Guide: Filips 5 favoriter från 2024

Text: Filip Ericsson
Bild: Tillverkarna


Ännu ett år är till ända och det är dags att begrunda alla klocknyheter som förärat oss under året. Filip väljer ut fem favoriter, en spretig skara armbandsur med priser mellan 21 000 och 750 000 kronor, alla med det gemensamt att de på olika sätt berör och attraherar artikelförfattaren.  


Doxa Sub 200T 

Doxa, sedan 1960-talet mest känt för sina professionella dykarur, grundades i Schweiz redan 1889. Märkets dykarprojekt inleddes 1964 och rådgivare var den berömde undervattensfilmaren Jaqcues Yves Cousteau. 1967 visades den färdiga klockan under namnet Doxa Sub 300, med en form som förblivit legendarisk och helt synonym med märkets identitet ända fram till idag. 

Stack ut från mängden gjorde den tonneau-formade boetten, den vridbara bezeln som även var utrustad med djupmätare samt den orange-färgade urtavlan, attribut som därefter alla bidragit till originaliteten hos Doxas dykare.  

Att tavlan förblev orange berodde på att man efter tester dragit slutsatsen att kulören gav bäst läsbarhet i havsdjupet. Doxa-klockor med sina orange tavlor förblev därefter en vanlig syn för tittarna av TV-programmen om Cousteau och hans dykar-team på forskningsfartyget Calypso.   

Doxa gick i konkurs under kvartskrisen 1980 men återuppstod 2008, varpå en ny Sub 300 fick utgöra startpunkt för det återfödda företaget. Flera modeller har sedan adderats till den uteslutande dyk-fokuserade paletten och 2024 tillkom ännu ett derivat: Sub 200T. 

Det nya uret delar det klassiska Doxa-formspråket in i minsta detalj, men är av ett mindre format, något som gör att även kvinnor och mer tunnhandledade män nu kan finna en vän i ett Doxa-dykarur.  

Där en Sub 300 mäter fläskiga 45×42.5mm är måtten för 200T mer smidiga 41.5x39mm. Även tjockleken har minskat från 13.1mm till riktigt tunna 10.7mm. En Sub 200T slinker därmed, trots sin stryktålighet och tuffa image, lätt in under kontorsskjortans ärm! 

Doxa-klockorna har alltid varit prisvärda och 200T är inget undantag. Listpris är 21 000 kronor med stållänk. Att priset kan hållas såpass humant beror bland annat på det urverk man har valt att utrusta klockorna med.  

Inuti sitter nämligen det enkla men väl fungerande Sellita SW200-1, klonen till det i miljoner producerade, så berömda ETA 2824-2. Det schweiziska verket med automatisk uppvridning höjer inga horologiska ögonbryn men har i decennier visat sig vara exakt såväl som stryktåligt och billigt att hålla efter. Ett perfekt val för en tool watch som Doxa 200T med andra ord. Vattentätheten anges för övrigt till 200 meter.  

Urtavlan kan fås i hela 14 olika kulörer, från skrikig “Tiffany”-turkos till diskret svart och allt däremellan. Förstås finns även den klassiska orange i paletten. Välj sedan mellan en klassisk “bed of rice”-länk eller ett till urtavlan färgmatchande gummiband. 

Favorit-motivering: Historien, Cousteau-kopplingen, det smidiga formatet, tåligheten och det praktiska sinnelaget hos utförandet är alla ingredienser som skapar en tilldragande helhet, en helhet som slutligen fulländas av en uppnåelig prissättning. Köpläge! 


Omega Seamaster Diver 300m No Date 

Ytterligare en dykarklocka får den äran på dagens lista: Omega Seamaster Diver No Date. Modellen har sedan 1957 utgjort en av de mest kända och omtyckta dykarklockorna på världsmarknaden, även om modellnamnet föddes redan 1948. Huvudfåran i märkets breda Seamaster-utbud idag är Diver 300m, en modellserie som föddes 1993 och som utgjorde en komplett nystöpning av företagets dykar-utbud.   

Med sin mellanblå bezel, lika blå urtavla med de säregna, stiliserade havsvågorna och en högst originellt utmejslad boettform och stållänk, förblev den snabbt ett av de mer populära alternativen bland dykarklockor i lyxsegmentet, något som förstås fick extra skjuts av att den utgjorde standardutrustning hos James Bond i Golden Eye från 1995. 

Senaste versionen visades 2018 och tog Seamaster till en ny nivå av kvalitet och horologi. 2024 utkom så en variant som lär ha fått Seamaster-entusiasterna att sätta kaffet i luftstrupen av glädje och förvåning.  

Den nya varianten var egentligen två, där den ena bjöd på en fantastisk “back to basics”-stil i svart och där den andra i silver med titan-bezel tog Diver-konceptet i en mer framåtblickande riktning. Bland Seamaster-frälsta var det onekligen den traditionstyngda versionen i svart som fick känslorna att svalla och det är följaktligen den som får plats på artikelförfattarens favoritlista. 

Omega har tidigare vid flera tillfällen antytt vad som komma skall. 2021 utkom en specialversion för Daniel Craig i Bondfilmen No Time to Die, som hade förvandlats till en ren tool watch med boett i titan och datumfri urtavla.  

Året efter följde en jubileumsmodell för att fira Bond-franchisens 60-årsdag, en Diver 300m i stål, med mesh-länk, utan datum och med vågmönstret i urtavlan imiterandes 1993 års original. 

I somras avslöjades så skådespelaren Daniel Craig bärandes en modell som aldrig tidigare setts, en Seamaster Diver som liknade 60-årsklockan men med svart tavla och bezel. I november släppte Omega slutligen serieversionen som glädjande nog säljs i obegränsad upplaga i ordinarie sortiment.  

Den nya Divern blickar tillbaka i tiden på flera sätt. Meshlänk, svart bezel och urtavla, lätt bubbligt glas samt datumfrihet hänvisar till 1957 såväl som till 60-talets militära Omega-ur, medan bezel i aluminium och de tätsittande vågorna i samma material blinkar åt Diver-originalet från 1993.  

Dessa attribut gör nya Diver härligt opraktisk, men desto mer renlärig – och puristerna jublar förstås. Kvar finns dock modernt safirglas och samma fina, toppmoderna urverk med Master Chronometer-certifikat (här Caliber 8806) som hos alla Seamaster-klockor av idag.  

Priserna är höga såsom det är för Seamaster nu för tiden. Båda varianter går på 78 300 kronor med gummiband och 85 900 kronor med mesh-länken. Det fina i kråksången är att de ändå är mindre kostsamma än en Rolex Submariner, samt tillgängliga över disk.  

Favorit-motivering: En mer puristisk Seamaster Diver i obegränsad upplaga har vi väntat länge på. 


Patek Philippe Golden Ellipse 5738 

Kultförklarade dressuret Golden Ellipse från superlyxmärket Patek Philippe utkom 1968 och förblev med sin originella ellips-form en favorit hos jet-settarna i 70-talets europeiska metropoler. Efter att ha fallit i glömska under ett antal decennier fick den nytt liv under 2024 när en uppdaterad variant visades för världen.  

Hela klockindustrin påverkades av den så kallade kvartskrisen som inleddes under 1960-talet och så även Patek Philippe. För att mota hotet i grind satsades på ett iögonfallande dressur som skulle uttrycka lyx på en aldrig tidigare skådad nivå.  

För att sticka ut från mängden begåvades den nya klockan med en ellips-form av ytterst raffinerat slag. Formprincipen kallades Golden ratio vilken härstammar från grekerna 300 före Kristus och inträffar när en linje oproportionerligt delas i två, där den kortare är 1 och den längre 1,6181. Genom att använda sig av denna princip skapades en perfekt oval form som inte liknade något annat på marknaden.  

Den enligt Patek överlägsna lyxkänslan uppnåddes sedan genom en urtavla utförd i 18 karats blått guld, för första gången i branschen. Den skapades av vakuum-plätering av kobolt och 24-karats guld som tillsammans förångades och sedan kondenserade på en platta av 18 karats guld. Slutresultatet gav en skimrande, djupt blå nyans som fortfarande saknar motstycke bland urtavlor.   

En ny Golden Ellipse visades på Watches & Wonders i Genève i somras men baserades på den tidigare varianten med referens 5738. Boettmåtten är 34.5 x 39.5mm i diameter som tidigare, och ståtar med en höjd på lövtunna 5.9mm. Inuti tickar också fortsättningsvis det sofistikerade Caliber 240 med sin eleganta mikrorotor. Datum och sekundvisare saknas, som sig bör.   

Nya varianten är utförd i roséguld med svart urtavla. Den främsta nyheten består dock av en helt ny guldlänk med en raffinerad konstruktion av kedjetyp. 

Att denna vid första anblick blygsamma förändring anses förtjäna uppmärksamhet beror på att Golden Ellipse sedan länge endast erbjudits med läderarmband. Metallänken försvann nämligen från katalogen under 1980-talet.   

“On request” skriver Patek Philippe om priset men utländska tidningar har nämnt 60 000 dollar, det vill säga omkring 600 000 kronor. Knappast som hittat men så erbjuder man det kanske finaste dressur som har skådats på denna jord. 

Favorit-motivering: “Det finaste dressuret på denna jord”, som 2024 återfått välförtjänt uppmärksamhet! 


Piaget Polo 79 

Ännu en spektakulär dressklocka får plats på dagens lista: Piaget Polo 79. Det lågmälda lyxmärket från Schweiz tillhör historiens stora horologiska spelare, men briljerade även under 70- och 80-talets kvartskris. Och den utåtriktade Polo var en starkt bidragande orsak till det. 

Piaget Polo introducerades 1979 som ett svar på det nya segmentet av kvartsdrivna lyxsportklockor som blev så populärt under kommande 80-tal. Klockor som Ebel Sport Classic, Omega Seamaster Polaris och Chopard St. Moritz hittade alla till handlederna hos decenniets sociala eliter, men ingen var så utstuderat avantgarde som Piagets Polo.  

De första Polo-klockorna var utförda i helguld med guldlänk och kom med herrboett på 34mm samt damboett på 27mm. Designen var spektakulär, där guldlänkens form fortsatte in över boett och urtavla, som om länkbitarna liksom sköljde in över resten av klockan.  

Inuti satt Piagets egna hypertunna kvartsverk och priset var astronomiskt för en kvartsklocka.  

Med åren växte Polo-familjen till att omfatta ett stort antal varianter, med skiftande storlekar och boettformer, versioner i vitguld och med mekaniska urverk, alla dock med det typiska Polo-formelementet gemensamt. Modellen tillverkades fram till 1990 i bara några tusen exemplar. 

2015 utkom en ny Polo, som var helt annorlunda än 80-talets glamour-utropstecken, och mer av en återhållen lyxsportklocka i stil med Patek Philippe Nautilus. Den saluförs fortfarande. 

Original-Polon var således sedan länge helt bortglömd och det gjorde chocken extra våldsam när nya Polo 79 visades under 2024. Den var en ren kopia av 1979 års original och visade att retrotrenden i högsta grad fortfarande lever, men att det nu snarare var 80-talets former som var tillbaka med besked.  

Där designen är identisk är dock teknologin av ett helt annat slag. Idag väntar sig köparna av exklusiva klockor mekaniska urverk och nya Polo 79 är således utrustad med Piagets egna, ultratunna Caliber 1200P. Mikrorotor i guld och en urverkshöjd på blott 2.35mm lever onekligen upp till det raffinemang som förväntas av en Piaget.  

Själva klockan är med en diameter på 38mm betydligt större än originalets 34mm, sannolikt en vis strategi då moderna herrhandleder idag tarvar kraftigare doningar än 1979. Tjockleken är dock fortsatt härligt moderat med en boetthöjd om 7.45mm. Trots detta väger den i gulguld byggda klockan cirka 200 gram, en rejäl bit på handleden! Priset ligger kring 750 000 kronor.  

Favorit-motivering: Lika udda som klassisk och en befriande rak höger mot allt vad subtilitet heter! 


Tudor Black Bay 58 GMT 

Sist ut är ett smakligt sportur från Rolex-ägda succémärket Tudor: Black Bay 58 GMT. Som de flesta klockintresserade vet är det Rolex som står bakom märket sedan 1936. Idén var från början att genom ett nytt fristående varumärke erbjuda billigare klockor men till hög kvalitet, vilket skulle uppnås genom Rolex-boetter i kombination med enklare urverk från utomstående fabrikörer.  

Och den strategin har man följt ända till moderna tider. Tudor-klockorna påminner om Rolex men är betydligt billigare i inköp. Efter att länge ha gått på sparlåga och verkat under radarn togs ett nytag 2012 när dykarklockan Tudor Heritage Black Bay äntrade marknaden. 

Tudor har ju en historia av tuffa dykarklockor ämnade för både civila och militära ändamål och nya Black Bay passade därigenom perfekt in i varumärkesstrategin.  

2015 utkom Tudors första egenutvecklade urverk, eller snarare var det manufakturen Kenissi som byggde urverken åt dem. Och så är det fortfarande idag. Caliber MT5621 debuterade i äventyrsklockan North Flag och var kronometer-certifierat.   

En smidigare variant, Black Bay 58, med tunnare och mindre boett på 39mm, utkom 2018, medan en ännu smidigare variant (Black Bay 54) på 37mm släpptes 2023.  

2018 visades även Black Bay GMT, ett sportigt herrur med GMT-funktion i stil med Rolex GMT Master, fast mycket billigare. Nya GMT:n mätte 41mm i diameter och feta 14.6mm på höjden, och precis som hos dykarklockorna i Black Bay-familjen önskade marknaden smidigare varianter.  

Under 2024 besvarades bönerna. Black Bay 58 GMT mäter 39mm över boetten och tjockleken har reducerats till betydligt mer lättburna 12.8mm. Och nu började artikelförfattarens snålvatten att rinna till.  

Ett GMT-ur borde finnas i var klocksamlares eller entusiasts ägo åtminstone någon gång i livet och nya Black Bay 58 utgör onekligen ett mycket attraktivt paket. Utförandet är vackert men rustikt och nog vore den en dröm på en strapatsfylld resa till fjärran land.  

Inuti tickar Tudors/Kenissis Caliber MT5450, kronometer-certifierat och med 65 timmars gångreserv. Klockan är vidare vattentät till ändamålsenliga 200 meter. Listpriset är 50 750 kronor med stållänk, något billigare med gummiband. Som hittat, om man jämför med en Rolex GMT Master II! 

Favorit-motivering: Tudors Black Bay-klockor är välgjorda, snygga, har högt stående urverk, en intressant märkeshistoria och betingar högst rimliga priser, trots ett prestigefullt varumärke. Med 58- och 54-varianterna erbjuder de även mycket trevliga mått som skänker välbehövlig användarvänlighet åt modellserien. Black Bay 58 GMT är inget undantag.