Nya Vacheron Constantin Overseas Chronograph ”Panda”

Text: Aleksandar Mladenovic


Vacheron Constantin utökar utbudet inom Overseas-familjen med en ny kronograf i så kallat ”panda”-utförande.


Sedan 2016 då kollektionen återlanserades har man med jämna mellanrum utökat sortimentet med nya modeller och komplikationer. Det är numera en 33 modeller stor familj som rymmer allt ifrån sporty-chic damklockor med stensatta glasringar till komplicerade och skeletterade evighetskalendrar och tourbilloner i roséguld.

En komplikation som Vacheron Constantin själva starkt förknippar med verklighetsflykt och äventyrslusta är kronografen. Den första kronografen i Overseas-familjen lanserades år 1999 och sedan i uppdaterad tappning 2004 för att sedan 2016 förblivit oförändrad i sin estetik utöver de olika varianterna av urtavlor.

Sedan tidigare så återfinns en så kallad ”inverted panda” i kollektionen, en svart urtavla med silvriga kronografregister. Själva estetiken med ”panda” och ”inverted panda” daterar bak till 1960-talet och racingens guldera. Förarna behövde kunna läsa av sina mätinstrument på handlederna snabbt och effektivt vilket dessa svart-vita (eller vit-svarta) tavlor underlättade.

Så, inte helt otippat har vi nu en Vacheron Constantin Overseas ”Panda” i utbudet.

Likt sina syskon mäter boetten i stål fortsatt gedigna 42,5mm x 13,7mm och har fortsatt den sexkantiga glasringen som förstärker den sportiga och industriella framtoningen. Länken är naturligtvis den otroligt följsamma och integrerade varianten där länkbitarna är formade som halvor av Vacheron Constantins malteserkors. Som i princip samtliga modeller av Overseas har man även här möjligheten att byta mellan stållänk, läderband och gummiband på ett par sekunder tack vare deras ”quick switch”-system.

Genom bakboettens safirglas kan man beskåda in-house kalibern 5200 som är ett automatiskt kronografverk med kolumnhjul och som dras upp av rotorn i 22 karats guld. Gångreserven uppgår till 52 timmar och klockan är vattentät ner till 150m tack vare den skruvade kronan och tryckknappar som skruvas åt ett kvarts varv.

Vacheron Constantin Overseas Chronograph med ref. 5500V/110A-B686 har ett svenskt listpris på 38,200 euro.

Läs mer om modellen här.