Hands-on + Video: Epoch Automatic Calendar

Text: Albin Johansson
Bild: Aleksandar Mladenovic


Svenska Epoch fortsätter presentera trevliga modeller. Vi har i ett exklusivt samarbete tagit en närmare titt på hela kollektionen i automatic calendar-serien, men även på deras systerserie President som har mycket att erbjuda i liknande stil. Vad vi tog del av är en bred kollektion med någonting för alla.


Ett återupptaget samarbete

Automatic Calendar skapades tillsammans av de svenska klocklegenderna Mikael Sandström och Christer Sjöö (klockintresserade känner förmodligen igen efternamnen). Resultatet blev kollektion med sobert designade klockor som skruvar till helheten med roliga komplikationer och urtavlor. Men samtidigt med en bredd i kollektionen så det finns någonting för alla.


Boett och design

Klockan mäter klassiska 40mm och har en boett i rostfritt stål. Trots dubbla komplikationer i form av dag och datum är klockan inte högre än 12mm vilket fungerar bra på de flesta handleder. Boetten har en borstad finish vilket bryter av fint mot urtavlorna.

Automatic Calendar levereras antingen på en stållänk med matchande finish eller kvalitativt läderband. Länken har relativt korta länkbitar vilket gör det enklare att justera för att passa bäraren så bra som möjligt. En snygg detalj är de polerade mittlänkarna som ger en fin kontrast i länken.

Urtavlor för alla smaker

Urtavlorna finns i flera olika utföranden och färger. På Automatic Calendar-serien hittar vi mörkare och ljusare tavlor i form av svart och silver. Men det finns även flera val för de som vill ha mer action i tavlan. Den som sticker ut mest är den limiterade i orange, och det finns även en ljus porslinstavla som redaktionen gillar lite extra mycket. Den sista modellen har guldfärgade index vilket blir ett utseende som sticker ut i serien.

Dag och datum

Klockan 6 finner vi både dag och datumvisning vilket är en av de mer intressanta detaljerna på klockan. Epoch har använt ytan på urtavlan väldigt bra där sätt dag och datumskivan nästan ser ut att sitta ihop. Vi tycker även det är roligt med dagsvisning på Svenska. Visarna för timme, minut och sekund är enkelt utformade utan att ta upp för mycket uppmärksamhet vilket är ett bra designval då det händer en del på urtavlan i övrigt.

Se hela Automatic Calendar-serien här.


President

När vi skriver om Automatic Calendar måste vi givetvis ta en titt på systerserien i form av President. Historien bakom denna serie som är väldigt lik Automatic Calendar är starkt kopplad till Epochs affärsmodell (och har en del unika detaljer i designen). President utvecklades som ett erbjudande till företag som vill ge jubileumsgåvor till anställda. Det finns ett flertal urtavlor i färggladare stil så som blå och grönt. En viktig del av urtavlan är även att Epoch har valt stavindex istället för delvis arabiska siffror så som Automatic Calendar har. Utöver dessa är skillnaderna små. Den som är intresserad av den ena serien bör även ta en titt på den andra innan man bestämmer sig.


På handleden och avslutande tankar

Både Automatic Calendar och President är genomtänkta klockor. Storleken är utmärkt för en klocka som man ska kunna ha på sig dagligen i de flesta miljöer. Det märks att klockan är framtagen med detta i åtanke då den även är vattentätt ner till 100m, man behöver egentligen aldrig ta av den från handleden. Vi gillar utformningen på dag och datumkomplikationen lite extra då det är ett udda men snyggt designval att sätta dem ovanpå varandra längre ner på urtavlan. Urverket från Sellita är väldigt driftsäkert, och prislappen på runt 14000kr för en klocka med den här kvalitetsnivån från en svensk tillverkare är någonting vi gillar väldigt mycket.


Tekniska specifikationer

Märke: Epoch
Modell: Automatic Calendar / President

Diameter: 40mm
Tjocklek: 12mm
Boettmaterial: Rostfritt stål

Armband: Stål eller läderarmband

Urverk: Sellita SW240
Komplikationer: datum och dag
Uppvridning: Automatisk

Pris: Mellan 13850kr till 14295kr


Läs mer om klockorna hos Epoch