Duellen: Apple Watch Ultra vs Garmin Descent Mk2S – Giganternas kamp om äventyrslystna dataaddicts

Text/bild: Ola Jacobsen


I höstas släppte Apple en helt ny modell Apple Watch – för första gången sedan introduktionen 2015. Den robusta äventyrsvarianten Apple Watch Ultra är större, tåligare och mer kapabel än någon tidigare klocka som släpps från techjätten. 

Den har hyllats av kritiker och användare. Men är den bäst? De nya förmågorna matchas nästan precis av en annan och betydligt mindre omtalad klocka i samma segment: Garmin Descent Mk2S

Vi har låtit Ola Jacobsen, vår expert på verktygsklockor, göra ett jämförande test. 

När man skriver dueller är det alltid lockande att ta till uttryck som Davids kamp mot Goliat. Och visst är Apple (Grundat i Kalifornien 1976) lite av Goliat jämfört med det betydligt mindre företaget Garmin (Grundat i Kansas 1989). 

Ombytta roller gäller för företagen i träningsklocksbranschen. Sedan 2015 har Apple tillverkat en enda serie av träningsklockan Apple Watch. Apple Watch Ultra är Apples andra serie. Garmin å sin sida har sedan 2003 gjort hundratals modeller av träningsklockor i 17 olika serier. Typiska Goliatfasoner helt enkelt. Så när Apple introducerade Apple Watch Ultra med helt ny dykfunktionalitet hade Garmin såklart redan ett gäng klockor med samma förmåga på marknaden. 

Det som gör just Garmin Descent Mk2S till en så lämplig klocka att ställa mot Apple Watch Ultra är:

  • Funktionalitet: Båda är kompetenta träningsklockor med förmåga att mäta både puls och syremättnad under flera dygn på en laddning. De båda klockorna har även inbyggda djupmätare och kan användas som riktiga dykdatorer. 
  • Storlek: Apple Watch Ultra och Garmin Descent Mk2S har lite olika form och är tillverkade av olika material, men är båda är sett till deras imponerande sensoruppsättning förvånansvärt bärbara till vardags. 
  • Pris: Apple Watch Ultra kostar 10 995 och Garmin Descent Mk2S 11 399 kronor. 

Innan vi dyker in den mer detaljerade jämförelsen måste det sägas rakt ut: Apple Watch Ultra är det näst bästa hundtricket efter MoonSwatch. Antingen frågar folk vad man har på armen eller så vet det precis vad det är och vill veta allt om den. Garmins mer traditionella träningsklocksestetik spelar över huvud taget inte i samma liga. För att säga det enkelt: Inga främlingar kommer fråga dig om din nya Garmin. 


Bärs som ultralätta bettariniboetter

Bärbarhet. Båda klockorna är större än den stora versionen av den vanliga Apple Watch, men mindre än andra träningsklockor med motsvarande funktioner. För den som är van vid lite större klockor kommer båda kännas helt okej att både bäras till vardags och att sova med på armen. Om man ska jämföra dem med någon vanlig klocka storleksmässigt så ligger en 44 millimeters bettariniboett från Panerai nära till hands. Viktmässigt är de båda klockorna dock betydligt lättare. Särskilt Garmin Descent Mk2S, som bara väger 40 gram utan band.


Mängder med funktioner – fast på lite olika sätt

Båda klockorna mäter puls, syremättnad, rörelse, position, dykdjup och magnetisk kompassriktning. Garmin Descent Mk2S har utöver det också en höjdmätare och möjlighet att mäta användarens andningsfrekvens. 

Medan Apple Watch Ultra utför sina funktioner i form av appar har Garmin mycket inbyggt från början. 

Precis som Apple erbjuder Garmin också möjlighet att installera tredjepartsappar och urtavlor. Detta är verkligen Apples domän och företaget gör som förväntat ett bra jobb med att kravställa appar, så att de håller måttet funktionellt och säkerhetsmässigt. 

I Garmins appaffär Garmin IQ är det lite mer fri fart, vilket i sällsynta fall kan innebära att appar till exempel drar jättemycket energi, eller kraschar lätt. Men lättheten med vilken utvecklare kan lägga till appar breddar också utbudet av små nischade appar som kanske inte är värda för utvecklarna att dra genom hela Apples granskningsprocess.

Till exempel hittar jag ingen app för att träna upp andhållning för fridykning för Apple Watch Ultra, medan jag hittade en utmärkt gratisapp på en minut till Garmin Descent Mk2S. 


Stora skillnader för dykare

För den som har tänkt att dyka med klockan skiljer sig de båda klockorna mycket åt. Apple Watch Ultra har i grundutförande bara en djupmätare. För att kunna använda klockan som dykdator behöver man prenumerera på appen Oceanic+ för Apple Watch Ultra. Den är skapad för sportdykning och fridykning ner till 40 meter. Appen kostar 135 kronor per månad eller 1079 kronor per år. 

Garmin Descent Mk2S är användbar ner till 100 meters djup, mer än dubbelt så djupt som Apple Watch Ultra. Klockan kommer dessutom med en rad olika dyklägen: sport- och teknisk dykning (inklusive gasblandningarna nitrox och trimix), djupmätare, fridykning, jaktfridykning samt ett läge för den som dyker med sluten dykapparat, så kallad rebreatherteknik. All dykfunktionalitet finns förinstallerad i klockan och ingår i priset. Inga extra avgifter tillkommer. 

Touchsfunktionaliteten på Apple Watch Ultras skärm fungerar inte under vatten. Istället har modellen förärats en helt ny och stor knapp, som går att förprogrammera för att till exempel markera position, starta en nedräkning, eller egentligen vad som helst. Utan knappen skulle klockan vara nästintill oanvändbar under vatten, men att bara ha tillgång till en enda knapp är ändå ganska begränsande. 

Under ett dyk är Garmin Descent Mk2S betydligt mer flexibel. Men tillgång till klockans alla knappar på samma sätt som på land kan man enkelt ändra vyer och vid behov gå in och ur olika program.


Längre batteritid hos Garmin

Apple Watch Ultra lovar 18 timmars batteritid med mobiluppkopplingen påslagen och alla sensorer på full fräs. I sitt mest strömsnåla läge räcker batteriet i 60 timmar. 

Här erbjuder Garmin Descent Mk2S fler valmöjligheter. Med alla sensorer igång samt musik strömmande från klockan till hörlurar räcker batteriet i sex timmar. 18 timmar får man om man avstår från att strömma musik med bluetooth, 30 timmar i dykläget, 36 timmar med GPS:en på, sju dagar med klockan som smartwatch och 21 dagar, alltså över 500 timmar, i batterisparläget där klockan inte längre kommunicerar med mobilen. 


Titanboetten något alldeles extra

Både Apple och Garmin vet hur man massproducerar hållbara elektronikprylar. Jag tror inte att jag överdriver när jag säger att de genom åren har tillverkat minst en miljard enheter var. Även om klockorna är tillverkade i olika material håller båda hög byggkvalitet. 

Apple Watch Ultras titanboett är något alldeles extra, och även om det nya kronskyddet bidrar till att öka klockans yttre mått gör det samtidigt klockan märkligt välbalanserad. 

Garmins superlätta fiberförstärka polymerboett ger ett enklare intryck. Tyvärr lyfter inte den polerade glasringen helhetsintrycket. Jag hade önskat att Garmin valt en borstad yta på glasringen, istället för den här hybriden mellan träningsklocka och bling.


Fler appar till Apple Watch Ultra – Garmin Descent Mk2S mer kompetent som den är

Med tillgången till App Store är Apple Watch Ultra överlägsen när det gäller anpassbarhet och tillgång till all världens olika webbtjänster. Det är lätt att hitta och installera appar och precis som på vanliga Apple Watch kan man välja att automatiskt installera syskonappar till appar som man redan har på telefonen. 

Här ligger Garmin ligger steget efter, med en lite rörigare Garmin Connect IQ Store. Till Garmins fördel ska nämnas att Garmin Descent Mk2S fungerar utmärkt för massor av olika sorters träning och dykning utan att man behöver ladda ner en enda app. Utmärka versioner av det finns redan i klockan när man packar upp den ur kartongen. Garmin Connect IQ Store behöver egentligen bara för om man till exempel vill köra Spotify, eller annan webbtjänst, eller för att använda någon av de oceaner av tredjepartsurtavlor som väntar i Connect IQ Store. 


En Apple Watch på steroider

På det hela taget är Apple Watch Ultra en Apple Watch på steroider: Hela Apple Watchs användarvänliga grundkoncept, fast med en ännu bättre upplevelse: Större skärm, längre batteritid, fler sensorer. 

För dykare är det synd att Apple inte valde en lösning med en egen app för dykning. För den som köper klockan för att det är den bästa Apple Watchen hittills spelar det ingen roll, men för den som överväger Apple Watch Ultra som dykarklocka känns det kanske ovant att utöver klockan behöva betala en prenumerationsavgift för att kunna använda den. 

Klockan paras lätt med mobilen. Hela processen att starta upp första gången är superenkel och går på ett par minuter. Inställningar och data flyttas också snabbt över till en ny enhet vid behov. 

Samma gäller för Garmin Descent Mk2S. Klockan parar snabbt med mobilen och appen Garmin Connect. Garmin har valt att ge sina specialiserade produkter dedikerade appar istället för att bygga ut Garmin Connect till en monsterapp, så för att få del av avancerad dykdata behöver man också appen Garmin Dive i mobilen. Båda apparna är enkla att använda och rymmer mycket data att dyka ner i för den som är intresserad. Mitt intryck är att båda apparna plockar data från samma databas och upplevs alltid helt synkroniserade. 


Beprövad och funktionell design

Design och användardesign har alltid stått i centrum för Apples produkter. Apple Watch Ultra är inget undantag. Jag skulle vilja travestera en känd Applechef och säga att det är den bästa Apple Watch som företaget någonsin hittills. 

De båda textilbanden ”bergsloop” och ”terrängloop” är både bekväma och snygga. Gummibandet ”havsband” däremot är både ganska obekvämt och onödigt iögonfallande. Som tur är går det utmärkt att dyka med klockan på terrängbandet också, då det är lätt att justera storleken med klockan på armen. 

Garmin Descent Mk2S följer tätt i Garmins fenixspår. Även om den inte når samma verkshöjd som Apple bygger den ändå på välbeprövad och funktionell design. 

Klockan levereras med ett gummiband som passar de flesta handleder. Utöver det medföljer även en betydligt längre utbytesdel som man kan ersätta den del av bandet som fäster klockan sex. Bandet fäster med Garmins egna quickfit-fäste, för snabba och verktygslösa bandbyten.  


Ljusstyrka i en klass för sig

När det kommer till skärmen är det stora skillnader mellan klockorna. Båda använder färgskärmar, men Apple har valt en mycket ljusstarkare teknik än Garmin. Apple Watch Ultra är väldigt lättavläst, från mörka vatten till strålande direkt solljus. Kanske bidrar den fenomenala ljusstyrkan dock till klockans, jämfört med Garmins, korta batteritid. 

Garmin Descent Mk2S är utrustad med mer normala skärmprestanda. Den är lättavläst i nästan alla situationer, men har inte samma strålande egenskaper som Apples klocka i direkt solljus. 

Garmin har också valt att som standardinställning presentera mer data vid aktiviteter än Apple. Det innebär mindre grad på bokstäver och siffror, vilket gör det svårare att läsa av vid till exempel löpning under mörka och regniga kvällar. Den som upplever det som ett problem kan lätt åtgärda det genom att gå in i inställningarna och ändra storlek på text eller mängd data som ska visas. 

Billigast blir dyrast för dykare

Båda klockorna ligger med sina runt 11 000 kronor i det övre prissegmentet för träningsklockor, men för den som både är intresserad av en träningsklocka och en dykdator är priset mer lättsmält. 

Apple Watch Ultra kostar 10 995 kronor och Garmin Descent Mk2S 11 399 kronor. För att alls vill kunna använda för Apple Watch Ultra som dykdator behöver man komplettera med en prenumeration på appen Oceanic+ för 135 kronor per månad eller 1079 kronor per år, vilket gör Apple Watch Ultra betydligt dyrare i längden. 


Sammanfattning

För den som utöver träningsklocka också värderar smartklocksaspekten, med mobiltelefonliknande appar och funktionalitet på handleden, är Apple Watch Ultra det givna valet. För den som inte vill ha en liten mobil på handleden, men däremot värderar en mer seriös dykdator med många inbyggda funktioner för olika typer av dykning, som till exempel fridykning, teknisk dykning med olika gasmixar eller rebreatherteknik är Garmin Descent Mk2S det självklara valet. 


Tekniska specifikationer
Apple Watch Ultra 

Boettens bredd x längd x höjd: 43,2 x 49,1 x 14,3 millimeter

Bandhorn till bandhorn: 53,8 millimeter

Vikt utan band: 61,1 gram

Vikt med terrängloop, textil och kardborreband: 70,8 gram 

Vikt med havsband, silikonband: 96,0 gram 

Vattenresistens: 40 meter, uppfyller kraven i EN13319

Glas: Safirglas

Boett: Titan

Bandbredd: Terrängloop: 26 millimeter. Havsband: 23 millimeter

Skärmtyp: OLED

Skärmstorlek: 32 x 39 millimeter (aktiv del)

Skärmupplösning: 410 x 502 pixlar

Batteritid: 18–60 timmar beroende på hur klockan används

Pris: 10 995 kronor

Garmin Descent Mk2S

Boettens bredd x längd x höjd: 42,9 x 42,9 x 15,2 millimeter

Bandhorn till bandhorn: 49,5 millimeter

Vikt utan band: 41,3 gram

Vikt med silikonarmband: 60,1 gram 

Vattenresistens: 100 meter, uppfyller kraven i EN13319

Glas: Safirglas

Glasring: Rostfritt stål

Boett: Fiberförstärkt polymer

Bandbredd: 20 millimeter. Kompatibel med Garmins verktygslösa utbytesband (Quickfit). 

Skärmtyp: Transflektiv MIP (memory-in-pixel)

Skärmstorlek: 30,4 millimeter i diameter (aktiv del)

Skärmupplösning: 240 x 240 pixlar

Batteritid: 6 timmar–21 dygn beroende på hur klockan används

Pris: 11 399 kronor