Hands-on med Rolex nyheter från Watches & Wonders 2023

Text/bild: Mia Litström


Oops – they did it again! – snodde de andra varumärkena på uppmärksamheten från mässbesökarna. Här kommer bilder och mer text kring alla Rolex nyheter för 2023.

Senast var det pastell- och knallfärgade tavlor som idag satt spår i de flesta andra kollektioner. I år togs svängarna ut ordentligt med färgglada tavlor med rundlar och pusselbitar som vid en första anblick kan te sig både enkla och barnsliga. Men ack vad många bedrog sig. När man tittar närmare på dem inser man att detta är väl genomtänkt – visst innehåller de en gnutta humor men också ett genomförande med en hantverksmässig precision. Hos Rolex sker inget ”par hasard”. Inget visas upp som inte är så perfekt som det går att få det. Men visst är det underbart att det får finnas både fniss och humor i resultatet.

Modellkatalogen för 2023 är stor och Eqotime hade förmånen att grotta ner sig i de flesta modellerna, det är ju kö vid dessa tillfällen på klockorna så det gäller att vara snabb i vändningarna för att få med så många som möjligt.

Den mest oväntade nyheten är 60-års jubilerande Oyster Perpetual Cosmograph Daytona som fått uppgraderad balanserad design, men den stora överraskningen är den öppna bakboetten på modellen i platina. Ett jubel kunde höras – ett urverk (nytt för modellen kaliber 4131) från Rolex fullt synligt med Côtes de Genève. Rotorn av gult guld är alltså fullt synlig genom bakboettens glas. 

Oyster Perpetual Celebration med rundlar som visar alla färger som modellen kom i 2020. Storlekarna är 31 mm, 36 mm och 41 mm och tittar man noggrant ser man att för att få lacken för de olika rundlarna att ligga perfekt behövs en oerhört skicklig hand. 

Oyster Perpetual Explorer 40 den evigt (nästan i alla fall) älskade äventyrsklockan som betraktas som en av varumärkets första professionella klockor. Robust, tålig mot påverkan som t ex frätning och tillverkad i Oysterstål är nu 40 mm diameter. En behaglig storlek som passar de flesta. 

Den är ”Stamped with Emotion” säger Rolex om modellen Oyster Perpetual Day-Date 36 med livets pusselbitar i urtavlan och dagvisningens fönster fyllt med uppmuntrande ord som Love, Peace och Hope. Och där datumvisningen brukar ligga dyker 31 olika emojis upp. Emaljeringen av en tavla som denna med många olika ”bränningar” är ett mästerstycke att utföra även för en rutinerad emaljerare och man kan lätt missta sig och tro att det är enkelt eftersom motivet är lite barnsliga. Kolla lite extra på index som är stensatt i regnbågens färger. 

Oyster Perpetual GMT-Master II i helguld eller Rolesor (stål och guld) är kollektionens tunga pjäs. Med boettring i grå Cerachrom för 24-timmarsvisning och svartlackad tavla till helguld är detta klockan som tar för sig rejält.  

Perpetual 1908 en klassisk klocka döpt efter året Rolex grundades och en elegant fortsättning på den tidigare (numera nedlagda) Celliniserien. Vitt eller gult guld, svart eller vit tavla och liten sekund vid klockan 6 (kaliber 7140) gör denna klocka till en perfekt kostymklocka. Den är snyggt slimmad, har generös och stramt designad tavla samt verket synligt genom bakboettens glas.

Avslutningsvis en bild på den nya Sky-Dweller med en skönt blågrön urtavla och uppdaterat urverk.


Läs mer om klockorna hos Rolex