Mount Everest och Rolex Explorer – en historia för sig

Av: Britta Rossander


Historien om Rolex är i många fall kopplad till några av vår tids största äventyrare. Klockorna har varit både på toppen av världen och nere i de djupaste haven. Under generationer har pionjärer varit beroende av deras tillförlitlighet under svåra förhållandena. Rolex val att utveckla klockor för specifika behov har gett oss fantastiska armbandsur. Bland annat Oyster Perpetual, Explorer och Explorer II, Cosmograph Daytona, Submariner och Sea-Dweller. Idag tittar Eqotime’s Britta Rossander lite närmre på hur relationen ser ut mellan Rolex och världens högsta berg, Mount Everest.


Rolex Explorer


Mount Everest 1953

Det är bara på våren som Mount Everest (8 848 m.ö.h.) kan bestigas. Så under den sex till åtta veckor korta klättringssäsongen har tusentals äventyrslystna försök att nå toppen. Många har lyckats sedan Edmund Hillary och Tenzing Norgays första bestigning den 29 maj 1953. Då nådde man toppen för första gången och klarade sig dessutom helskinnade ner. Efterföljande klättarer har dock inte alltid lyckats lika bra. Drygt 300 personer har omkommit under sina försök att bestiga världens högsta berg.


Mount Everest

Jag har personligen kunnat se Everest höja sig över de andra topparna i Himalaya när jag var i Nepal på Raid Gauloise år 2000 och blev fast över natten ganska högt uppe i bergsmassivet. Det blev dåligt väder vilket gjorde det omöjligt för vår helikopter att komma. Berget var mäktigt och jag tyckte toppen såg ut som en tjock men rätt spetsig kindtand. Skarpare och argare i formen än sina grannar.



Rolex & Mount Everest

Rolex började skicka klockor till expeditioner i Himalaya redan på 1930-talet. Långt innan den legendariska duon Hillary och Tenzing nådde toppen. Syftet med att låna ut klockor var att kunna skapa det ultimata verktyget för bergsklättrare. På så sätt fick man underlag för att kunna tillverka klockor som klarade svåra förhållandena. I detta fall klockor som kunde hålla perfekt tid ner till -50 ° och i en luft med mindre är 70% syre än vid havsytan.

Redan vid den tiden sa de som klättrade i Himalaya att de Rolexklockor de fått tillgång till höll måttet under deras förhållanden. Armbandsuren funkade alltså i vad som kan beskrivas som skarpt läge för ett urverk.  



År 1933 bar de som deltog i Houston-Everest Expeditionen varsin Rolex Oyster på handlederna. Det var den första flygningen över Everest och gjordes på en höjd över 10 000 m.ö.h. En av expeditionens deltagare, Stewart Blacker, sa efteråt:

– Jag har aldrig varit med om att en klocka som utsatts för så extrema förhållanden fortsatt att perfekt leverera tid. 

Idag ingår bergsbestigaren Ed Viesturs från USA i Rolex grupp av ambassadörer för Explorer. Han har bland annat som förste amerikan bestigit världens alla fjorton 8 000-meterstoppar utan syrgas.


Ed Viesturs on top of Mount Everest with an Explorer on the wrist.

Beyer Watch and Clock Museum

På Beyer Watch and Clock Museum i Zürich finns den klocka som tillverkades 1950 och som aldrig såldes. Rolex var ju en av sponsorerna för Everest Expedition 1953 vilket innebar att Hillary hade deras klocka på handleden. Den var inte en present, utan skulle efter utfört uppdrag postas tillbaka till Rolex för tester vilket också gjordes. Fliken av paketet Hillary skickade visar att det skickades från Nya Zeeland. Klockan blev därefter kvar på Rolex länge men gavs sedan till Mr. Beyer och hans museum.


The Beyer Watch and Clock Museum

The Beyer Watch and Clock Museum finns på Banhofstrasse 31 i Zürich. Muséet ligger i direkt anslutning till Chronometerie Beyer, är väl värt ett besök.