Hands-on: Sjöö Sandström Royal Capital 2023

Text: Albin Johansson
Bild: Aleksandar Mladenovic


Den första December presenterade svenska Sjöö Sandström ett av 2023 års viktigaste nyheter bland svenska klocksläpp. Nya Royal Capital ser bättre ut än någonsin i en limiterad produktion om totalt 50 klockor per år. I samarbete med Sjöö Sandström har vi på Eqotime tagit en närmare titt på en modell som ser riktigt bra ut.


Royal Capital introducerades 2014 och stack ut i Sjöö Sandströms kollektion. Klockan var en modern dressare som passade utmärkt både till vardagsbruk och mer formella sammanhang. Designen var skandinaviskt elegant enkel samtidigt som ett nytt samarbete med en tillverkare av urverk möjliggjorde för klockan att få ner höjden på boetten. Resultatet var en tunnare klocka med urverk från premiumtillverkaren Vaucher Manufacture Fleurier vars kaliber 5401 kunde beskådas genom en glasbaksida i klockan.

För 2023 väljer Sjöö Sandström åter igen Vaucher Manufacture för nya Royal Capital.

Om vi börjar med urtavlan så känner vi igen designen från tidigare Royal Capital. Modellen presenteras nu i två stycken utföranden vilket är svart och blå. Urtavlorna har en fräsch ”sunburst-finish” vilket kännetecknas av en blank urtavla som ”strålar” ut från centrum vilket man kan se tydligt i starkt ljus.

Då modellen inte har några andra komplikationer än datumvisning klockan tre så ger oss klockan tiden med stabila visare och stavindex, samt minutmarkeringar i ytterkant. Sjöö Sandström har valt att sätta sekundvisaren i en separat subsekund placerad klockan 6 och gett den delen av urtavlan en cirkulär finish som bryter av snyggt mot resten av klockan.

Vi gillar att modellen har små eleganta detaljer samtidigt som klockan i sig är tydlig att utläsa och skalat av onödiga inslag.

Urverket är en viktig del av känslan i Royal Capital. Som vi nämnde tidigare har Sjöö Sandström tidigare arbetar med Vaucher Manufacture, något som de valt att göra även för detta släpp. Resultatet är inte bara ett stabilt urverk, det är även riktigt trevligt att beskåda genom den öppna glasbaksidan där man kan se mikrorotorn snurra runt och balanshjulet jobba på. Klockan drivs av ett automatiskt Vaucher Manufacture 5400 som mynnar ut i Sjöö Sandströms kaliber SSG8. Detta är ett tunt urverk som bidrar mycket till klockans helhetsintryck då det hjälper att dra ner höjden på boetten.

Klockan har en gångreserv på 48h och är vattentätt ner till 100m.

Med klockans tunna boett känns den smidig på handleden. Trots att Royal Capital bara är 8,1mm hög kompenseras detta med faktumet att klockan är 40mm bred. Detta är en standardstorlek för många tillverkare vilket inte är konstigt då 40mm sitter bra på de flesta handleder och ger en bra närvarokänsla när man bär klockan. Då klockan är tillverkad i rostfritt stål är den inte heller speciellt tung vilket många uppskattar.

På ett kvalitativt läder i matchade färg med urtavlan är helheten riktigt trevlig. Det är lätt att uppskatta enkelheten i klockan när den sitter på armen samtidigt som den ser väldigt bra ut och är placerad i det mer exklusiva segmentet av Sjöö Sandströms modellutbud.

Sammanfattningsvis gillar vi att Sjöö Sandström satsar på Royal Capital. Släppet är i vårt tycke lyckat och att den är limiterad till en årlig produktion om totalt 50 klockor känns som en rimlig avvägning. Helheten i designen är väldigt bra, den passar i de flesta sammanhang och den sitter bra på handleden, vad mer kan man önska?

Vi hoppas att Sjöö Sandström fortsätter utveckla Royal Capital framledes. När vi nu har årets släpp i ryggen så ser vi fram emot vad de kommer presentera under 2024.


Tekniska specifikationer

Märke: Sjöö Sandström
Modell: Royal Capital

Diameter: 40 mm
Tjocklek: 8,1 mm
Boettmaterial: Rostfritt stål

Urtavla: Svart eller blå
Vattentäthet: 100m
Armband: Läder

Urverk: SSG8 (Vaucher Manufacture 5400)
Komplikationer: Datum
Gångreserv: 48h
Uppvridning: Automatiskt

Pris: 82 300kr


Läs mer hos Sjöö Sandström.