Guide: klockshopping i Tokyo

Text/bild: Andreas Johansson


Vi är många som har noterat att de japanska priserna på internationella sajter ofta är de som är lägst och ofta nämns Tokyo som en av de bästa städerna i världen att köpa klockor på andrahandsmarknaden. Men hur billigt är det och hur ser utbudet egentligen ut? I detta reportage reser vi till Tokyo och tar pulsen andrahandsmarknaden, häng med. 


Det finns extremt många klockhandlare i Tokyo, det finns så klart auktoriserade återförsäljare, flagship stores och affärer för andrahandsmarknaden. Affärerna är utspridda i hela den gigantiska staden, men i några områden finns det flera klockhandlare som är samlade på samma plats, bland annat i området Ginza. Denna del av staden är Tokyos ”downtown” här finns de stora ”drakarnas” affärer som Grand Seiko, Omega, Richard Mille, Vacheron Constantin, officiella Rolex-handlare, etc. Det finns även en hel del vintageaffärer. Ginza är fullproppat med turister oavsett säsong och du kan spendera flera dagar här i jakten på den perfekta klockan. Det är också ganska stora avstånd mellan butikerna så ha en strategi för hur du ska lägga upp dagarna i Ginza.   

En annan plats för klockshopping är varuhuset Nakano Broadway och här finns flera klockbutiker på första och tredje våningen i gallerian. Här finns flest vintagebutiker och inga officiella återförsäljare. De butiker som fokusera på andrahandsmarknaden är väldigt varierande, en del av dem fokusera bara på ett märke som Rolex (den absolut vanligaste), Grand Seiko, och Omega andra butiker blandar alla märken sen finns det även mindre butiker som fokuserar på en specifik typ av klocka som Omega Speedmaster. Även i Nakano Broadway så gäller det att har god tid på sig, det är så många klockor att kika på så det är nästan övermäktigt att hinna med på en dag, förberedd dig på en klockchock! Utbudet av klockor är inte bara mångfacetterat, det finns också väldigt många ovanliga klockor som i alla fall inte jag har sett i verkligenheten. Det finns ovanliga modeller av kända märken som Rolex, Patek Philippe och Vacheron Constantin, men det finns också ett flertal klockor av independent tillverkare som Czapek, Arnold & Son, etc.  

Utbudet i Nakano Broadway består främst av vintage-klockor och många av dessa ur är i fantastiskt skick. Bara för att nämna något så jag flera av mina personliga favoriter som Rolex GMT 1675 och Milgauss 1019 i extremt fint skick. De begagnade klockorna är ofta polerade och kommer med ett eller två års garanti. Att gå runt i detta varuhus är som bland dessa lyxklockor är som att vara på chrono24 fast i fysisk form. Men priserna här liknar mer de i Europa, alltså är det förhållandevis dyrt. De numera så populära modellerna från de kända klocktillverkarna har samma priser som den Europeiska andrahandsmarknaden, alltså det är inte billigare att köpa Rolex GMT ”Pepsi” i Tokyo. Faktum är att det kan till och med bli dyrare då du måste lägga till svensk moms för dyrare varor som du importerar. De höga priserna gör att man gärna vill förhandla om priset, men tillskillnad från svenska handlare så är det väldigt svårt att få någon rabatt, däremot kan du handla momsfritt som svensk och därmed få 10% avdrag på priset.

Delvis känns både affärerna i Ginza och Nakano Broadway som affärer i high-end segmentet. Både i Ginza och Nakano Broadway är det dessutom fullt av turister som har exakt samma målsättning som du, att göra fynd. De japanska klockhandlarna är naturligtvis medvetna om att klock-shopping i Japan anses som den bästa i världen. Men när jag var på plats så träffade jag flera handlare från USA och Europa som uttryckte sin besvikelse över att fynden var utplockade och att det generellt var ganska dyrt. Men finns det då inga fynd att göra på ovannämnda ställen? Jo, visst gör det. Men det gäller att göra sin research noga och fynden finns främst på japansktillverkade klockor som Grand Seiko och äldre vintageur och när du väl hitta en prisvärd klocka som du vill ha, vänta inte, slå till direkt annars vänta nästa köpare runt hörnet. 

Så är det värt att åka till Tokyo för klockshopping? Både ja och nej. Först och främst, har du pengar och är redo att köpa din drömklocka då kommer den med största sannolikhet finnas i Tokyo, dessutom kommer det finnas flera alternativ av samma klocka så det sättet kan du välja och vraka och att prova klockan på armen är ju guld värt. Dessutom kan du hitta flera ”Japan market only” klockor från alla märken. Men precis som i övriga så har den japanska marknaden flyttat online, det är här du kan hitta riktiga fynd. I Japan är det sajten Yahoo-auction som är störst men du måste ha en adress i Japan för att handla där. Men skulle du nu vilja åka till Japan så är det svårt att ge generella tips om en specifik affär, men skulle jag åka till Tokyo igen så skulle jag åka tillbaka till Nakano Broadway, det fanns gott om mindre butiker där det fanns roliga och lite billigare modeller. Men om du vill fynda så är tipset jag skulle ge dig att försöka ta sig bort från ovan nämnda turiststråk och hitta handlare vid utsidan av staden, men försök att göra research innan ni åker till affären. Själv åkte jag till flera ställen utanför Tokyo, men inte alla fanns kvar. Att fynda klockor i Tokyo är en utmaning, men det är en fantastisk stad att åka till för att se och prova modeller som du aldrig sett live.