Hands-on + Video: Svenska Epoch lanserar Deep Diver

Text/bild: Aleksandar Mladenovic


I ett exklusivt samarbete med svenska Epoch presenterar vi deras senaste modell – Deep Diver. Ett stort och robust dykarur som är vattentätt ner till hela 1000m.


Ett djupdyk i nya, okända vatten

Epoch grundades för 20 år sen av den svenska ingenjören Mikael Sandström. Efternamnet kanske låter bekant och det är inte så konstigt då han är Sandströmet i Sjöö Sandström. Deras klockor syns bland annat på kronprinsessans handled och fram tills nu har Epoch mest tillverkat vad vi skulle kalla skandinaviskt avskalade klockor.

Med den nya modellen Deep Diver tar man ett djupdyk ner i nya, okända vatten och vi på Eqotime har tagit en ordentlig titt på den nya kollektionen.


Boett och design

Boetten finns tillgänglig i två utföranden: rostfritt stål eller DLC-behandlat rostfritt stål. Den mäter in på 43mm och är 16,5mm tjock med en längd på 53mm. Boetten är alltså biffig på alla sätt och vis vilket förstärker intrycket av att detta är något man inte behöver vara orolig över att bära på 1000m djup. Vad man lyckats med är att trots sin storlek och längd, så sitter klockan förhållandevis bra på en mindre handled då bandhornen är korta och välvda på ett sätt där de kramar om handleden på ett trevligt vis. Det ska dock tilläggas att detta klart och tydligt är en klocka för de som gillar större och mer robusta ur.

Boetten är borstad till sin finish med en ganska bred polerad fasning längs bandhornen. På boettens vänstra sida finner vi ett heliumventil och kronan är naturligtvis skruvad. Vridringen har en cirkulärt borstad finish som klickar distinkt med en bra känsla.

Den levereras antingen på en stållänk med matchande finish eller ett mycket trevligt gummiband. Länken är utrustad med snabbjustering i låset som enkelt manövreras genom att hålla in de två tryckknapparna.

Gummibandet är mjukt och följsamt och bär mycket trevligt på handleden. Det finns två olika längder på gummibandet, ett i en längd för vardagligt bruk och ett lite längre som man kan ha om man vill bära klockan utanpå sin våtdräkt.


En urtavla med trevliga detaljer

Urtavlorna är svarta med vita index och ljusblå text på varianterna som ingår i det vanliga sortimentet. På den limiterade versionen har vi orange text och lysmassa i visare och index.

Index är applicerade på urtavlan för hand och har en polerad ram runt lysmassan och även visarna är helt i polerat utförande. Läsbarheten är mycket god för samtliga modeller. Urtavlorna kombinerar både cirkulärt och horisontellt utskurna delar vilket bidrar till att det händer något på urtavlan men utan att ta fokus för mycket från läsbarheten.

Under klockan 12 finner vi texten ”Helium Escape Valve” och ovan klockan 6 det cirkulära datumfönstret som har en polerad inre ram. Tyvärr är datumfönstret ganska litet vilket gör att läsbarheten påverkas.

Beroende på vilken version man väljer så är det några detaljer som skiljer urtavlorna åt från varandra. De Delta 8-certifierade klockorna har texten ”Delta 8 certified” i kontrasterande färg medan versionerna utan certifiering har texten ”Deep Diver” i kontrasterande färg.

Klockans läsbarhet i mörker är mycket god tack vare en generös mängd med SuperLuminova i så väl index, visare (inklusive sekundvisaren), vridringinslägget och även i området mellan urtavla och vridring.


Urverket och Delta 8-certifiering

Inuti klockorna tickar det välbeprövade och robusta urverket SW200-1 från Sellita. Frekvensen för urverket är 4 Hz eller 28,800 bph och gångreserven uppgår till 40h. Något Epoch erbjuder med nya Deep Diver är att man kan välja om man vill ha sin klocka med eller utan deras så kallade Delta 8-certifiering.

Certifieringen intygar att varje klocka har klarat av en serie speciella kontroller enligt kriterier som överstiger andra klocktillverkningsnormer och standarder. Man testar också klockorna i sin helhet och inte bara urverken isolerat. Innan genomförande av olika tester förbättras urverkets tillförlitlighet genom att isokronismen optimeras vilket innefattar noggrann avvägning av balansens tyngdpunkt samt justering av spiral.

Med varje Delta 8-certifierad klocka följer också ett certifikat med som visar de specifika resultat den klockan fått på de olika testerna.


På handleden och avslutande tankar

Klockan sitter trots sin storlek bra på de flesta handleder. Höjden är det måttet vi reagerar mest på men samtidigt är det en klocka som är byggd för att klara av aktiviteter under ytan på 1000m djup. Redaktionen gillar hur man utformat bandhornen som kramar om handleden på ett bra sätt.

Epochs Deep Diver sitter allra skönast på gummibandet som är av hög kvalitet, det är inget fel på länken men den bidrar till en maffigare känsla och en hel del tyngd.

Den är större och tjockare än många dykare på marknaden, men det är även ett av få svensktillverkade ur som är vattentäta ner till 1000m. Deep Diver är konstruerad för att vara ett verktygsur men man lyckas få in en hel del trevliga detaljer så som en intressant urtavla och lite färgglada element. Lägg där till att man erbjuder den trevliga detaljen att man kan få klockan testad ytterligare med sin Delta 8-certifiering.

Ett intressant steg i en ny riktning där man levererar en robust dykare för en, i våra ögon, rimlig prislapp.Tekniska specifikationer

Märke: Epoch
Modell: Deep Diver

Diameter: 43mm
Tjocklek: 16,5mm
Boettmaterial: Rostfritt stål eller rostfritt stål med DLC-coating

Urtavla: Svart med cirkulära och horisontella linjer.
Armband: Stål eller gummiarmband

Urverk: Sellita SW200
Komplikationer: datum
Gångreserv: 40h
Uppvridning: Automatisk

Pris: Stål & DLC – 13,200kr
DLC Orange, limiterad 25 ex – 14,700kr
Delta 8 certified – 18,200kr


Läs mer om klockorna hos Epoch