Hands-on: Cartier Pasha – en historisk återblick och årets nyheter

Text: Britta Rossander
Foto: Mia Litström / Aleksandar Mladenovic / Christies / Cartier


Design god nog för en Pasha. På Watches & Wonders fick vi stifta bekantskap med årets versioner av Cartiers modell Pasha

Eqotimes Britta Rossander och Mia Litström bekantade sig närmare med Cartiers nya Pasha från årets Watches & Wonders.


En klocka för kungliga uppdrag

Klockorna var snygga, delikata när de var utrustade med diamanter och med kronograf var stora som på 1980-talet när de hade en revival.

För att ta hela historien om den märkliga klockan med ett galler över glaset startar vi 1932. Det var då Louis Cartier blev kontaktad av T’hami Glaoui, Pasha av Marrakech, i folkmun kallad Lord of the Atlas och välkänd jetsettare med makt, pengar, intresse för konst och en svaghet för lyx. Han ville göra en beställning.

Pashan beskrev sina önskemål på följande sätt: 

”Den ska vara tillräckligt hållbar för att tåla konstant nedsänkning i vatten men elegant nog att bära i officiella samanhang som när jag träffar kändisar och statschefer”.

T’hami Glaoui Pasha de Marrakech

Pasha T’hami Glaoui blev tidigt en av de mäktigaste männen i Marocko och med titeln Pasha kunde han ståta med att vara en av de rikaste i världen. Titeln Pasha betyder guvernör och Glaoui var detta i Marrakesh när Marocko var under franskt och delvis spanskt styre. Att Pasha Glaoui var stor ”vän” av Frankrike gör att många marockaner än idag ser Glaoui som en förrädare. 

Han åtnjöt utan skam de franska kolonisatörernas gunst vilket var anledning till att han kunde skapa en enorm rikedom och samtidigt spetsa den med makt. Stora summor pengar rann rakt ner i Glaouis fickor från dåtidens berömda Red Light District i Marrakesh kallat ”Quartier Reservé.”

Pashan ville ha en klocka som motsvarade hans kungliga uppdrag, status och sportigt aktiva livsstil där bland annat simning i den egna bassängen ingick. Louis Cartier, som tillverkat flera klockor och smycken på beställning av Gaouli, mottog uppdraget och tillverkade Cartiers första vattentäta klocka. 

År 1956 slapp Marocco sina kolonisatörer och blev självständigt, beroende på att Frankrike stödde det uppror Glaoul ledde, vilket också gjorde att Spanien lämnade sitt territorium. Glaoul gick bort samma år och fick inte nöjet av att njuta av ett fritt Marocko. 

Trots ihärdiga efterforskningar är det idag okänt vad det blev av Pashans ur, några menar att han gav bort den men till vem vet man inte. Skulle den dyka upp lär den få omgående respass till Cartiers museum för inlåsning. 

En specialbeställning av en klocka likadan som ursprungsmodellen gjordes 1943 av en icke namngiven kund till Cartier. Den hade också galler över boettens glas och finns registrerad i Cartiers arkiv men tyvärr utan bild. 


Återlansering signerad Gerald Genta

År 1985 fick Gerald Genta i uppdrag att sätta in ”Pashan” i 1980-talets formspråk. Gentas klocka stod i stark kontrast till allt vad Cartiers klockor då stod för. Uppdragets formulering var: 

Gör en muskulösare klocka, den ska vara vattentät, med dykring och i Cartiers anda. 

Han lyckades, den blev omtyckt och är idag en av Cartiers ikoner. Gentas modell är ganska trogen originalet med ett fyrkantigt mönster á la järnvägsspår i urtavlan och fyra iögonfallande arabiska siffror för klockan 12, 3, 6 och 9. En lättavläst dykarring och den nya detaljen, ett skydd med kedja över den skruvade kronan med caboshonslipad safir. Designen gjorde klockan till en av 1980-talets hetaste sportklockor. 

Cartier Pasha från 1980-talet signerad Gerald Genta
Foto: Aleksandar Mladenovic
Cartier Pasha i stål med grille från 1997 som såldes av Christies

Cartier Pasha 2022

I årets kollektion av Pashor finns bland alla de stora uren i stål eller guld med tourbillon, kronograf eller månfas med eller utan galler även finns även smyckeur. Den vi föll pladask för har boett om 30 mm i roséguld med galler och 97 brilliantslipade diamanter. På dessa modeller blir plötsligt gallret en snygg dekoration. Boetten har QickSwitch för armbandet så att det är lätt att byta.

Två andra intressanta modeller från årets nyheter återfanns i storleken 41mm varav den ena var utrustad med månfas och den andra skeletterad.


Läs mer om Cartiers nyheter från Watches & Wonders 2022 på deras hemsida.