Text & bild: Micke Nissén


Då jag själv nog kan placeras i både kategorin multisportare och kategorin klockintresserad så har det inte bara varit en självklarhet att ha klockor i lådan som funkar träning, det har också blivit så att jag laborerat med olika typer av smartwatches och träningsklockor. Ofta har valet fallit på just Garmin, mest för att jag tycker att Garmins träningsklockor erbjudit mest funktionalitet och levt upp till min kravspec. Inte bara då det gällt funktion utan också på kvalitet. Jag har dock aldrig sett dem som något annat än just träningsklockor.

Det var därför kul när Garmin lanserade sin MARQ-familj eftersom det åtminstone papperet verkade vara en smartklocka med siktet inställt på att även kunna placera sig som ett bättre armbandsur. Och eftersom vissa saker måste upplevas på riktigt innan ett korrekt omdöme kan ges så tog jag chansen att under några veckor testa en Garmin MARQ Athlete som jag nu har recenserat, dels i podcasten Urbildningsradion och dels här på EqoTime. Här är min rapport!Unboxingen

Den kändes bra, lådan är tung och i någon sorts metall med ett coolt lock som stänger med magnet. Allt som bör finnas med till en klocka gör det, bl a garantikort och instruktioner. Första känslan av klockan och paketeringen är att det känns gediget och andas kvalitet, inget skrammel, glapp mellan boett och armband exempelvis. Snyggt helt enkelt.

Första intryck

Efter att ha haft den på armen några timmar består intrycket, klockan känns bra på armen, trots sina 48 mm! Defaulturtavlan är först lite svåravläst men jag jobbade med inställningarna och fick en tavla som var mer lättläst, inställningsmöjligheterna är många och bör passa alla. Fortfarande inget skrammel eller glapp i knapparna eller annat störande, gedigen kvalitetskänsla.

Data/funktioner

Data och funktioner kan delas in i två olika delar, de man använder under träning och de man använder efter/mellan träning.

Under träning använder jag i stort sett endast tid, puls, kraft, distans och fart. Andra data som finns att använda under träning är exempelvis snittfart, varvtid, vunna/förlorade höjdmeter etc. Efter passet samlas sedan dessa data i olika diagram och tabeller som man kan leka med, jämföra olika pass med varandra etc. Möjligheterna är oändliga!

Body battery är en smart funktion som visar hur mycket av din ”energi” som finns kvar vid ett givet ögonblick. Funktionen utgår från att du, när du vaknar, har 100% energi och under dagen successivt gör av med den vartefter dagen går. Den ger en fingervisning av hur mycket energi olika aktiviteter tar och om det är läge att ta det där andra träningspasset för dagen eller inte. Det ger också bra information om vilken kvalitet sömnen haft, vaknar du med mindre än 100% kan det vara läge att fundera på hur mycket du sover och om du sover med kvalitet. Likaså är kaloriräkning, sömntid och stressnivå funktioner man verkligen kan ha nytta av.

I den programvara som ligger i MARQ finns också möjlighet att ansluta Spotify som gör att man inte behöver ha med sig telefonen när man är ute och tränar, mycket bra! Garmin Pay finns också, dvs anslut ditt kort och betala med klockan. Bra när man är på cykeltur eller på stranden. 

TrainingPeaks

TrainingPeaks (TP) är ett program som hjälper till att strukturera träningen. Olika pass läggs in i ett veckoschema, data från träningspasset sparas och sammanställs i programmet. En riktigt smart funktion med TP är man kan skicka över passet till klockan som hjälper till att hålla koll på att passet genomförs som det var tänkt, exempelvis ett komplicerat intervallpass. Det funkar så att klockan piper när det är dags för nästa moment i passet. Bra när man börjar bli trött i slutet av ett pass…

Genom att sammankoppla Garmin Connect (appen som lagrar data och inställningar för din Garmin-klocka) och TP förs data över automatiskt varje gång klockan och Connect synkroniserar. Toppen!

Erfarenheter

Har kört alla ”mina” grenar med klockan, simning, cykel och löpning. Kan inte säga annat än att den fungerar finfint! Lätt på armen, inte i vägen och väldigt lättavläst, i samtliga grenar. Urtavlan tänds upp när man vrider handen för att titta på klockan vilket är kanon, det gör den även i vattnet. Kan verka onödigt men om man har ett pass med 800-ingar och simmar i en 25-metersbassäng är det mycket bekvämt att slippa hålla räkningen själv utan bara kan kika ner på klockan och få veta hur långt det är kvar. Och det blir MYCKET lättare om urtavlan är upplyst. Är man van vid Garmin bjuder den inte på några överraskningar. Allt är som vanligt, så att säga. Batteriet räcker ca 10 dagar i det läge jag använder, dvs ingen gps när jag inte tränar, vilket räcker utmärkt.

Som alla vana Garmin-användare vet finns många olika funktioner, appar, urtavlor etc att ladda ner från Garmin, vilket jag har gjort. Jag gillar att laborera med olika urtavlor utifrån vilken klädsel jag har för dagen. Har jag skjorta och kavaj brukar jag välja Athletes defaulttavla men har jag jeans och t-shirt kan jag använda någon av de digitala urtavlor jag laddat ner. Likaså brukar jag byta band lite utifrån vilken klädsel jag har för dagen, jeans = gummiband och kavaj = läderband. 

Slutsats

En snygg, smart träningsklocka som jag verkligen kan rekommendera till alla!


På Plussidan; Snygg, bra funktioner, lättavläst
På minussidan; Pulsband, för bövelen!