Hands-on: Tissot Seastar 1000 Powermatic 80

Text/bild: Aleksandar Mladenovic & Albin Johansson


Lagom till sommaren presenterar Tissot en vältajmad nyhet i form av nya Seastar 1000 Powermatic 80. En välförtjänt update på en av tillverkarens mest populära modellserier. I samarbete med Tissot har vi har tagit en närmare titt på våra två favoriter i stål med riktigt trevliga urtavlor, en ny boettstorlek och pålitligt urverk. Seastar-serien har tillverkats av Tissot ända sedan 60-talet och har kontinuerligt uppdaterats genom åren. Årets nyheter är väl avvägda och kommer i ett flertal utföranden utöver de vi valt att fokusera på i denna artikel, dessa finner ni här.


Dykaruret vi har framför oss ligger på den utmärkta storleken 40mm. Tidigare dykare från Tissot har ofta varit lite större, men nu känner vi direkt att Tissot fortsättningsvis hittat rätt med diametern för denna modell och klockan känns riktigt bra på handleden. Boett och länk är konstruerad i rostfritt stål i borstat utförande förutom mitten av länkbitarna. Borstat och blankpolerat bryter av snyggt mot varandra och gör helhetsintrycket av klockan mer levande.

En av de viktigaste delarna är givetvis urtavlan. De två varianter vi kikat närmare på har antingen en svart/grå urtavla eller en vacker blå/svart som upplevs olika beroende på olika ljusförhållanden. Vi passade på att fota utomhus rakt i solen för att fånga hur levande tavlorna ser ut i starkt ljus, men även för att få fram det räfflade mönstret i urtavlorna som vi gillar.

Klockorna är inte bara snygga utan de är byggda som robusta dykarur. Modellen är vattentät ner till 300m och har en väldigt tydlig vridring för ökad läsbarhet vilket kännetecknar ett klassiskt dykarur. Inuti tickar ett pålitligt Powermatic 80-urverk som har hela 80 timmars gångreserv. Urverket är automatiskt och utöver den självklara tidgivningen i form av timme, minut och sekunder har vi även datum placerat klockan 6 på urtavlan.

En trevlig feature är den öppna glasbaksidan där man kan skåda urverket och den dekorerade rotorn. Kronan är signerad med Tissot logotyp och är stor och enkel att greppa för enkel justering. Lysmassan på visare och timmarkeringar är SuperLuminova.

Sammanfattningsvis känns det som Tissot likt andra varumärken inom Swatch Group har börjat kika på att tona ner storlekarna på en del populära modeller. Detta är någonting vi på Eqotime välkomnar, och just nya Seastar är ett bra exempel på hur man kan ta en modell och fokusera på vad som är viktigt. Tissot Seastar 1000 Powermatic 80 är precis vad ett dykarur i instegsklassen ska vara och erbjuder extremt mycket värde för priset som ligger på 9250kr för dessa modeller i stål på länk.


Läs mer om klockorna hos Tissot