Historisk ikon med nya grepp. När klassiska värden möter modern teknik
Text: Mark Carlsson
Få bilar är så ikoniska som Land Rover Defender när det gäller country living, kulturen runt att ha häst, att jaga eller genomföra expeditionsresor. Defender har ett historiskt arv av äventyr och utmaningar. Kungar, drottningar, skådespelare och militär använder Defendern då den är en riktigt slitvarg. Och nu finns bilen sedan drygt ett år tillbaka i en modern version. Eqotime’s Mark Carlsson har tagit en titt på Land Rover Defender.
Det finns stora bilar för staden och det finns större bilar anpassade för skog och mark men som ändå passar i urban miljö. Defender tillhör den senare kategorin. Bara i Sverige rullar över 2000 Defender. Ser vi till Europa så använder Engelska kungahuset bilen, Lara Craft kör en i filmen Tomb Rider och den har tillverkats som brandbil så tidigt som 1956. Bilen har även funnits som förstärkt och bepansrad genom Land Rover’s SVO (Special Vehicle Operations) program, för militären tycks älska fordonet. Vi skall försöka ta reda på vad som gör denna legend så mytomspunnen, så älskad och så använd.
My name is Bond…
Tillbaka till filmens värld. Defendern är heller inte främmande för James Bond. Bilen har varit med i Spectre (2015). Och i kommande No Time To Die används nya Defendern för första gången i en film. Där kommer den att få visa vad den går för. Det ryktas nämligen om avancerade actionscener där nya bilen är inblandad.
– Land Rovers banbrytande terrängteknik, vadningsförmåga och extrema hållbarhet gjorde nya Defender till det självklara valet för jaktsekvensen i No Time To Die, skriver Land Rover i sitt pressmeddelande.
Lee Morrison, James Bond stunt koordinator, kommenterar valet av just nya Defender:
– För att skapa och koordinera actionscenerna för Bond-filmerna krävs ett kompromisslöst tankesätt. Vi behövde ett ostoppbart fordon i vår kamp mot elementen, mot branta lutningar och flodkorsningar, så vi valde nya Defender. Jag är ytterst imponerad av att Defender inte bara är tillbaka, utan dessutom är så mycket bättre!
Horses, Kings and Queens
Kanske har engelska kungahusets stora intresse för Defender och Land Rover hjälpt till att sätta varumärket på kartan. Det blir nästan inte mer typiskt än en Defender för att symbolisera den engelska välställda landsbygden än med en Land Rover, brungrön oljerock och 6-pence/Newsboy cap. Till och med namnet Defender utgör basen i att skydda traditioner, bevara arvet och vara moderat mot förändringar. Drottning Elisabeths intresse för Land Rover finns dokumenterat så tidigt som 1948 när hon och hennes far blev introducerade till fordonet.
Vid närmare eftertanke är det kanske inte är så konstigt att bilen tagit och fått den positionen den har. Defender är slitstark, ger bra ekonomi (då den har lång livslängd och bra andrahandsvärde) och inte det minst viktiga; den tål att användas. Det är helt enkelt en riktig slitvarg.
Bil för militären
Men det är inte bara kungar, drottningar, jägare och hästägare som använder Defender. Även militärpersonal har varit flitiga nyttjare av denna förträffliga bil för äventyr, strapatser och utmaningar. Det togs fram en special version för just militär vid namn Defender Wolf.
Amerikas militär fann att Defender lämpade sig bättre än deras egen Humvee när det gällde uppdrag i stadsmiljö och även vid transport med flyg/helikopter. Några av de övriga som kan nämnas är Italienska armén, Albanska militären och även Turkiets marktrupper. Föga förvånande har även Engelska armén använt fordonet och det så tidigt som 1950-talet.
– Land Rover Defender är en fantastisk arbetshäst, säger fd SAS kommandosoldat Andy McNab, författare till Bravo Två Noll som även blev film med samma namn.
Afrika
Även i det mytomspunna och krävande rallyt Paris-Dakar har Defender används av flera deltagare. Då har den valts just för sin uthållighet och sin förmåga att hantera krävande situationer.
Anor från 1948
Terrängbilen Land Rover Defender tillverkas av den brittiska biltillverkaren Land Rover sedan 1983. Men Defender har egentligen funnits med redan från1948, men kallades då Series I. Bilen har varit mycket uppskattad under många år, men 1983 var det dags för en omfattande modernisering. Omarbetningen var den största sedan bilen först introducerades. Fordonet utrustades bl a med skruvfjäder samt permanent fyrhjulsdrift. En planare front med lägre motorhuv tillsammans med hel vindruta applicerades på utsidan.
Nya Defender
Under mitten av 2020 lanserades nu nästa generation av Defender. Större, tyngre, mer elektronik, mer ”smart” och med el/hybrid i linje med gällande miljötänk. Nytt är också den självbärande karossen, individuell hjulupphängning samt lastkapacitet på 1,5 ton på taket. Bilen tillverkas i Jaguar Land Rovers fabrik i Slovakien. Det finns flera stora bilar av typen SUV eller slarvigt kallat stads-jeep. Men nya Defender är ensam i sin klass. Den enda som kanske kan utmana är största modellen från Mercedes som har lite fler manuella möjligheter gällande växling. Men i dagens elektroniska samhälle så välkomnar säkert många de olika programmen som finns att använda och ställa in rent elektroniskt.
Om gamla Defender förr var enkel i sin inredning, lite kantig och mer bruksfordon än en ren komfortupplevelse, så är nya Defender byggd på samma plattform som mer moderna Land Rover Discovery. Det här med gemensamma plattformar för bilindustrin ser vi hos många andra bilmodeller/märken i kampen om att spara pengar och skapa kompatibilitet i tillverkning och service.
Med på köpet är dock en hög fordonsskatt då koldioxid siffrorna ligger högt jämfört med mindre bilar, vilket självklart inte är så konstigt för en så stor och stark bil. Detta är en bil till för att användas, slita med, utmana och utvecklas med. Den tål att prövas i de mest utmanande miljöer. Defender har en dragvikt på 3,5 ton och klarar ett vaddjup på upp till 90 cm.
Smarta kameror och laddstationer
Det finns en hel del modern teknik i bilen. På flera platser finns det ordentligt med USB-kontakter och de flesta i 5V för snabb laddning av ex power banks eller telefon. Men det finns även flera intelligenta program för olika underlag, till exempel ett program för sand, där hjulen snurrar snabbare än normalt för att komma ur och upp på sanden för att komma vidare.
Eftersom Defender är en slitvarg och en riktigt arbetshäst tänkt för äventyr kan det vara fullt i lastutrymmet och sikten kan vara begränsad bakåt. För detta finns det många smarta system som verkligen kommer till sin rätt här. Till exempel det intelligenta backspegel systemet ClearSight Rear View. Backspegeln använder nämligen en kamera som sitter i antennen på taket. Den sänder live till skärmen där föraren kan följa vad som händer bakom bilen.
För miljön
Nya Defender finns även i miljövänligare utförande. Modell P400e är den starkaste och mest bränsleeffektiva Defender, med 404 hk, 0–100 km/h på 5,6 sekunder, 3,3 l/100 km och CO2-utsläpp från 74 g/km. Elmotorn utvecklar ett omedelbart vridmoment för körning med noll avgasutsläpp på och utanför vägen, med en elektrisk räckvidd på 43 km och fem- eller sexsätes alternativ.
Även i små bitar
Som en symbolisk kontrast mot dess storhet finns även nya Land Rover Defender som byggmodell i Lego Technic. Närmare bestämt 2 573 bitar krävs det för att få ihop modellen. Inte nog med att Lego versionen är väldigt detaljrik och mycket lik originalet med coola däck, breda skärmar, signaturfront och rätt siluett etc. Den har också fyrhjulsdrift med tre spärrdifferentialer, fjädring och faktiskt den mest avancerade växellådan som Lego någonsin designat för en Technics-produkt.
Funktionell merchandise
Som om det inte räcker med Lego finns det även merchandise att köpa för den hängivne. Detta är inget ovanligt i sig när det gäller bilar, detta har Ferrari, BMW, Mercedes och vår Svenska stolthet Volvo gjort länge. Vid en närmare titt på utbudet från Land Rover Defender så är det sammankopplat med det engelska varumärket Musto som presenterar sin så kallade Above and Beyond-kollektion där de samlar 50 års erfarenhet av utomhuskläder. Bland annat lanseras en termojacka med inbyggd antenn som gör det möjligt för räddningspersonal att arbeta i svår terräng.
Ser vi till andra produkter i merchandise listan så är det inte som hos många andra bilmärken enbart kepsar, jackor, paraplyer, usb-minnen och kaffemuggar. När vi går igenom listan ser vi att de tänkt steget längre för att koppla produkterna mer logiskt till själva symboliken och användandet av Defendern. Här finns exempelvis ett multi tool i stål utformat som en Defender, hopfällbar spade i metall, hundskål i keramik, hundfilt och ett armbandsur som laddas av solen. Bara för att nämna några produkter som symboliserar äventyr samt närhet till djur och äventyr.
Investering
Den dyraste Defendern såldes på aktion år 2015. Då för välgörande ändamål till den imponerande summan av 400 000 pund. Något som kan jämföras med den första som såldes 1948, där prislappen var 450 pund. Priserna på nya Defender börjar från 543 900 kr (versionen med 200 hk med S-utrustning). Det finns även utrustningsvarianten SE, som kostar 596 000 kr. Meridian med 400 W kostar 664 900 kr.