för gravören som utför guilloché-mönstret och som i detta fall, en krökt yta, är etter svårare att arbeta med och det är ett fåtal gravörer som klarar av det.  

Sju lager av genomskinlig blå emalj ligger på den gyllene böjda halvmånen. Processen för det färdiga resultatet är extremt komplex eftersom emaljen måste passa perfekt till krökningen av den guillocherade halvmånen samt ha samma tjocklek och densitet över hela ytan. När det är klart poleras emaljen så att ytan nästan slår gnistor när det underliggande guilloché-mönstret träder fram. 

Verket är helt nytt och utvecklat för den nya generationen av Delphis. Det är rutheniumpläterat och har ett Genèvesnitt som utgår från mitten, vilket påminner om Chronoswiss välkända mönster ray guilloché. 


Läs mer om klockan hos Chronoswiss