Hands-on: Nomos Tangente Neomatik 41 Update

Foto: Aleksandar Mladenovic/Eqotime Group


Nomos Glashütte är en tillverkare som Eqotime’s redaktion gillar. I samarbete med Nomos har vi nu både spelat in ett avsnitt av Eqotime Podcast och lånat hem en klocka att utvärdera. Nomos fick fria händer att skicka en modell som de ansåg var viktig för dem. Och vi fick då ett av deras senare släpp skickat till oss: Nomos Tangente Neomatik 41 Update med referensen 180. Just Tangente är en modell som funnits med i tillverkarens sortiment sedan företagets start i början av 90-talet och är en av Nomos Glashüttes klassiker.Ungt företag

Nomos Glashütte grundades i klocksammanhang relativt nyligen, 1990. Företaget har gått från att tillverka egendesignade klockor med enklare ETA-verk till att sköta 95% av all tillverkning in-house och då också med egenutvecklade urverk. Urverk som är speciellt anpassade för deras modeller. Nomos har också växt betydligt sedan starten. Idag har man försäljningspunkter över hela världen och över 300 anställda globalt. I Sverige kan man i dagsläget köpa Nomos hos Franks Ur i Stockholm eller direkt via Nomos hemsida.Tangente

Modellen vi ska titta på idag är Nomos Tangente 41 Update. En modell som Nomos själva beskriver som en av sina absoluta bästsäljare. En klocka i klassisk rund form inspirerad av den tyska Bauhaus-stilen från början av 1900-talet. En stil och ett formspråk som Nomos utgår från i stora delar av sin produktlinje. Nomos menar att designen kommer utifrån funktionen och benämner Tangente som ”the classic Bauhaus watch”.

Vi har tagit en närmare titt på Tangente 41 Update med referensen 180 vilket är den näst största storleken i serien. Tangente har funnits i flera olika referenser sedan modellens lansering i början av 90-talet. I utbudet idag hittar vi modeller mellan 33-42mm där de mindre varianterna är klassas som damur och de större som sportur med plats för fler komplikationer. Totalt finns det just nu 23 olika klockor i Tangente-serien.


Hands On

Första intrycket av Tangenten är att det är en väldigt väl avvägd klocka. Nomos beskriver tavlan som ”galvanized white silver-plated”. Man kan vid en snabb anblick tro att tavlan är vit men när ljuset träffar så uppstår en reflektion som ger mycket mer djup och med en klar ton av silver. Detta ger en sober look med tydlig tidvisning.  Nämnvärt är även den fina subsekunden som tar upp en relativt stor del av tavlan.Tangente 41 är en större modell som mäter 40,5 mm utan kronan. Med en väl tilltagen urtavla och en smal glasring upplevs en klocka lätt som stor och därför blir proportionerna viktiga. Nomos har löst detta genom att se till att det istället händer mycket på urtavlan med flera väl avvägda designdetaljer. Ett exempel är att varannan timmarkering har arabisk siffra och varannan ett vanligt stavindex. Mellan timmarkeringarna har vi dessutom mindre minutmarkeringar och i subtavlan finner vi markeringar var tionde sekund.


Ovanlig datumvisning

Datumvisningen hittar vi längst ut på urtavlan. Den är speciellt utformad då den funkar som en röd markering runt den siffra som motsvarar dagens datum. När datumet skiftar så flyttas markeringarna vidare längs med kanten på urtavlan hela varvet runt. Ett lite ovanligare och roligt sätt att visa datumet jämfört med en klassisk datumruta.Texdetaljerna för ”Neomatik” och ”Made in Germany” går i gult och bryter tillsammans med den röda datumvisningen också av snyggt på urtavlan.

Boetten är tillverkad i rostfritt stål med öppen glasbaksida. Urverket är liksom samtliga Nomos-urverk en in-house-kaliber. I denna modell finner vi ett DUW-6101 vilket är ett automatiskt verk med 42h power reserve.


Trevlig modell

Klockan har en höjd på blott 7,8mm. Detta trots att det är ett automtiskt urverk med datumkomplikation. Något som i vanliga fall kan behöva lite höjd för att få plats. I och med den större boetten har Nomos alltså placerat datumfunktionen ytterst i urverket vilket gör att klockan inte bygger lika mycket på höjden. Därför sitter den också lite nättare på handleden. Klockan kommer på ett klassiskt shell cordovan-band i svart läder.

Tangente Neomatik 41 Update är en klocka om tickar av många boxar för en klocknörd. In-houseverk, härlig design i bauhaus-stil och väl avvägd storlek. Om vi tar hänsyn till att den har inhouseverk och ett tydligt eget designspråk som är långt ifrån standard så är listpriset på 3200 euro fullt rimligt, till och med riktigt bra.
Specifikationer

Modell: Tangente Neomatik 41 Update

Referens: 180

Diamater: 40,5 mm

Höjd: 7,9 mm

Urverk: DUW-6101 in-house automat

Tavla: Vit

Gångreserv: 42h

Vattentäthet: 50m

Band: Svart läder 20mm

Listpris: 3200 euro