Hands-on: Nya Seiko Prospex SPB451, SPB453 & SPB455

Text/bild: Aleksandar Mladenovic


Subtila uppgraderingar i en av Seikos storsäljare – Seiko Prospex. Inspirerade av Seikos första dykare 62MAS lanseras nu i 3 nya versioner varav den ena är en specialversion för att fira Seikos 100-årsjubileum av lanseringen av deras första armbandsur. Vi har tagit en närmare titt på nyheterna.


De nya referenserna Seiko SPB451, SPB453 och SPB455 tar över stafettpinnen från den populära referensen SPB143. I vanlig ordning är det en balansgång mellan att implementera nya urverk och designdrag som särskiljer sig från tidigare generation, där vi vet att vissa kommer uppskatta de nya uppdateringarna medan andra kommer föredra det som var. Men med det sagt ska vi gå igenom vad som är nytt och hur klockorna bärs och upplevs på handleden.

Boetterna mäter klassiska 40mm i diameter, är 46,4mm långa och har en tjocklek på 13mm. Samtliga är tillverkade i rostfritt stål och levereras på länk i matchande material (specialversionen levereras även med ett grått nylonband tillverkat av återvunnen plast). Dimensionerna känns bra på handleden och det är klassiska mått för en dykare. Boett och länk kommer i borstat utförande där kanterna på boetten är polerade.

Standardverisonerna kommer med blå eller svart urtavla och vridring medans specialaren har en grå urtavla med gulddetaljer på tavlan. Den tidigare generationen SPB143 var vattentät till 200m och hade en gångreserv på 70 timmar (kaliber 6R35) och var även något längre och tjockare. Nya referenserna är alltså lite mer slimmade samtidigt som de drivs av det nya 6R55 verket med 72 timmars gångreserv och är numera vattentäta ner till 300m. Numera står även texten ”3 days” med efter ”automatic” på urtavlan, en skillnad mot tidigare SPB143.

Även datumfönstret är flyttat från kl 3 till kl 4:30, en aspekt som följde med nya kaliber 6R55. Man har alltså adderat ett helt index kl 3 (fyllt med Lumibrite som övriga index och visare också är).

Även länken och låset är uppdaterade med korta länkar och kortare lås, något som uppskattas av oss på redaktionen och som bidrar till ökad komfort och följsamhet på handleden.

Favoriten bland oss på redaktionen är specialversionen SPB455, vi gillar verkligen vintagelooken denna modell får med guldfärgade index och visare mot den grå urtavlan.

Sammanfattningsvis så är de nya modellerna stabila släpp med små, dock viktiga uppdateringar. Även om 2 timmars gångreserv inte är en jättestor bedrift så har Seiko lyckats med att krympa en modell och öka vattentätheten med 100m, något som inte tillhör vanligheterna. Färgkombinationerna är trevliga och klockorna upplevs väldigt bra på handleden.

Svenskt listpris för standardmodellerna SPB451 & SPB453 är 17 998 kronor medan specialutgåvan SPB455 har ett listpris på 19 950 kronor.


Läs mer om klockorna hos Seiko