Hands-on + Event med Baume & Mercier

Text & bild: Mia Litström


Under en härlig försommarkväll visade Baume & Mercier sina nyheter för 2023 i samarbete med Krons Ur och Nymans Ur. Platsen var Hotell Ett Hem i centrala Stockholm och inbjudna var press och VIP-kunder. Och det var inte bara de senaste nyheterna som visades utan även helheten av märkets kollektioner som gjorde att det fanns härligt mycket med klockor att klämma och känna på. Men vårt största fokus var framförallt deras nyheter där Riviera jubilerar 50 år.

Modellen Rivieras unika utseende med den tolvsidiga boettringen ger klockan en läcker karaktär som är ett arv från modellen på ett tidigt stadium. När den lanserades för första gången 1973 var den mindre i storlek och hade en mer slimmad länk. Baume & Mercier var tidiga med att lansera den är typen av klocka, en riktigt läcker sportchic-modell. Historien om just Riviera och dess designer Jean-Claude Gueit har vi skrivit om tidigare som ni kan läsa om här.


Under eventet plockade vi ut några favoriter från nyheterna där den nya dykarklockan Riviera Azur 300m fångade snabbt vår uppmärksamhet, den sticker ut både i sitt härliga utseende men också i sin storlek. En riktigt maffig klocka men som inte upplevs klumpig. Den är i 42 mm diameter och sitter riktigt skönt på handleden. Klockan har många olika detaljer som gör att man kan titta och njuta av den länge och väl.

Den finns i två versioner, svart och blått. Boetten är i stål och urtavlan har ett lätt färgat safirglas som gör att man kan till en viss del kan förnimma datumskivan samt urverket där man också ser ett mönster som påminner om vågor. Det aktuella datumet för dagen visas i ett fönster vid klockan halv fem. Det färgade glaset ger en läcker effekt och den blå versionen har en lätt blå ton på glaset och den svarta en mörk sotad ton. Den vridbara boettringen är enkelriktad i stål och när man vrider går det lätt och smidigt. Den färgade och räfflade delarna på den vridbara ringen ger ett bättre grepp vid vridning och är i anodiserad aluminium som är en snygg detalj och som verkligen klär en dykarklocka. På index och visare samt på den vridbara boettringen är det Super-LumiNova. 

Hjärtat av klockan är ett automatverk som heter Baumatic BM13-1975A med en kraftreserv på 120 timmar. Och vid köp av en klocka med Baumaticurverk ingår det två års garanti och sedan om man registrerar sin klockan via deras hemsida utökas garantin med sex år vilket gör att man totalt får en garanti på åtta år. 

En annan nyhet för jubileet är Riviera i storlek 39 mm där vi tittade på den som också har en sotad ton på urtavlans glas men i en varmare ton. Det är tack vare att den innersta ringen på boettringen är i guldplätterad PVD-stål, likadant är det för index och visare. Och det läckra är också att boettringen är i titan med en borstad look. Den har samma automatverk som dykarmodellerna med en kraftreserv på 120 tim. Gummiarmbandet i grå färg gör också mycket för helheten av klockan och den behagliga storleken på 39 mm gör denna sportklocka mycket bärbar för många. Vattentätheten är ner till 100 m.

På Riviera-modellerna byter man lätt och smidigt armband själv och det är roligt att kunna byta mellan länk och gummiarmband som gör att klockan blir riktigt sportig eller mer dressad look. 

Blå 42 mm Ref. M0A10716

Svart 42 mm Ref. M0A10717

Svart 39 mm Ref. M0A10720


När vi ändå är inne på att just byta armband själv, blir det en naturlig övergång till det andra valet som är Riviera i mindre storlek som bjuder på mycket färg. Storleken är 33 mm och de modeller vi tittade på har vit eller lila urtavla. Båda har boett i stål med quartzverk. Det roliga är just att det på Riviera är lekande lätt att byta armband och båda klockarna ändrar helt karaktär beroende på vilket armband man byter till. Urtavlan har också ett vågmönster som blir extra läckert på den den vita med urtavla i vacker pärlemor och dessutom har den fyra diamanter på boettringen istället för skruvar. De är vattentäta till 50 meter. Det är sportigt snygga, lättburna och allsidiga klockor tack vare att det går så smidigt att byta armband.

Vit Ref. M0A10745

Lila Ref. M0A10728

Nu till det mer eleganta Clifton i 40 mm som bjuder på härligt dressade klockor. Och just modellerna vi har valt är något extra eftersom boetten är i stål likaså boettringen men den är belagd med PVD i roseguld som är lagt med 300 microlager. Den blandningen av material är en riktigt trevlig kombo som gör klockan mer detaljrik till den klassiska urtavlan. Modellen med vit urtavla finns sedan tidigare som är stilfull och klassisk i sin stil. Vi tog med den också för att jämföra med den nya som har en mustig chokladbrun urtavla. Båda har det nya läckra armbandet i kalvskinn som har en snygg patina-look med en mörkare ton utmed kanterna av bandet. Klockorna innehåller ett automatverk, BM13-1975A, som är COSC-certifierat. Vattentätheten är ner till 50 meter och kraftreserven är på 120 tim. Lansering av klockan med brun urtavla kommer att vara i september. 

Chokladfärgad urtavla Ref: M0A10713

Vit urtavla Ref: M0A10519


Till sist kunde vi inte låta bli att känna på nya Riviera Baumatic Perpetual Calendar i storlek 40 mm. Den går inte att missa när man ser den bland många andra modeller. Likväl som den är läcker är den också limiterad, därför var det extra roligt att vi fick en chans att få känna på den redan nu. Lansering sker i september och den är limiterad till endast 50 exemplar. Urtavlan som har en vacker guldnyans är i mässing med PVD. De har verkligen lyckats få till en vacker färgton som blir extra spännande när dagsljuset slår in på urtavlan. 

Boett och länk är i satinborstat stål. Visarna och index är rhodiumpläterad och sekundvisare samt de små visarna är i blånerat stål. Hjärtat är ett automatverk, Baumatic BM13-1975A C2, och en evighetskalender är det något alldeles speciellt med. Längst ned vid klockan 6 visas månfasen. Den övre visar månad, till höger datum och till sist vänster visar dagar. Den är vattentät till 50 meter och har en kraftreserv på 120 timmar. Den här klockan är verkligen något alldeles extra. Avancerat urverk till en urtavla som är proportionerlig, detaljrik och med en färgnyans som de har lyckats riktigt bra med som klär snyggt till stålboetten. Men som sagt, 50 exemplar och lansering är i september. 

Ref: M0A10742

Läs mer om modellerna hos Baume & Mercier.