Hands-on + Video: Tissot lanserar Sideral S – sommarens funkigaste klocka?

Text/bild: Aleksandar Mladenovic


Tissot presenterade nyligen en riktigt funkig klocka, nya Tissot Sideral S tar inspiration från modellen som lanserades redan 1971 men i en modern tappning. Vi på Eqotime har kikat närmare på modellen som överraskar positivt!


I början av 1970-talet presenterade Tissot modellen Sideral S – en klocka med boett i glasfiber (fyra gånger lättare än stål, repfritt och tåligt mot höga och låga temperaturer) som utvecklades och tillverkades i Sverige. Valet av glasfiber som boettmaterial möjliggjorde även att man kunde använda sig av starka kulörer som gult och rött.

Återlanseringen av Tissot Sideral S innehåller naturligtvis en rad moderna lösningar. Boetten är tillverkad i forged carbon dvs. en sorts kolfiber. Den nya kollektionen består av tre olika modeller, en med gult band och gula detaljer, en med rött band och gråa detaljer samt en med blått band och blå detaljer där även boetten har inslag av blått.

Boetten är lätt tack vare valet av kolfiber och trots att det är en relativt stor klocka (41 x 46,5mm och 14,5mm tjock) så bär den väldigt skönt på handleden. Klocka och gummiband väger in på nätta 90 gram trots sin storlek. Klockan har en mellanboett och skruvad krona i stål samt PVD-behandlat vridringsinlägg (med SuperLuminova i siffrorna) i samma material. Fram och bak skyddas klockan av safirglas och vattenresistensen uppgår till 300m.

Gummibandet är också en trevlig överraskning, tydligt inspirerat av föregångarens band i sin design, men med ett lite annat koncept. Bandets båda ändar har en liten pigg som fäster i gummibandets hål på två håll. Den uppmärksamme noterar även att bandet saknar ett traditionellt bygelspänne och här är spännet en förlängning av gummibandet. Naturligtvis är bandet även utrustat med snabbfästen så det går snabbt och enkelt att skifta band och leka med olika färgkombinationer.

Urtavlan har färgglada inslag så som en röd sekundvisare och en gul ring på urtavlan med minutmarkeringar. Det finns även en nedräkning för regatta i grönt och rött. Texten Powermatic 80 pryder urtavlans nedre del vilken skvallrar om vilket urverk som tickar i klockan.

Urverket känner vi igen sen tidigare, det välkända Powermatic 80 med automatisk uppvridning, antimagnetisk Nivachron balansfjäder och med en gångreserv om 80 timmar. Rotorn är skeletterad och finishen överlag trevlig.

Klockan är en väldigt intressant nyhet från Tissot och perfekt för den som söker en sommarklocka med mycket funk. Vi gillar att man tagit en äldre modell och gjort moderna uppgraderingar som i detta fall med boetten i kolfiber istället för att bara göra en ren ”kopia” av originalet.

Prismässigt ligger nya Tissot Sideral S Powermatic 80 på rimliga 12,295 kronor.


Läs mer om klockorna hos Tissot