Hands-on: Certina DS-7 Powermatic 80 – Vardagsklocka med retrodesign

Text/Foto: Mia Litström


Med en härlig retrokänlsa väcks det en nyfikenhet för Certinas senaste tillskott DS-7 Powermatic 80. Detta är en klocka som sticker ut extra mycket med sin starka färg. Populariteten med iögonfallande färger på urtavlorna fortsätter att växa något som Certina har tagit tillfälle i akt och fångat. Vi har tittat närmare på deras nya DS-7 med turkos urtavla.


Just den så kallade ”Tiffanyfärgen” tog ordentligt med fart inom klockbranschen för ett tag sedan och den är fortfarande mycket trendigt. Dessutom är färgen mycket rolig att kombinera till olika coola outfits, både sportiga och dressade. Boetten är i stål i storlek 39 mm med en höjd på 9,94 mm, det är rejält men ändå inte för stor för att passa till de flesta handleder.

Urtavlan har en snygg finish som ger en läcker lyster och den turkosa färgen blir extra läcker när ljuset slår in på den. Modellen DS-7 finns även med andra färger på urtavlan som kan passa de som söker mer sofistikerad stil. Just turkost är framförallt för den som älskar färger och som gärna låter sin klocka ta för sig i form av både färg och stil. Klockan visar timmar, minuter och sekunder samt datum som visas via fönster vid kl. 3. Utöver det är det en ren tavla där man också ser Certinas logo högst upp och nedanför även modellens namn där det står DS Powermatic 80. Sjävklart har den också självlysande Super-LumiNova på index och visare, en viktig detalj som hör till den här typen av sportklockor.

Klockan har ett automatverk, Powermatic 80.611, som har antimagnetisk spiralfjäder i Nivachron och verket har en kraftreserv upp till 80 timmar. Kalibern tillverkas av urverksföretaget ETA som är en stor leverantör av urverk till många klockmärken och både Certina och ETA ägs av Swatch Group. Snyggt är också att klockan har öppen baksida där man kan se urverket.

Just retrostil på en klocka kan aldrig bli fel. Det är oerhört tidlöst och för en sportklocka i stål gör en läcker färg det snyggt på ett enkelt sätt. Detaljer som integrerad stållänk och kombinationen borstad och polerad yta ger en bra balans. Här har de även valt att polera mittdelarna på länken vilket stämmer bra ihop med boetten som också har den nedersta kanten på boetteringen blankpolerad vilket även kronan är som dessutom är graverad med DS.

Bra att tänka på är att länken är mer av den slimmade sorten och alltså inte så bred. Det är därför bra att testa denna modell innan man bestämmer sig för skänklarna för länkens fästen har en mer raka linje från sidan sett så på vissa handleder kan de bli för raka. Mitt råd är att testa så att klockan ligger bra och bekvämt på den egna handleden. Spännet på länken har gravering Certina och länken har också smidig trestegsknäppning. 

Sammanfattningsvis kan man säga att är detta en trevlig klocka i stilren retrodesign som är perfekt för vardagen och som dessutom har ett riktigt bra pris som är 9 990 kronor.


Läs mer om klockan hos Certina