Text/bild: Aleksandar Mladenovic


År 1965 introducerade Tissot sin modell PR 516, där PR står för ”Particularly Robust” eller ”Precision and Resistance”. Enligt marknadsföringsmaterialet på 60-talet var det en klocka som var avsedd att användas på racingbanan, i vattnet eller i luften – överallt helt enkelt! Tre år efter att PR 516 introducerades lanserade man även en version med kronograf och i år gör man en nytolkning på denna modell och vi har bekantat oss närmare med den.

Modellen har tillverkats i massvis med olika varianter men i år har Tissot valt att ”blåsa liv” i en av de, i våra ögon, snyggaste versionerna. Här får vi en klassisk 1970-tals kronograf till utseendet med moderna uppgraderingar. Den mekaniska versionen som vi tagit en närmare titt på får även sällskap av tre syskon med quartzverk.


Klockan är tillverkad i rostfritt stål med en boett i klassiskt 1970-tals ”snitt” och mäter 41mm i diameter med en tjocklek på 13,7mm. Boetten har en genomgående borstad ytfinish med en polerad fasett som löper längst med boettsidorna. Länken, även den i rostfritt stål naturligtvis, är av en tredelad konstruktion med lite rundade länkbitar som förstärker retrokänslan. Mikrojustering återfinns i låset och även en så kallad ”quick release” för enkla bandbyten.

Glasringen är tvåfärgad i svart och vitt och har både takometer och pulsometer skala samt är försedd med Super-LumiNova och kan med enkelhet alltså avläsas i mörkret.

Den svarta urtavlan är lättavläst både i dagsljus och mörker då visare och index även dessa är försedda med Super-LumiNova. Kronografens sekundvisare är orange likaså visarna i kronografens tim och minutregister vilket bidrar till en trevlig och sportig kontrast. Sekundvisaren återfinns kl. 9 på urtavlan och har vit sekundvisare.

Kronografens minutregister har de 5 första minutrarna markerat i ljusblått för att kunna tajma exempelvis en nedräkning vid regatta (eller perfekt löskokta ägg).

Glaset är tillverkat av safir och välvt för rätt vintagekänsla och även bakboetten är försedd med ett safirglas och visar upp urverket.

Urverket är ett helt nytt sådant och specifikt tillverkat för denna modell. Det är ett mekaniskt urverk med manuell uppvridning – ett Valjoux A05 – med 62 timmars gångreserv och Nivachron-balansfjäder.

På handleden ser klockan riktigt bra ut och bär ungefär som de faktiska måtten, den har lite höjd och tyngd men är på inget sätt en ”blaffig” klocka. För referens så är handleden på bilden min kollega Albins och den mäter ca 17,5cm i omkrets.

Länken är följsam tack vare sin konstruktion och bidrar till en angenäm användarupplevelse.

Priset ligger i linje med övriga mekaniska kronografer från Tissot och listpriset landar på 23 195 kronor – det är inte en billig klocka men sett till helheten så tycker vi priset känns rimligt.


Läs mer om klockan hos Tissot