Hands-on: Tissot Seastar 1000 Quartz

Text/bild: Aleksandar Mladenovic


Lagom till semestern har vi bekantat oss närmare med en nyhet från Tissot, nämligen deras Seastar 1000 Quartz i den nya storleken 40mm. Snygg, stryktålig och tät ner till 300m gör denna klocka till en väldigt kompetent klocka att ha på armen, framförallt med badsäsongen runt hörnet.


Tissots Seastar-serie har varit med länge och introducerades 1954 och har genomgått en hel del förändringar genom åren. 2003 introducerades Seastar 660 som var den första modellen som såg ut som ett modernt dykarur. Sedan tidigare har modellen Seastar 1000 funnits i två storlekar: 36 och 43mm (där den större har automatiskt urverk) och i år introducerar man en efterlängtad storlek om 40mm som passar både manliga och kvinnliga handleder.

Den nya modellen finns i tre varianter: stål med svart urtavla, stål med blå urtavla och en version med gulddetaljer och PVD-behandlad vridring i guld och svart urtavla. De två förstnämnda säljs på en stållänk medans varianten i ”tvåton” levereras på gummiband. Det går givetvis att komplettera med gummiband till stålmodellerna och bandbyten (samt en bandbredd på 20mm) möjliggör dels snabba byten men även att utbudet för eftermarknadsband är stort.

Boetten mäter som sagt 40mm, har en kompakt tjocklek på 10mm tack vare det batteridrivna urverket och bär komfortabelt på handleden. Boettens ovansida är polerad med borstade boettsidor. Stållänken har polerade mittlänkar och borstade ytterlänkar samt ett viklås med tryckknappar.
Kronan är skruvad och skyddas av kronskydd och modellen har safirglas.

Vridringen matchar urtavlornas färger och har ett inlägg av mineralglas vilket bidrar till en trevlig effekt som i våra ögon höjer helhetsintrycket av klockan. Detta gör även att vridringsinlägget matchar tavlornas ytfinish som även den är blank. Klockan 6 på urtavlan finner vi datumfönstret som snabbjusteras via kronan.

Index och visare är naturligtvis fyllda med SuperLuminova och klockan lyser starkt i mörker med blå lysmassa.

Under bakboetten som är graverad med Seastar-logotypen, en sjöhäst, tickar ett quartzverk från ETA som är pålitligt och enkelt att serva. För den som är orolig över hur mycket kräm det finns kvar i batteriet så indikeras detta genom att sekundvisaren börjar hoppa med intervall om fyra sekunder. Detta är dock inget man behöver oroa sig över på förrän om ett par år.

På handleden tycker vi att klockan bär väldigt skönt och storleken känns välavvägd, det är en klassisk storlek vad gäller dykarur och den passar perfekt in i serien mellan den 36mm stora dykaren och den 45,5mm stora kronografen (nu pratar vi enbart om de batteridrivna modellerna). Det skulle inte förvåna oss om Tissot lanserar en 40mm stor Seastar 1000 framöver med deras Powermatic 80-urverk. Den som lever får se!

Vad som också är väldigt positivt med modellen är prislappen: 5,295 kronor på gummiband och 5,395 kronor på länk. Det är som man brukar säga – väldigt mycket klocka för pengarna. Robust, pålitligt urverk och samt snygg förpackning. Söker du något nytt inför sommaren som inte gör allt för ont i plånboken bör du definitivt spana in nya Tissot Seastar 1000 Quartz.


Läs mer om klockorna hos Tissot