Nya Omega Seamaster Diver 300M 60 Years of James Bond

Text: Britta Rossander


James Bond må vara en påhittad karaktär men hans klockor är i alla högsta grad verkliga. Omega släpper två nya Seamasters för att fira 60 år av Bond-filmer.


60 år av Bond

Bonds historia går tillbaka till 1950-talet. De första rörliga bilderna som visades med James Bond var när Casino Royale gjordes som tv-program om 50 minuter på CBS år 1954. Skådespelaren Barry Nelson som då spelade Bond var alltså först ut som hemlig agent med rätt att döda.

I första biofilmen bär agenten producenten Broccolis egen Rolexklocka eftersom schweizarna inte begrep varför de skulle tillhandahålla en klocka till en karaktär som fick döda, även om det hela utspelade sig på film. 

Eftersom 007 varit aktiv så länge har klockor från många varumärken som burits av honom. Författaren Ian Flemming var av en av de första som menade att valet av varumärke ofta visar vem vi är. Han var förtjust i lyxvarumärken och Bonds klockor på bio har kommit att spela en stor roll och flera har varit one-of-a-kind när det gäller teknologi.  

Sedan 1995 är det Omega som hjälper Bond att passa tiden. Lindy Hemming, bondkaraktärens kostymör, sa inför Golden Eye: 

-Jag är övertygad om att agent 007 skulle klä i en Seamaster med blå tavla, blå boettring och stålband som den världsvane gentlemannen och dykaren han är.

När den senaste och efterlängtade No Time to Die äntligen gick upp på biodukarna, efter en försening på mer än ett år på grund av covid, spelade Daniel Craig världens mest kända hemliga agent för sista gången. Om vi får se en kvinna i den rollen i nästa gång vet vi inte men många är inne på det spåret.


Två nya modeller

Det är i år 60 år sedan den första ”riktiga” Bondfilmen Agent 007 med rätt att döda hade premiär och Omega har i samband med detta satsat på en specialvariant inspirerad av den Seamaster som Pierce Brosnans Bond bar i Golden Eye (1995), med boett om 42 mm i stål, blå urtavla med mönstrad finish. På boettringen (som är i aluminium precis som den första Bond-Omegan) är triangeln ersatt med siffran ”60” med anledning av jubileet, sekundvisare i ”lollipop”-utförande, en nick till Omegas militära arv och Commander Bonds marinbakgrund.  

Men det är på bakboetten som det händer – en animation, där man kan se öppningsscenerna i Bond-filmerna från de senaste sex decennierna utspela sig i all evighet. Bakboettens ring är dessutom skruvad med sju skruvar – en hint åt Bonds agentnummer. 

Omegas VD och koncernchef Raynald Aeschlimann säger: 

-Vi hade möjlighet att fira 60 år av Bondfilmernas 60-årsjubileum och vill med den här klockan säga att vi är James Bond-karaktärens klocka. Vi ville skapa en länk mellan det förflutna och idag så därför gjorde vi en återkoppling till både vår första Bondklocka och den sista. Vi har lekt med tekniken på ett sätt som aldrig tidigare har använts inom klockindustrin.

Utöver modellen i stål finns även en version i Canopus, en vitguldslegering känd för sin briljanta glans med långvarig effekt. Urtavlan är i kisel och boettringen har en ring av gula och gröna diamanter i tio nyanser som ska påminna om Jamaicas flagg där Ian Flemming hade sitt hem Golden Eye och där hav skapade sin berömda agents karaktär. 

-När det gäller James Bonds framtid vet vi för närvarande bara att Daniel Craig inte kommer att fortsätta som Bond, säger Aeschlimann.

Han säger också: 

-Han är befälhavare för Royal Navy. Han är gentleman, dykare och spion. Så han måste ha en solid, mycket exakt antimagnetisk klocka. Han är också en stilikon och behöver bara en klocka. Kan ni föreställa er att han använder någon annan än en Omega?

Detta återstår som sagt att se. Om det blir en Omega beror ju på om familjen Broccoli (som äger rättigheterna till filmerna) och Omega förnyar avtalet. OM det blir en man eller kvinna är också ett oskrivet blad.

Tekniska specifikationer

Märke: Omega
Modell: Seamaster Diver 300M
Referensnummer: 210.30.42.20.03.002 (stål) 210.55.42.20.99.001 (Canopus gold)

Diameter: 42mm
Tjocklek: 14,3mm (stål) 15,3mm (Canopus gold)
Boettmaterial: Rostfritt stål eller Canopus gold
Vattentäthet: 300m

Urtavla: Blå med vågmönster för versionen i stål och en tavla tillverkad av kisel för Canopus gold.
Armband: Länk av mesh-typ i stål eller guld
Spänne: Viklås

Urverk: Calibre 8806 in-house (stål), 8807 (canopus gold)
Komplikationer: –
Gångreserv: 55h
Uppvridning: Automatiskt

Pris: 91,900 kr i stål och pris vid förfrågan för varianten i Canopus gold


Läs mer om klockorna hos Omega