Hands-on: En riktigt lättburen IWC Portugieser

Text: Britta Rossander
Foto: Mia Litström


IWC har uppgraderat en av sina bästsäljande serier och samtidigt modifierat boetternas storlek. Eqotime’s Britta Rossander och Mia Littström har testat IWC Portugieser Automatic 40 mm och snabbt insett att detta är en klocka som passar många.

Visst kan jag uppfattas som lite partisk i den här beskrivningen eftersom jag själv bär Portugieser. Då den gamla modellen med kronograf och stängd baksida. Men jag hoppas vår ”touch and feel” kan ge bra information trots det.Historisk modell

Portugiesern är historiskt känd för generös storlek och för att sitta väl synlig på bärarnas handleder. Den nya seriens Automatic 40 mm är designmässigt, med ren tavla och liten sekund vid klockan 6, väldigt lik modellen (ref 325) från 1940-talet. Storleksmässigt sitter den som en smäck både på damer och herrars handleder.


Portugieser från 1940-talet. Foto: IWC

Portugiesers tillblivelse kom sig ursprungligen av att två portugisiska herrar bad IWC, då kallat International Watch Company, om att tillverka ett armbandsur med samma kronometriska precision som ett fickur. Detta var i slutet av 1930-talet och IWC, som var kända för att kunna tillverka kanonbra och exakta fickur, löste uppgiften. Man tog helt enkelt ett av sina fickursverk, skapade en passande boett med bandfästen och krydda med ett armband.

Klockan var förstås enorm för tiden. Men de båda portugisiska affärsmännen var nöjda med både kvalité och storlek. Och därmed hade en av den moderna klockvärldens klassiker sett dagens ljus.


Nya Portugieser

Det ska poängteras att nya Portugieser 40 mm inte är en liten klocka. Boettens tjocklek i kombination med dess diameter gör att man självklart ”känner” den på handleden.


Att urtavlan är utan datumvisning, de vackert applicerade siffrorna är i guld likaså de eleganta visarna är saker som gör modellen utseendemässigt tidlös. Dessutom känns den användbar i alla sammanhang. Den version vi fotograferat och testade med boett i stål med roséguldsfärgade detaljer och blånerad sekundvisare är i mina ögon en välvald kombination. Boettens form känns genomtänkt både för att sitta perfekt och samtidigt vara snygg.I den sitter IWC’s inhouseverk den automatiska kalibern 82200 som syns genom bakboettens safirglas. Det är ett rejält och modernt verk med delar tillverkade av tålig ceramica, kraftreserven är 60 timmar och vattentätheten är 30 meter.Det känns som om den elegant passar in i alla sammanhang och den är kanske något för en blivande seriös samlare att starta med. Den är ett värdigt och välbehövligt tillskott till familjen Portugieser och priset är inte svindlande, strax under 80 000 kronor.