Onsdagskrönika: Episkt lådfynd i Hälsingland

Text: Hans Persson


Häromdagen såg Eqotime’s skribent Hans Persson en bild i sitt social media-flöde och hajade till. Bland alla roliga klockor såg han en Audemars Piguet-kronograf som han kände igen. Hans Persson ger er hela historien om hur en kronograf från AP går från skrotlåda till toppnummer hos Bukowskis.


Från skrotlåda till Bukowskis

Direkt när jag såg bilden på klockan så insåg jag att jag faktiskt kände till hela storyn runt den ovanliga klockan. En story som är riktigt kul eftersom en av de inblandade är en kund till mig. Det handlar om ett episkt lådfynd som blev ett fantastiskt auktionssälj.

Ofta hör man om, eller ser, historier om att någon hittat den-och-den klocka i någon gammal skräplåda, och att den visar sig vara värd mer än upphittaren tror. Ofta handlar det om någon gammal Omega för några tusenlappar. Kronografen i detta fall är dock lite mer speciell. Den låg i en skrotlåda i Hälsingland i många, många år, och höll på att bli ouppmärksammad.


Bild från Bukowskis

Nåja, vi tar det från början. En av sin tids mest kända idrottsmän “silver-Bengt” fick, 1960, en klocka från Audemars Piguet i pris när han vann en skidtävling i Schweiziska Le Brassus. Han använde klockan, som man ju rimligtvis gör. Och precis som mekaniska klockor ofta gör så slutade den fungera eftersom den inte servades. Och som gubbar gör så kastade han ned den i hemmets allmänna skrotlåda. Jag och många med mig skulle nog inte kasta en AP-kronograf bland avklippta stickproppar och gem. Men har man inget klockintresse så har man inte.


Bild till vänster: Silver-Bengt (foto från Sveriges Olympiska Kommité) . Arkivbild från AP till höger.

Ett snabbt hopp framåt i tiden. Silver-Bengt avlider och hans familj ska städa ur hans bostad. Klockan hamnar då i en låda med lite andra klockor och smycken som ska ropas ut på den lokala bond-auktionen. Och här har Bengts arvingar och den samlade klockvärlden lite tur. För på visningen så är det en lokal klock-gubbe som rotar runt i lådan och ser denna klocka. Eftersom han är en redig och ärlig karl så påpekar han för auktionisten att den här klockan nog inte ska ropas ut här, utan behöver lite större exponering.


Mot Bukowskis

Bukowskis kontaktas Och med deras expertis så reds det ut vad det är för klocka, en Audemars Piguet 5518. En klocka som är en minst sagt ovanlig referens. Enbart åtta stycken i stål producerades (en i guld gjordes också). Alla dessa delades ut till pristagare i tävlingen “Epreuves internationales de ski” under åren 1957-1962. AP bekräftade också det lite säregna utseendet med guldpläterade knappar på en stålboett. De bekräftade också att ingen av de övriga sju klockorna någonsin setts på auktion eller i privata samlingar.



Resten är en solskenshistoria. På auktionen klubbas klockan för 960.000 SEK plus slag. När allt är klart tackar ett ombud personligen för att han fått möjlighet att köpa klockan och Silver-Bengts arvingar säger “Varsågod”. Sedan går de därifrån stadda vid bättre kassa och undrar nog vad sjutton det var som egentligt hände.

Så kan det gå. Ni som hittar klockor i lådor efter dödsbon, se till att ta hjälp att gå igenom dem så inget slängs eller missas. Särskilt om er farfar var skidåkare.