Text: Albin Johansson
Med en historia som daterar så långt bak som mitten av 1800-talet har den Schweiziska tillverkaren Heuer många historier att berätta. Kända för att tillverka kronografer för instrumentpaneler både till flyg- och bilindustrin, för att senare bli en ikonisk leverantör av armbandsur. För att till slut bli ett varumärke starkt förknippat med racing-världen och dess behov av kronografer och stoppur. Eqotime ger er historien om Heuer.
Edouard Heuer
Edouard Heuer patenterade den första kronografen redan 1882. Företaget hade grundats 22 år tidigare med namnet Uhrenmanufaktur Heuer AG, beläget i St-Imier i Schweiz. Heuer fortsatte på kronografspåret och redan 1887 lämnade Edouard över till sonen Jules-Edouard som tog företaget framåt med ett nytt patent och den banbrytande innovationen ”oscillating point” eller oscillerande pinjong. Detta är en teknisk lösning i urverket som fortfarande används i modern tid. Bland annat i klassiska Valjoux 7750 som många tillverkare använder som bas för sina kronografkalibrar .
Heuer fortsatte i samma spår framåt och 1910 släppte de sin första kronograf avsedd för handleden vilket markerar en start på det Heuer i huvudsak skulle bli känt för hos de stora massorna, armbandsur. Samtidigt tillverkade de klockor för instrumentpaneler på bilar och flyg. Ett av deras första riktigt klassiska modeller kom under tidigt 30-tal i form av Autavia. Namnet Autavia kommer från en sammanslagning av Auto och Aviation, det vill säga bil och flyg. Under 40-talet producerade Heuer kronografer till det tyska luftvapnet och började arbeta mer på sin linje med armbandsur. Både före och efter andra världskriget släppte man flera olika modeller med olika komplikationer, oftast i form av en kronograf.
Motorsport
I takt med att varumärket växte kom kopplingen till bilsporten in allt tydligare. Storyn går att Jack Heuer (son till Edouard Heuers barnbarn) under ett rally i Schweiz 1958 irriterade sig på hur svårläslig klockan i instrumentbrädan faktiskt var under körning. Unga Jack Heuer menade att en felläsning av instrumentet under pågående tävling var anledningen till att teamet placerade sig sämre än väntat.
Man började således arbeta på en förbättrad version av uret. Först ersattes Autavian av den mer läsbara modellen Monte Carlo. Men även denna kom 1962 att bytas ut till ett armbandsur med kronografverk som fick tillbaka namnet Autavia då Jack Heuer ansåg att namnet var bättre än Monte Carlo. Denna modell av Autavian är det armbandsur många förknippar med en klassisk racing-kronograf; svart urtavla med vita sub dials i så kallat ”panda” utförande och roterande vridring med minutmarkering. Helt enkelt ett armbandsur som var mer anpassat för motorsport än de tidigare uren på instrumentbrädorna. Ett år efter detta lanserades ytterligare en kronograf, Heuer Carrera. En modell som blivit en ikon i Heuers modellutbud och som användes av bland annat den svenska racingstjärnan Ronnie Peterson.
Projekt 99
Nästa viktiga punkt för Heuer kom 1969 och var ett samarbete med tillverkarna Breilting, Buren och Dubois-Depraz. Samarbetet gick under namnet ”Projekt 99” och gick ut på att tillsammans ta fram världens första automatiska kronografurverk som senare fick namnet Chronomatic. Det automatiska urverket var revolutionerande. Och Heuer använde det både i Carrera, Autavia och den nya modellen Monaco. En modell som är välkänd från filmen Le Mans där den bars av Steve McQueen.
Trögt 70-tal
Under början av 70-talet gick försäljningen trögt för Heuer. Som exempel sålde tillverkaren under 1971 mindre än 500 kronografer över hela världen, varpå samarbetet med tobakstillverkaren Viceroy kom in i bilden. Viceroy ville synas i racing-sammanhang och startade ett samarbete. Resultatet blev en marknadsföringskampanj där man kunde köpa en ask cigaretter och en Heuer Autavia för 88 dollar.
Heuer fortsatte komma ut med nya modeller och vara förknippade med motorsport till 1985 då företaget TAG köpte upp Heuer och kom att stöpas om till det företag och varumärke vi känner idag; TAG Heuer. 1992 slöt de ett samarbete med Formel-1 och kopplingen till motorsport lever starkt kvar än idag. Kort sagt har man snyggt lyckats med att förvalta arvet från Heuer med tydlig koppling till motorsporten. Detta samtidigt som man har presenterats såväl fina re-issues av klassiska Heuer-modeller som utvecklat ett modernt modellprogram.