Reportage inifrån den japanska maffian – klockor, brödraskap och status

Text/bild: Andreas Johansson


Den japanska maffian även känd som Yakuzan är en av världens mest mytomspunna organisationer. I detta reportage får vi en exklusiv inblick hur organisationen är strukturerad och vilka klockor som bärs och varför just klockan har blivit en viktig statusmarkör. 


Yakuzan är en av världens största maffia, den har tiotusentals medlemmar. Yakuzan har ett stort internationellt nätverk och jobbar med så gott som med all kriminell verksamhet, det vill säga, droger, prostitution, utpressning, mord och så vidare. Yakuzan är ingen enhetlig grupp utan de är ett samlingsnamn för olika klaner och familjer. Inte sällan ligger dessa familjer i strid med varandra. Den japanska maffian har inspirerat TV-spel, filmer och serier på grund av sina strikta regler och sitt mytomspunna ursprung. Det är dock oklart var dessa organisationer härstammar ifrån, de själva vill gärna lyfta fram deras koppling till samurajkulturen och deras kodex, Bushido. Men dagens Yakuza har troligen sitt ursprung från illegala spelorganisationer som uppstod i början på 1900-talet. Genom åren växte de sig allt starkare i det japanska samhället och den japanska maffian var som störst på 1970-talet. Under senare år har de japanska myndigheterna försökt att kväva maffian och antalet medlemmar har minskat. 

Den nyfikne läsaren undrar säkert varför undertecknad fått tillgång till en sån ljusskygg organisations som denna. Jag har i min forskning studerat ritualer och tatueringars betydelse inom organisationen då jag av en slump fick jag kontakt med en högt uppsatt Ýakuza-chef som gav mig tillåtelse att intervjua och fotodokumentera Yakuza-medlemmars tatueringar. Jag är en av de få i världen som har fått tillgång på den här nivån. Anledningen till deras öppenhet mot mig handlar så klart om att mitt forskningsintresse ligger inom ramen för vad som är ok att skriva om i den här typen av organisationer. När jag 2016 besökte Japan för att skriva min bok om den japanska maffians tatueringar (Yakuza Tattoo, 2017, Dokument Press) så började jag även dokumentera deras attiraljer och jag la då märke till att klockan hade en viktigt status hos medlemmarna. 

Jag har i snart ett decennium följt Yakuza-bossen, Ken-san och hans ”familj”, men på grund av pandemin så var det längesen jag besökte Japan. Nyligen besökte jag återigen Japan och passade då på att fortsätta mina intervjuer av medlemmarna i Ken-sans familj. Jag har sen tidigare noterat att Ken-san alltid bär klocka och när jag träffar honom igen så har han sin Seiko Astron, den perfekta bruksklockan enligt, honom själv, ”den håller tiden bäst av alla mina klockor, den är perfektion” säger han och skrattar. Den japanska maffian har ett paradoxal förhållande till det japanska samhället av vissa är de fruktade och hatade av andra är de beundrade och tillskillnad från organiserad brottslighet i andra länder så är Yakuzan offentlig, polisen och allmänheten vet vilka dem är och maffian i Japan har till och med egna offentliga kontor. 

Vi talar vidare om klockors betydelse inom organisationen och Ken-san förklarar ”klockor och bilar är en statusmarkör för ekonomiskt välstånd och det är viktigt att visa allmänheten att vi lyckats i samhället. Dessutom kan det också vara viktigt att visa sin ekonomiska makt inom den egna organisationen”. Hans kommentar reflekterar den struktur som finns inom Yakuzan, kortfattat så är organisationen utformad som en pyramid, med en ”gudfader” på toppen av hierarkin, ju högre upp i hierarkin du befinner dig, desto mer ekonomiska resurser kommer du att ha och klockan blir en ansenlig attiralj för att visa sitt välstånd. Jag upplever att flera av medlemmarna har god kännedom om klockorna de bär och ja, det är inte sällan de är i helguld eller diamantsatta. 

I den japanska maffians organisationsstruktur finns det ett fader-son (oyabun-kobun) system där du i din fadersgestalt tar hand om din ”son”, och som ”son” så ska du ställa upp för din far. Detta system odlar lojalitet och inte allt för sällan kan det också innebära att du får och ger gåvor. En av klockorna (Rolex Yacht Master i helguld) som jag fotograferade var en gåva som gavs av medlemmens gamla boss; ”jag fick den av som en gåva av min gamla boss, jag brukar använda den när jag hedra hans minne, den har så klart ett sentimentalt värde för mig”. Organisationens struktur inbjuder till starka band mellan medlemmarna, efter 8 år i fängelse så fick en av medlemmarna en diamantsatt Patek av sin ”son” som en gåva vid frigivningen. Idag bärs den som dressklocka vid formella tillställningar inom organisationen. 

Klockornas symboliska värde i organiserad brottslighet ska inte underskattas, detta märks inte minst i vår egen svenska kontext. I fallet japanska maffian så verkade det främst vara en markör inom den egna organisationen, speciellt eftersom de japanska myndigheterna satt press på Yakuzan och de börjar bli mer tillbakadragna i samhället generellt och det kommer säkerligen återspeglas i valet av vilken klocka som man bär till vardags. Så kanske är inte en Seiko Astron så dåligt val för en Yakuza-boss trots allt?