Av: Erik C Andersson
Utbudet av mikromärken har exploderat senaste decenniet. Många stannar på marknaden bara kortvarigt medan andra lyckas få ett ordentligt fotfäste i detta nischade hörn av klockindustrin. Det är en något snårig djungel att orientera sig i. Det kryllar av oseriösa lycksökare, strikt limiterade utgåvor och brist på ordentliga servicemöjligheter. Men hittar man rätt kan det bli riktigt bra.
Här nedan listar vi tre intressanta uppstickare i olika segment för att sätta dig på kurs i rätt riktning. För en mer grundlig introduktion till mikrovärlden och dess historia så rekommenderar jag en genomläsning av första delen här
anOrdain
anOrdain grundades i Glasgow 2015 av en ung typograf och en emaljerare, de släppte dock sin första klocka så sent som 2018. Ofta vill man nå ut till betalande kunder så fort som möjligt för att säkra produktionen. anOrdain ägnade istället tre år åt R&D och släppte sedan 260 enheter av Model 1 utan Crowdfunding. Året efter följde man upp med Model 2. Idag består företaget av tio personer, varav åtta är designers och en urmakare.
Tack vare det tidiga beslutet att hålla design och produktion under samma tak har företaget kunna testa kreativa idéer tämligen kvickt. En strategi som banar väg för ibland slumpmässiga lyckoskott. Något som leder oss till anOrdains riktiga specialgren: emaljtavlor.
Emalj är ett fint stoff av glas som smältes på mässing. Om processen lyckas så skapas en otroligt vacker yta med skarpa djupa färger. Det är en process som kräver precision och repetition i 800 graders arbetstemperatur. Materialet är känsligt under hanteringen spricker lätt. Hos anOrdain har man dock lyckats bemästra detta på en väldigt hög nivå. Men man har också lyckats ta vara på sina misslyckanden och vända det till något positivt. anOrdains senaste modell med Fumé-tavla är resultatet av just en misslyckad emaljering. Man råkade överhetta en av tavlorna som brände ordentligt i kanterna vilket resulterade i att färgen tycktes tona ut från mitten av tavlan. Från ljust till mörkt med en regelrätt rökeffekt eller Fumé som det alltså uttrycks på klocklingo. Misstaget är numera satt i serieproduktion och är idag en av de mest åtråvärda i företagets utbud.
Urtavlorna hamnar också särskilt i blickfånget tack vare de ganska simpla men nog så välskapta boetterna, där formerna utstrålar ren funktionalitet. Stålet på Model 2 är borstat runtom med ett skydd runt kronan, vilket gör den något sportigare än Model 1 som är polerad. anOrdain själva kallar den för ”fältklocka”, något man ofta inte ser i samma mening som ”emalj”. Coolt, tycker jag. Inuti sitter ett Sellitaverk i SW200-serien, automatisk för Model 1 och manuellt för Model 2. Pris från ca 12.000 till 18.000 SEK inkl moms.
Unimatic
Gillar du råheten och simpliciteten av en Panerai men är mindre imponerad av priset så kan Unimatic vara en utmanare. De har inte samma fokus på urmakeri som Panerai eller hantverk som anOrdain, men vill du äga en italiensk klocka som går att bära i utmanande miljöer erbjuder Unimatic ypperliga alternativ.
Unimatic gör lättlästa urtavlor monterade på tillförlitliga Seiko-verk, inkapslade i robusta boetter. De kostar inte skjortan men sticker sannerligen ut. Vad som gör Unimatic än mer intressant är deras samarbeten med andra spännande kreatörer.
Unimatic är kanske det mest optimala komplementet till anOrdain. Mindre fokus på hantverk och mer på robust användarvänlighet. En klocka du dyker och klättrar i berg med. Priserna ligger runt 7.000 SEK inkl moms.
Gorilla watches
Söker du något helt utflippat är Gorilla Watches lika med att gå hela vägen. Om anOrdain har fokus på urtavlan och Unimatic på läsbarhet så är Gorilla bäst beskrivet efter deras fokus på material. Här är boetterna något utöver det vanliga och filosofin går i hightech-anda. Senaste skapelsen, Fastback, är konstruerad i lager. Tänk Hublot, med baslager i aluminium forcerad med kolfiber, “forged carbon”, den sandblästrade bezeln är keramisk och baktill finner du en titanplatta. Tänk rymdraket för handleden, eller som företagets själva uttrycker det: Radical material combinations pushed to the edge of reason, engineered to be worn and be seen, delivering addictive product experiences
Skaparna av Gorilla, Octavio Garcia och Lukas Gopp, tar inspiration från amerikanska muskelbilar, superhjältar, graffiti och sportcyklar a lá Tour de France. Designfilosofin må låta lika spretig som deras erfarenhet är solid. Både Octavio och Lukas har gedigen erfarenhet inom klockindustrin där de jobbat i designavdelningen på bland annat Omega, IWC och Audermar Piguet, inga duvungar precis!
Gorilla Watches ser kanske vid en första anblick ut som en del andra uppstickande lycksökare i mikrosegmentet. Men den stora skillnaden är den legitimitet man besitter tack vare teamet bakom klockorna. Deras klockor har skapat mycket förtjänt skvaller och uppskattning. Med tanke på materialval och teamets bakgrund kan man också tro att priset på företagets produkter landa galet högt. Men faktum är att de startar på blyga 8.000 svenska kronor för Fastback Collection, med maxpris på ca 32.000 kronor för Fastback GT. Värt en titt för dig som är ute efter något mer uttrycksfullt.
Hederliga omnämnanden
Utöver de klockor jag nämner ovan vill jag slänga in tre bubblare i leken varav den ena är från mitt egna märke. De andra två är Undone och Baltic som jag också tycker är värda att ta en titt på.
Disclaimer om skribenten: Vi gillar tydlighet på Eqotime. Så därför vill vi förtydliga att Erik, förutom att vara skribent på Eqotime, också är delägare i det egna mikromärket E.C.Andersson Watch Co. Något som gör hans åsikter subjektiva och till viss del part i målet men det gör honom också branschkunnig och relevant som ciceron i mikromärkernas värld.