Hands-on + Podcast: Strayer Watches – svensk ingenjörskonst

Text/bild: Aleksandar Mladenovic


Det finns ett nytt svenskt varumärke på klockmarknaden. Eqotime har träffat nya Strayer Watches med industridesignern Ola Stray bakom varumärket. Svensk ingenjörskonst tillverkat i Schweiz, klockorna bjuder på ett patenterat system som möjliggör boett och bandbyte på ett kick.

Eqotime har i samarbete med Strayer Watches tagit en titt på klockorna och pratat mer med Ola Stray i Eqotime Podcast.


Bakgrunden

Ola Stray är en svensk industridesigner tillika ingenjör med ett tungt CV. Han har vunnit flera priser och jobbat med varumärken som Rolex, Lamborghini, Tesla, Ferrari och Apple. Han har vunnit flertalet priser för sina designer och nu var det hög tid för honom att lansera sitt egna varumärke Strayer Watches där bäraren med hjälp av hans patenterade system kan byta utseende på sin klocka på nolltid.

För en mer djupgående genomgång av hans historia och tanken bakom klockorna föreslår vi att ni lyssnar igenom avsnittet av Eqotime Podcast där vi mötte Ola och pratade om hans liv och klockornas utveckling.


Klockorna

Efter mer än 10 års utveckling så fick vi på Eqotime ta en närmare titt på hela kollektionen från Strayer Watches. STR 4601 kollektionen består av 5 olika urtavlor med 2 olika boetter. Boetterna mäter 45,8mm i diameter (54mm lång och 13mm hög) och finns dels i ett rostfritt utförande eller i en svart PVD-behandlad rostfri boett. Boetterna är tillverkade av svenskt återvunnet stål.
Urtavlorna återfinns i färgerna mörkblå, vit, svart, rosa och brun. Med varje klocka följer även två läderband i olika färg.

STR, vilket är Olas patenterade system för utbyte av boett, står för Stay-Turn-Release. Man vrider helt enkelt vredet 90 grader för att kunna plocka av boetten och byta sinsemellan de olika alternativen. På Eqotimes Instagram har vi gjort en video som visar hur enkelt bytet går till.

Vad som verkligen fångade vår uppmärksamhet var vilken otroligt kvalitativ känsla själva bytet gav, lite som att stänga en väldigt stor kassaskåpsdörr. Vad vi förstått under de gångerna vi träffat Ola var att här skulle det minsann inte tummas det minsta på kvaliteten. Något vi på Eqotime tycker han verkligen lyckats med.

Urtavlorna är lackerade och dess design är inspirerad av gamla mätinstrument med en tydlig inspiration från pilotur. Tavlorna är matta till finishen och har olika nivåer vilket ger ett trevligt djup.

Inuti klockorna tickar ett urverk från Sellita, SW200, med 28,800 bph och en precision specificerad till +/- 4 sekunder per dygn. Gångreserven uppgår till 41h och genom bakboetten så finns det ett litet fönster in till det mekaniska hjärtat där den roséguldsfärgade (special för Strayer Watches) rotorn tittar fram då och då. Klockorna är vattentäta ner till 100m.


På handleden

Klockorna har en väl tilltagen diameter om 45,8mm – ursprungstanken var en mindre boett om 42mm men på grund av konstruktionstekniska skäl var detta inte gångbart. För de med handleder att bära upp klockorna är det verkligen en tuff pjäs som osar kvalitet och som känns väldigt gedigen.

Vi på Eqotime gillar färgkombinationerna och ser fram emot att ta del av fler boetter och urtavlor i framtiden, det finns en hel del spännande i pipelinen.Tekniska specifikationer

Märke: Strayer Watches
Modell: STR 4601

Diameter: 45,8mm
Tjocklek: 13mm
Längd: 53mm
Boettmaterial: Svenskt återvunnet rostfritt stål

Urtavla: Mörkblå, svart, vit, brun, rosa
Armband: Kalvläder
Spänne: Borstat stål

Urverk: Sellita SW-200
Komplikationer: –
Gångreserv: 41h
Uppvridning: Automatisk

Pris: 51,000kr


Läs mer om klockorna hos Strayer Watches