Patek Philippe Golden Ellipse – Bortglömd storhet tillbaka i hetluften

Text: Filip Ericsson


Gudalika finmärket Patek Philippes kultförklarade dressur Golden Ellipse, mest berömt för sin speciella, ovala form, utkom 1968 och var under sitt första decennium en verklig jetset-favorit – för att sedan falla i glömska. Idag har intresset återkommit och det sammanstrålar med en uppdaterad variant med guldlänk som nyligen nått marknaden. Eqotime berättar historien! 


Golden Ellipse handlar förstås till stor del om dess form men den har även andra intressanta egenheter som bör beslysas. Mer om det senare. Det var vid mitten av 1960-talet som lyxklocktillverkaren nummer ett, Patek Philippe, beslutade att mota det begynnande kvarts-hotet i grind. Man gjorde det med en ny form som skulle stå ut från mängden och omedelbart kännas igen som just en Patek Philippe. 

Den nya klockan skulle fungera som ett unisex-ur och representera “verklig lyx”, vilket betydde att lyxen skulle framgå vid blott ett snabbt ögonkast och omedelbart urskilja den från alla andra klockor. Knappast en lätt uppgift.  

Formen 

Ovala klockor hade börjat sippra ut på marknaden vid slutet av 1950-talet – det sägs att Cartier Baignorie var först ut 1957. Den i sin tur hade dock inspirerats av en Cartier-form från 1912.  

Patek Philippe å sin sida, tog den ovala formen till helt nya höjder med ett aldrig tidigare skådat raffinemang. Man utgick från den lag, eller princip, för proportioner som kallas “Golden section” eller “Golden ratio”.  

Formprincipen härstammar från de gamla grekerna 300 år före Kristus och inträffar när en linje oproportionerligt delas i två, där den kortare är 1 och den längre 1,6181. Kinesiska för många vanliga dödliga; se bild för att få en aning! 

Genom att använda sig av Golden ratio-principen skapades hur som helst en perfekt oval form som inte liknade något annat på marknaden. Huruvida en sedvanlig, välbeställd klockköpare märkte någon skillnad från andra, simplare ritade boetter, låter vi vara osagt. 


Ellipse blue 

En av specifikationerna som fick Ellipse att sticka ut från mängden och erbjuda den överlägsna lyxkänsla som eftersträvades, var en unik typ av urtavla – utförd i 18 karats blått guld. Något helt nytt i branschen.  

Det innebar en metod av vakuum-plätering där kobolt och 24-karats guld tillsammans förångades och sedan fick kondensera på en platta av 18 karats guld. Slutresultatet gav en skimrande, djupt blå nyans som fortfarande saknar motstycke bland urtavlor.  


Utveckling 

Golden Ellipse presenterades 1968 som ref. 3546 och 3548. Måtten var spinkiga med 27 x 32mm i diameter, och inuti satt Pateks egen Caliber 23-300, ett manuellt uppdraget urverk som utkommit redan 1956. Med kompakta dimensioner (23mm i diameter, 3mm höjd) passade det väl in i Golden Ellipses näpna boett.  

Dessa första referenser byggdes fram till 1976 då en uppdaterad variant tog över, med ett nytt, likaledes manuellt urverk i form av Caliber 215. Det introducerades 1974 och har förblivit en verklig långkörare i Patek-utbudet. Än idag driver det Patek-klockor, ett vittnesmål om något över dess slitstyrka och pålitlighet. 

Därefter svällde Golden Ellipse-programmet lavinartat och det tycks som att en miljon olika referenser kom och gick under följande år. Vid slutet av 70-talet fanns till exempel 65 olika Golden Ellipse-referenser till salu. Det vore alltså varken möjligt eller givande att gå igenom alla dessa, men låt oss nämna några av signifikans för modellhistorien. 

Ultra-thin ref. 3589 presenterades i början av 1970-talet och använde sig till skillnad från ordinarie modell av ett automatiskt urverk i form av Caliber 28-255, som inte var en Patek-konstruktion utan baserades på Jaeger-LeCoultres legendariska (och tunna) Caliber 920. 

Under 70-talet dök även den större ref. 3605 upp, kallad Jumbo, där boetten vuxit till 33 x 38mm i diameter, dock fortfarande endast 6.5mm i höjd. Också 3605 drevs av Caliber 28-255 och fanns tillgänglig som komplement till den mindre modellen. 

1978 uppdaterades Golden Ellipse-serien med ref. 3738, en annan favorit hos kännarna.  Den innehade ett nytt urverk i form av Caliber 240, som konstruerats inhouse och erbjöd tekniska godbitar såsom mikrorotor i guld. Med 3738 växte boettmåtten för övrigt till 31 x 35mm. 

Därefter uppdaterades Golden Ellipse kontinuerligt och såldes som sagt i ett stort antal varianter. Den byggdes under åren med boetter från 19x22mm till 35 x 39mm, med manuellt och automatiskt urverk såväl som med kvartsverk, med datum eller utan, länk eller läderband. 

Boetterna utfördes i guld, vitguld eller platina, urtavlorna fanns i olika färger och utföranden, med ädelstenar och Skelleton-urtavla. 

Man tog även ut svängarna hos formen och frångick tidvis originalets Golden ratio-filosofi. Det experimenterades med rektangulära former och nya ovala proportioner, liksom en sportigare variant med “Nautilus”-design, det vill säga med de karaktäristiska “öronen” längs boettsidorna. Dessa försvann dock sedermera från paletten och kvar blev den enkla originalformen. 

Sedan 2008 har standardboetten för övrigt mätt 34.5 x 39.5mm i diameter, betydligt biffigare än 1968 års variant alltså men troligtvis perfekt för många av dagens bärare av dressur. 


Golden Ellipse-hysteri 

Under 1970-talet förblev Golden Ellipse en storfavorit bland Europas och Nordamerikas jetset. Det var klockan att bära och i kölvattnet sköljdes marknaden över av Golden Ellipse-accessoarer såsom smycken och manschettknappar som gick i samma, karaktäristiska ovalform.  

Därefter dog fascinationen ut och Golden Ellipse förde fortsättningsvis en självklar men undanskymd tillvaro i Patek-paletten. Och på andrahandsmarknaden; Golden Ellipse har i Patek-sammanhang varit förbluffande prisvärd i andra hand.  

På senare tid har entusiaster dock åter fått upp ögonen för modellen och vad passar då bättre för Patek Philippe än att fräscha upp sin dress-gunstling? 


Nya Golden Ellipse 

På årets Watches & Wonders-mässa i Genéve visades en ny variant av Golden Ellipse 5738 som utgör basen sedan tidigare.  

Boettmåtten är alltså de samma med 34.5 x 39.5mm i diameter, något som Patek Philippe betecknar som “large”, samt en höjd på lövtunna 5.9mm. Inuti tickar också fortsättningsvis det sofistikerade Caliber 240 med sin eleganta mikrorotor. Datum och sekundvisare saknas, som sig bör.  

Nya varianten är utförd i roséguld med svart urtavla. Den främsta nyheten består dock av en helt ny guldlänk med en raffinerad konstruktion av kedjetyp.  

Att denna vid första anblick blygsamma förändring anses förtjäna uppmärksamhet beror på att Golden Ellipse sedan länge endast erbjudits med läderarmband. Metallänken försvann nämligen från katalogen redan under 1980-talet.  

Och företaget har inte sparat på krutet i utveckling och byggnation av den nya länken. Den senaste CNC-tekniken har använts i tillverkningen av delarna vilka sedan bearbetas och sätts samman för hand. Länken består av 363 olika delar.

I det aktuella Golden Ellipse-utbudet finns idag fyra olika varianter. Förutom den nya guldlänksvarianten finns samma klocka med läderband, en platina-variant med den klassiska blå urtavlan samt en vitguldsversion med en något märklig urtavla utförd i graverat vitguld. 

“On request” skriver Patek Philippe på prislapparna. Avseende den nya versionen har utländska tidningar nämnt 60 000 dollar, det vill säga kring 600 000 kronor. Knappast som hittat men så erbjuder man det kanske finaste dressuret som har skådats på denna jord.