Hands-on + Video: Tidlös Marin Meteorite – den svenska meteoriten

Text: Albin Johansson

Bild: Aleksandar Mladenovic


Det svenska klockmärket Tidlös har det senaste året arbetat i hemlighet på ett spännande släpp som de presenterade nu i veckan. Klockan är deras dykarur ”Marin” med en urtavla i äkta meteorit som företaget har jobbat för att få tag i. Klockan har tillverkats i fem exemplar där samtliga ska göra en ”rymdresa” med hjälp av det svenska rymdbolaget Esrange. Efter detta kommer en av klockorna auktioneras ut hos det anrika auktionshuset Phillips.

Eqotime har i samarbete med Tidlös tagit en exklusiv titt på klockorna som har en spännande framtid framför sig.

Tidlös Marin var en av de första modellerna företaget lanserade vilket Eqotime skrev om här. Ett robust dykarur på 44mm som levereras på gummi. Klockan är designat i klassisk dykarstil med boett i rostfritt stål och datum som enda komplikation. Tidlös har sedan lanseringen av Marin även bytt ut kronan mot ett hjortron som en blinkning till sina norrländska rötter då företaget är grundat och baserat i Kiruna.


Enter Meteorite

Tidlös har använt sig att den kända meteoriten från Muonionalusta som upptäcktes år 1906. Få klocktillverkare har använt delar av denna meteorit till sina urtavlor, och företaget har efter en lång utvecklingsprocess lyckats ta fram sina egna urtavlor. I nedre delen av urtavlan hittar man även texten ”Muonionalusta Meteorite 1906”. Ett flertal tyngre klocktillverkare har använt sig av svensk meteorit, och nu sållar sig Tidlös till den skaran.


En rymdresa

Inte nog med att dykaruret har fått en urtavla i meteorit, Tidlös har även planerat med det svenska rymdföretaget Esrange att låta klockorna besöka rymden under hösten 2023 i samband med uppskjutningen av Suborbital Express 4. Tidlös VD Henry Salmela menar att ”det inte är något konstigt att skjuta upp ett dykarur i rymden då det klarar djupa vatten nere på jorden och när klockorna kommer ner igen är det bevisat att de fungerar lika bra under ytan som uppe i rymden”.

Klockorna skickas upp med den obemannade raketen SubOrbital Express 4-M16 på Esrange utanför Jukkasjärvi.


Auktion med Phillips

När klockorna väl är nere på jorden igen kommer en av dem att auktioneras ut hos den välkända auktionsförrättaren Phillips. Klockan blir en del av auktionskatalogen och kommer skickas runt bland Phillips filialer i Hong Kong, New York och London innan den anländer i Genève där auktionen hålls.


På handleden

Likt vi tidigare skrivit om är Marin ett klassiskt stabilt dykarur. Med en boett på 44mm är det en stor klocka med ordentlig närvaro på handleden. Vanliga modellen av Marin som kommer på länk som redaktionen har provat tidigare bär större.

Att klockan är av det större slaget är dock en klar fördel på Marin Meteorite då Tidlös lyckats få plats med en riktigt stor urtavla av vacker meteorit. Tidlös har behållit samma design för index, placering av datum, visare och även ett litet hjortron i nederkant av urtavlan. Hjortronet är laddat med lume precis som index och visare.

Då urtavlorna naturligt produceras från olika delar av stenen så har samtliga fem klockor olika mönster och varje urtavla blir unik.Tekniska specifikationer

Märke: Tidlös
Modell: Marin Meteorite

Diameter: 43,9mm
Tjocklek: 13,9mm
Boettmaterial: Rostfritt stål 316L

Urtavla: Meteorit
Armband: Gummi
Spänne: Borstat stål

Urverk: Sellita SW-200-1
Komplikationer: timme, minut, sekund, datum
Gångreserv: 38h
Uppvridning: Automatisk

Pris: Ej tillgänglig


Läs mer om klockan hos Tidlös